3 Σεπτεμβρίου 2020

Οι Κόκκινοι Φρουροί του Μάο πρόδρομοι της Greta Thunberg, του Black Lives Matter, της Cancel culture και του νεοφεμινισμού.

Αν και η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ποτέ διαπιστώνει κανείς συχνά ενοχλητικές αναλογίες. Ο δυτικός πολιτισμός βιώνει τελευταία την εμφάνιση ενός ριζοσπαστικού προοδευτισμού που αμφισβητεί όλους τους κανόνες, τις αξίες και τις πεποιθήσεις του. 

Πίσω όμως από την επιθυμία για χειραφέτηση από την καθιερωμένη τάξη, αυτό το κίνημα έχει μιά έντονη τιμωρητική συμπεριφορά που θυμίζει ένα άλλο ιστορικό προηγούμενο : την Πολιτιστική Επανάσταση στην κομμουνιστική Κίνα μεταξύ 1966 και 1976. 

Η επανάσταση της κινεζικής νεολαίας ενάντια στην εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος είχε εργαλειοποιηθεί από τον Μάο για να καταστρέψει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Πιστεύοντας ότι υπηρετούσαν την επανάσταση, αυτά τα εκατομμύρια νέων έκαναν τα πάντα για την καταστροφή του κινεζικού πολιτισμού. Για τον σινολόγο Jean-Luc Domenach, επρόκειτο για μια παράδοξη “κατασταλτική εξέγερση”. Υπάρχουν πολλές αναλογίες μεταξύ αυτού του κινήματος και του ριζοσπαστικού προοδευτισμού, τόσο στις ιδεολογικές προδιαγραφές του όσο και στον τρόπο λειτουργίας τους. Και αυτές οι αναλογίες είναι πλούσιες σε πολιτικά μαθήματα. 

Ένας παρόμοιος ιδεολογικός μηχανισμός 

Ξεκινώντας την “Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση” την άνοιξη του 1966, ο Μάο ανέθεσε στους Κόκκινους Φρουρούς την αποστολή να καταστρέψουν όλες τις πολιτιστικές αναφορές που προηγήθηκαν του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1949. 

“Η προλεταριακή πολιτιστική επανάσταση στοχεύει στην συθέμελη καταστροφή της σκέψης, του πολιτισμού, των ηθών και των εθίμων, που επέτρεψαν επί χιλιετίες στους εκμεταλευτές να δηλητηριάζουν τον λαό. Η πολιτιστική επανάσταση θα αναπτύξει στις ευρείες μάζες του λαού μια νέα σκέψη, μια εντελώς νέα κουλτούρα, νέα ήθη και έθιμα, αυτά του προλεταριάτου.” 

Για να επιτευχθεί η νέα τάξη πρέπει επομένως να καταστρέψει ό,τι προηγήθηκε. Σύμφωνα με μια ριζοσπαστική μαρξιστική άποψη, ολόκληρος ο κινεζικός πολιτισμός ήταν καταπιεστικός και διεφθαρμένος. Τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει να σωθεί από αυτόν. 

Βρίσκουμε αυτό το ιδεολογικό υπόβαθρο, για παράδειγμα, στο νεο-φεμινιστικό κίνημα που πιστεύει ότι ολόκληρη η κουλτούρα μας είναι προϊόν μιας καταπιεστικής πατριαρχίας και ότι επομένως πρέπει να αντικαταστήσουμε όλα τα παλιά ήθη που διέπουν τη σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών. 

Αλλά και στο αντι-αποικιοκρατικό κίνημα που ισχυρίζεται ότι η ιστορία του κόσμου μπορεί να συνοψιστεί στην κυριαρχία των λευκών επί των ανθρώπων άλλης φυλετικής καταγωγής και ότι πρέπει, συνεπώς, να σβήσουμε όλα τα ίχνη αυτής της ιστορίας.

Η πολιτιστική επανάσταση βασίστηκε στην αντίθεση των νέων και των ηλικιωμένων. Αυτό που βρίσκουμε στην Greta Thunberg όταν λέει “κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική μου ηλικία”.

