21 Οκτωβρίου 2020

Δεν είναι αυτή η Κύπρος!..

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ 
 
Το πρόβλημα δεν είναι νομικό, αλλά θέμα πολιτικής κουλτούρας και νοοτροπίας, η οποία, δυστυχώς, είναι εγγεγραμμένη στον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Οι ίδιοι οι φορείς της εξουσίας «εκπαίδευσαν» τον πολίτη ότι μπορεί να επιτύχει τους στόχους του αποτελεσματικότερα διά των υπόγειων διαδρομών, διά του λαδώματος ή διά του κόμματος, που είναι το ίδιο.
 
Την ώρα που ο Ερντογάν απειλεί πως η Τουρκία θα δώσει «στο πεδίο της δράσης την απάντηση που αξίζει στην Ελλάδα και τους Ε/κ» και απευθυνόμενος στους Τ/κ για τα Βαρώσια λέει ότι «αυτά τα εδάφη είναι δικά σας», στην ελεύθερη Κύπρο γίνεται ο μεγάλος χαμός. Το φιλοτουρκικό κανάλι του Κατάρ, Αλ Τζαζίρα, τα κατάφερε τελικά να αποσπάσει την προσοχή όλων σε μια μερίδα διεφθαρμένων πολιτικών και μη, που καταπιάνονται με τον αθέμιτο πλουτισμό.  
 
Αυτός ο άθλιος που φέρεται στο βίντεο να δηλώνει στους υπό κάλυψη πράκτορες του καναλιού «This is Cyprus» και να τους κλείνει το μάτι με νόημα υπονοώντας, προφανώς, ότι σε αυτό το νησί όλα τα παράνομα και αθέμιτα μπορούν να γίνουν, φτάνει να έχεις με το μέρος σου τους «αγγέλους» και όχι κατ’ ανάγκην τον Θεό, δεν εκπροσωπεί την Κύπρο του μεροκάματου, του λυγμού και της απόγνωσης. Δεν εκπροσωπεί τον φτωχό οικογενειάρχη, που ως σύγχρονος Σίσυφος τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ για να φέρει στο τραπέζι ζεστό ψωμί ζυμωμένο με θυμό, δάκρυ και κόπο.  
 
Δεν εκπροσωπεί τους ποιητές μας, που κρατούν τη μνήμη σε εγρήγορση και διεκτραγωδούν τα παρελθόντα και τα μελλούμενα.  
 
Υπάρχει μια άλλη Κύπρος, που εξακολουθεί να είναι όρθια, που επιμένει να δακτυλοδείχνει, να κατονομάζει και να καταδικάζει την τουρκική κατοχή, τους παράνομους σφετεριστές και αρνείται να συμμορφωθεί με τα πληρωμένα γλωσσάρια που επιδιώκουν να ωραιοποιήσουν το έγκλημα πολέμου και να φτιασιδώσουν το παράνομο καθεστώς.  
 
Η Κύπρος της ατιμωρησίας  
 
Το πρόβλημα δεν είναι νομικό, αλλά θέμα πολιτικής κουλτούρας και νοοτροπίας, η οποία, δυστυχώς, είναι εγγεγραμμένη στον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Οι ίδιοι οι φορείς της εξουσίας «εκπαίδευσαν» τον πολίτη ότι μπορεί να επιτύχει τους στόχους του αποτελεσματικότερα διά των υπόγειων διαδρομών, διά του λαδώματος ή διά του κόμματος, που είναι το ίδιο. Διορισμοί, προαγωγές, κατακυρώσεις προσφορών για έργα του Δημοσίου περνούν μέσα από το σύστημα των παραδοσιακών πελατειακών σχέσεων.  
 
Χίλιους ερευνητές ή ελεγκτές να διορίσει η όποια κυβέρνηση, θα χρειαστεί άλλους τόσους για να ελέγχουν τους ερευνητές ή τους ελεγκτές και τα πορίσματα θα ακολουθήσουν την πορεία όλων των προηγούμενων παράνομων ενεργειών, πολιτικών εκτροπών, σκανδάλων ή ατασθαλιών: Στο ντουλάπι της ατιμωρησίας.  
 
Στο ντουλάπι της ατιμωρησίας οι ένοχοι για το προδοτικό πραξικόπημα, οι πλιατσικολόγοι των απείρου κάλλους ημερών του Χρηματιστηρίου της αρπακτής, οι μιζαδόροι για την αγορά των S-300 (που αργότερα τους έστειλαν εξορία, επειδή θύμωσαν οι ΗΠΑ και η Τουρκία), οι αργυραμοιβοί και αργυραμειβόμενοι του σχεδίου Ανάν, τα τραπεζικά σκάνδαλα, τα λαδώματα, τα ευνοϊκά δάνεια που τώρα τα λένε κόκκινα ή ΠΕΠ και άλλα τόσα.
 
