30 Σεπτεμβρίου 2020

To αρχαίο θέατρο της Ασπένδου

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης
 
Η Άσπενδος ήταν παρόχθια πόλη, στον ποταμό Ευρυμέδοντα, που ήταν πλωτός, και σε απόσταση περί τα 10 χιλιόμετρα από τις εκβολές του, στην Μεσόγειο, 47  χιλιόμετρα ανατολικά από την Αττάλεια, στην Μικρά Ασία. 
 
Οικήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1000 πΧ από άποικους από το Άργος. Έγινε μία πολύ πλούσια πόλη χάρη στο εμπόριο των προϊόντων της ενδοχώρας. 
 
Το 333 πΧ έφτασε στην Άσπενδο ο Αλέξανδρος ο Μέγας κατά την εκστρατεία του κατά των Περσών.  
Η Άσπενδος διέθετε ένα εκπληκτικό θέατρο δωρεά δυο πλουσίων Ασπενδίων.  
Το θέατρο αυτό θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία ελληνικά θέατρα στον κόσμο. Το αμφιθεατρικό κοίλο φέρει τρία διαζώματα. Το ανώτερο διάζωμα καταλήγει σε θολωτές καμάρες. Κάθε ενδιάμεσο των διαζωμάτων αποτελείται από είκοσι σειρές μαρμάρινων καθισμάτων. Έχει διάμετρο 96 μέτρων και χωρητικότητα 7.000 καθισμάτων (θεατών). 
 
Φθάσαμε ένα πρωινό στην Άσπενδο και εισήλθαμε στο θέατρο. Σχεδόν ταυτόχρονα έφθασε και μία ομάδα τουριστών από τις ΗΠΑ, συνοδεία ενός τούρκου ξεναγού. 
Ένας από τους Αμερικανούς απευθυνόμενος στον Τούρκο ξεναγό του λέει «αυτό σίγουρα είναι ένα αρχαίο ελληνικό θέατρο». Ο Τούρκος ξεναγός αλλάζει όψη, η φωνή του γίνεται πιο δυνατή, αγριεμένη. «Είναι ρωμαϊκό θέατρο» φωνάζει. «Δεν είναι ελληνικό» επαναλαμβάνει και προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει. Εγώ βρίσκομαι στην σκηνή και ψάχνω για κάποιο στοιχείο της ελληνικότητας του θεάτρου.  
 
Ξεχωρίζω μία επιγραφή στην τοιχοποιία της σκηνής: ΖΗΝΩΝΟΣ ΕΠΙ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΣ έγραφε η επιγραφή. Πράγματι έργο του αρχιτέκτονα Ζήνωνος είναι το θέατρο, που εγκαινιάστηκε το 155 μΧ επί άρχοντος Θεοδώρου.  
 
Την Άσπενδο σήμερα οι Τούρκοι ονομάζουν Μπελκίς, από το όνομα κοντινού τουρκικού χωριού. Το 1959 μιμούμενοι την Ελλάδα άρχισαν να οργανώνουν θεατρικά φεστιβάλ στην Άσπενδο και σε άλλα αρχαία θέατρα, όμως αργότερα εγκατέλειψαν την προσπάθεια.  
 
Τότε κυκλοφόρησαν μία σειρά δυο γραμματοσήμων με το θέατρο της Ασπένδου, ενώ ένα ακόμα γραμματόσημο είχε εκδοθεί τέσσερα χρόνια πριν, το 1955, στην σειρά για την τουριστική προβολή της Αττάλειας.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.