27 Νοεμβρίου 2020

Ο στρατιωτικός Νεο-οθωμανισμός κοστίζει…

Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία είναι ανησυχητική και ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσκολίες. Σε τέτοιες περιπτώσεις το βαρύ κόστος της ανάπτυξης στρατευμάτων στο εξωτερικό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο καθεστώς Ερντογάν.
 
Η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων σε τρεις ηπείρους (Ασία, Ευρώπη και Αφρικής) και σε 13 χώρες του κόσμου, έχει κάνει την Τουρκία τη δεύτερη χώρα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν αναπτύξει στρατεύματα σε όλες τις περιοχές. του κόσμου.
 
Οι 13 χώρες είναι: το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το Αφγανιστάν, ο Λιβάνος, το Κοσσυφοπεδίο, η Βοσνία, η Αλβανία, η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη, η Σομαλία, το Κατάρ, το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν.  
 
Στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο  
 
Έχουν περάσει σχεδόν πέντε δεκαετίες από το 1974 και σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, τουλάχιστον 40.000 τουρκικά στρατεύματα είναι παρόντα στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων εκτός Τουρκίας.  
 
Αφγανιστάν, Λίβανος, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία και Αλβανία  
 
Σήμερα 2.000 Τούρκοι στρατιώτες είναι παρόντες στο Αφγανιστάν. Υπάρχουν επίσης 24 Τούρκοι αξιωματικοί στην Αλβανία, 100 αξιωματικοί στο Λίβανο, 400 στο Κοσσυφοπέδιο και 250 στη Βοσνία. Πράγματι, η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο εξωτερικό ως μέρος των αποστολών του ΝΑΤΟ περιορίζεται σε τέσσερις χώρες και ο συνολικός αριθμός στρατιωτικού προσωπικού είναι μικρότερος από 3.000.  
 
Μη εξουσιοδοτημένη παρουσία στο Ιράκ και τη Συρία  
 
Η Τουρκία χαρακτηρίζει την παρουσία της στη Συρία «μια προσπάθεια διατήρησης της εθνικής ασφάλειας» και «της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τουλάχιστον 5.000 τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα μέρη της Συρίας. Ωστόσο, οι πραγματικές στατιστικές μάλλον υπερβαίνουν αυτούς τους αριθμούς.  
 
Η Συρία θεωρεί την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφός της ως κατοχή. Ωστόσο, επί του παρόντος, αρκετές πόλεις και περιοχές στη βόρεια Συρία βρίσκονται στα χέρια τουρκικών στρατευμάτων.  
 
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι διαθέτει μόνο 3 επίσημες βάσεις και 2.500 στρατεύματα στο Ιράκ. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις τακτικές βάσεις και τα μικρά στρατόπεδα, ο αριθμός των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ είναι πάνω από 25.  
 
Η σημασία της Αφρικής  
 
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Ηulusi Akar, η μεγαλύτερη ξένη στρατιωτική βάση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται στο έδαφος του Μογκαντίσου στη Σομαλία.  
 
Επί του παρόντος, μόνο 200 Τούρκοι διοικητές και εκπαιδευτές αξιωματικοί είναι παρόντες σε αυτή τη βάση, αλλά πράγματι η βάση έχει χωρητικότητα για πάνω από 5.000 στρατιώτες, και από το 2017 έχουν εκπαιδευτεί εκατοντάδες Σομαλοί αξιωματικοί σε αυτή τη βάση.  
 
Η Τουρκία έχει επίσης δημιουργήσει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στη Λιβύη και ο αριθμός των στρατιωτικών που είναι παρόντες στη βάση δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ. Ωστόσο, εκτός από την κοινή διοίκηση και συντονισμό μεταξύ Τούρκων και Λιβύων στρατηγών και αξιωματικών, το κέντρο θα διαθέτει ειδικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την εναέρια παρακολούθηση και τη χρήση μεγάλων τουρκικών αεροσκαφών.  
 
Μετάφραση από τα γαλλικά: ΠΙΚΟΣ  
Πηγή: lepoint.fr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.