Όταν το σκάνδαλο των μυστικών κονδυλίων έκλεισε άρον-άρον  
 
Αν σήμερα ρωτήσουμε έναν μέσο πολίτη τι θυμάται για τις χρηματοδοτήσεις που έγιναν προκειμένου να εγκριθεί το εκτρωματικό σχέδιο Ανάν το 2004, προφανώς δεν θα μπορεί να απαντήσει. Για να δούμε πώς συγκαλύπτονται σοβαρά ποινικά, πολιτικά έκτροπα και εγκλήματα που συντάραξαν την Κύπρο όταν η τύχη της παιζόταν στα ζάρια της διεθνούς σκακιέρας, υπενθυμίζουμε:  
 
Πριν από το δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου του 2004, για το σχέδιο Ανάν, έγγραφο αποκάλυπτε πως η κερδοσκοπική εταιρεία του ΟΗΕ UNOPS (UN Office for project Services – Γραφείο των Προγραμμάτων των Ην. Εθνών) μοίραζε εκατομμύρια δολάρια για την επιβολή του σχεδίου Ανάν. Η εν λόγω εταιρεία είχε αναλάβει την κατανομή των ποσών την επίμαχη περίοδο πριν από το δημοψήφισμα και κάλυπτε ένα κομμάτι των χρηματοδοτήσεων για την επιβολή του σχεδίου κάτω από την επικεφαλίδα: «Απευθείας υποστήριξη στις καλές υπηρεσίες των Ην. Εθνών και τη διάδοση του Σχεδίου Ανάν».  
 
Το έγγραφο περιελάμβανε τα πρακτικά μιας θυελλώδους συνεδρίας της Στέλλας Σουλιώτη (συντονίστριας το 2004 της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ην. Εθνών) με τους επικεφαλής της UNOPS, Άντριου Ράσελ και Τζαν Μίλκερ. Αντικείμενο της αντιπαράθεσης που οδήγησε τη Στέλλα Σουλιώτη να καταθέσει την παραίτησή της, η οποία τελικά δεν έγινε αποδεκτή, ήταν μία επιστολή του Ράσελ, ημερομηνίας 27 Οκτωβρίου 2004, στην οποία αναφερόταν στους τρόπους ενίσχυσης της προσπάθειας του Άλβαρο ντε Σότο για να επιτύχει την ψήφιση του κειμένου του Γ. Γ. του ΟΗΕ. Στο σημείωμά του ο Ράσελ άφηνε να εννοηθεί ότι η UNOPS χορήγησε το ποσό των 508.000 δολαρίων ύστερα από αίτημα του ίδιου του Γ.Γ.ΟΗΕ (at the request of the UN Good Offices). Σύμφωνα με άλλο έγγραφο, διατέθηκαν χρήματα ως εξής:  
 
*270.000 στη διάθεση ντε Σότο. 
*160.000 για διάφορες πτυχές του σχεδίου. 
*188.000 για τη διάδοση (dissemination) του σχεδίου Ανάν.  
 
Στο σημείωμά του ο Ράσελ καταγράφει τα πιο κάτω ποσά χωρίς να δίνει τα ονόματα αυτών που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση των προγραμμάτων.  
 
* Κάτω από την επικεφαλίδα Special Initiative Grants δικαιολογήθηκε ποσό ύψους 272.000 δολαρίων.  
* Κάτω από την επικεφαλίδα Websites and internet Access  
(ιστοσελίδες και συνδέσεις ίντερνετ) δικαιολογήθηκε ποσό 536.000 δολ.  
* Κάτω από την επικεφαλίδα Promotions and outreach (προβολή και διάδοση) δικαιολογήθηκε ποσό 214.000 δολ.  
* Υπάρχει επίσης κονδύλι κάτω από την επικεφαλίδα Television (τηλεόραση) με ένα ποσό που ξεπερνά τα 2 εκατ. δολάρια.  
* Στο ίδιο σημείωμα αποκαλύπτεται ότι το υπέρογκο ποσό των 44 περίπου εκατομμυρίων διατέθηκε χωρίς να εμφανίζονται οι οργανώσεις ή τα άτομα που εργοδοτήθηκαν στα προγράμματα ή ανέλαβαν να τα υλοποιήσουν.  
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση μέσω της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (United States Agency for International Development USAID) διέθεσε συνολικά 66,4 εκατομμύρια δολάρια. Ο τότε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα εκείνων που πήραν οικονομική ενίσχυση για να προωθηθεί το σχέδιο του αλήστου μνήμης Κόφι Ανάν.  
 
Αν υπενθυμίζουμε τα πιο πάνω, είναι για να καταδείξουμε πως παρά τον πακτωλό δολαρίων που διοχετεύτηκε σε πολιτικούς καιροσκόπους, λαμόγια και ριψάσπιδες, ο λαός τούς απάντησε με ένα βροντερό ΟΧΙ, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά πως η άλλη Κύπρος εξακολουθεί να είναι όρθια και ο λαός με εκείνο το 76% διαμήνυσε πως δεν πωλείται πατρίδα.
 
Άλλοι έχουν τα πρωτεία στη διαφθορά  
 
Τα πρωτεία στην Ευρώπη στο θέμα της διαφθοράς άλλοι τα έχουν. Ειδικά και συγκεκριμένα στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος βρίσκεται η Βρετανία. Αυτό αναφέρεται σε μελέτη της Διεθνούς Διαφάνειας. Κοσμήματα, θαλαμηγοί, αγωνιστικά αυτοκίνητα και πολυτελή διαμερίσματα αποτελούν μέρος αυτής της διαδρομής, με τα λεφτά αυτά να μεταφέρονται επίσης από τράπεζες και πολλούς Βρετανούς μεσάζοντες.
 
«Η Μεγάλη Βρετανία είναι μια πλατφόρμα για τα χρήματα από τη διαφθορά όλου του κόσμου», παρατηρεί η οργάνωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε έκθεσή της. Η Γερμανία επίσης με τα σκάνδαλα τύπου SIΕMENS και άλλα που θάφτηκαν κάτω από τόνους διαψεύσεων, συγκαλύψεων, ακόμα και ποινικών αδικημάτων.  
Αυτούς όμως κανένας Αλ Τζαζίρα δεν τους αγγίζει.  
 
Στα θολά νερά της σκοπιμότητας
 
Σήμερα, που μια δράκα διεφθαρμένων διασύρουν την Κύπρο διεθνώς και δίνουν την ευκαιρία στην Τουρκία να τρίβει με ικανοποίηση τα χέρια της, η απάντηση μία πρέπει να είναι: Παραίτηση της Βουλής και προσφυγή στην κάλπη με πρόωρες εκλογές.  
 
Η πλήρης απο-ενοχοποίηση του ψεύδους, το οποίο βαφτίζεται επικοινωνιακή πολιτική στα θολά νερά της σκοπιμότητας, δεν μπορεί πλέον να γίνεται ανεκτή. Να θυμηθούμε τις φωνές και αντιδράσεις τού τύπου «επιχειρείται πραξικόπημα», όταν η Αστυνομία ορθώς πήγε να κάνει έρευνα στη Βουλή για τη διαρροή επίσημων εμπιστευτικών εγγράφων στο κανάλι Αλ Τζαζίρα.  
 
Τώρα που εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ο Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, δεν μπορεί να περιμένουν το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής.  
 
Δεν νοείται να μη γνώριζε η ηγεσία του ΑΚΕΛ τις δραστηριότητες ενός αξιωματούχου του κόμματος και μέλους του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Κ.Ε. Αν λάβουμε υπόψη, μάλιστα, πως η Επαγρύπνηση όφειλε να γνωρίζει τις δραστηριότητες του κ. Τζιοβάνη. Δεν νοείται, επίσης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ να ανακοινώνει πως ο κ. Χρ. Τζιοβάνη παραιτήθηκε απ’ όλα τα κομματικά πόστα, αλλά δεν τίθεται θέμα διαγραφής του από το κόμμα.  
 
Βέβαια, η νυν ηγεσία διαγράφει με μια μονοκονδυλιά στελέχη και μέλη του κόμματος όταν διαφωνούν με τις πολιτικές της θέσεις, αλλά δίνει άφεση αμαρτιών σε όσους ενδεχομένως έχουν διαπράξει σοβαρά παραπτώματα ή ποινικά αδικήματα. Ενδεικτικό παράδειγμα η περίπτωση Βενιζέλου Ζαννέτου.  
 
Τα σκάνδαλα με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων δεν πρέπει να οδηγηθούν στο ντουλάπι της ατιμωρησίας και να πνιγούν στα θολά νερά της σκοπιμότητας. Αν οι βουλευτές σέβονται τους εαυτούς τους και δεν θέλουν να τους «φτύνει» ο λαός, να παραιτηθούν και να αφήσουν κατά μέρος τα παζάρια, ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής.  
 
Σημερινή

πηγή 




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.