Στην καταστροφική μανία τους, οι Κόκκινοι Φρουροί του Μάο πέρα από τον βασανισμό και την δολοφονία 200.000 περίπου εκπαιδευτικών, διανοούμενων και καλλιτεχνών κατέστρεφαν επίσης και αντικείμενα που ενσάρκωναν το παλιό : βιβλία, μνημεία και αντίκες. Ακόμα και τα γενεαλογικά αρχεία κάηκαν και πολλοί άνθρωποι έπρεπε να αλλάξουν τα ονόματά τους. Οι δρόμοι μετονομάστηκαν, όπως και τα σχολεία.

Απαγορεύτηκαν ταινίες, παραστάσεις και τραγούδια. Επιτρέπονταν μόνο αυτά που παράγονταν από μαοϊκούς. Ολα αυτά δεν μπορούν να μην μας θυμίσουν πολλές πρόσφατες ειδήσεις : την καταστροφή αγαλμάτων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη από μέλη του κινήματος “Βlack Lives Matter”. 

Το αριστούργημα “Oσα παίρνει ο άνεμος” αποσύρθηκε από τον κατάλογο HBO και η προβολή του στο Παρίσι αναβλήθηκε. Το 2019 αντιρατσιστικές ομάδες δεν επέτρεψαν να παιχτεί Αισχύλος στη Σορβόννη. 

Ο μαοϊσμός προχώρησε πολύ περισσότερο από τον σταλινισμό στον κοινωνικό έλεγχο σε σημείο να τρομάξουν και οι σοβιετικοί. Στην Κίνα, η καταστολή δεν ήταν αστυνομική και μυστική αλλά δημόσια και λαική. Για όσους υπήρχαν υποψίες ότι είναι αντεπαναστάτες κατηγορούνταν δημοσίως και έπρεπε να υποστούν προσβολές από το πλήθος, υπό την παρότρυνση αξιωματούχων του κόμματος ή των Κόκκινων Φρουρών. Οι κατηγορούμενοι έπρεπε να κάνουν δηλώσεις μετανοίας και πως να μην πάει το μυαλό μας στην τρέχουσα πρακτική του “online shaming” και του “check your white privilege”. Oλες αυτές οι πρακτικές θυμίζουν τις μέρες του “δημοκρατικού τρόμου” που υποκινούσε ο Μάο. Παιδιά συχνά γίνονταν οι δημόσιοι κατήγοροι των γονιών του ασκώντας ιδεολογικό τρόμο στο σπίτι. 

Αυτή η πρακτική της κοινωνικής δολοφονίας έχει κυριαρχήσει σε μεγάλο βαθμό στα κοινωνικά δίκτυα με την cancel culture και τις μαζικές αναφορές σε ψηφιακές πλατφόρμες (Facebook, Youtube, Twitter κ.λπ.) των λογαριασμών των κατηγορουμένων προκειμένου να κλείσουν. Πολύ συχνά η απλή κατηγορία είναι αρκετή για να καταστρέψει τη ζωή ενός ατόμου. Η Sandra Muller, το πρόσωπο του κινήματος #BalanceTonPorc ( γαλλική έκδοση του MeToo ) που ξεκίνησε στο twitter το 2017, κατηγόρησε ψευδώς τον πρώην εργοδότη της για παρενόχληση. Και παρόλο που η δικαιοσύνη καταδίκασε την ακτιβίστρια το 2019 για συκοφαντική καταγγελία, το θύμα έχασε και την γυναίκα του και την δουλειά του. 

Επανεκπαίδευση 

Οι Κόκκινοι Φρουροί έστειλαν από 3 έως 4 εκατομμύρια άτομα στο Laogai, στρατόπεδα επανεκπαίδευσης που ιδρύθηκαν από το Μάο το 1950, από τα οποία το ένα τρίτο των κρατουμένων δεν επέστρεψε ποτέ. 

Σε αυτά τα στρατόπεδα, οι ένοχοι-κατηγορούμενοι έπρεπε να εργαστούν σε ομάδες για την αυτο-κριτική τους και στη συνέχεια να μελετήσουν τα αποσπάσματα του Μάο έως ότου γίνουν ιδεολογικά συνεπείς. Προφανώς, ο σκοπός της εργασίας σε μια ομάδα ήταν να διασφαλιστεί ο αμοιβαίος έλεγχος.

Στο τραγούδι της Angèle που κυκλοφόρησε το 2019 για να υποστηρίξει το γαλλικό MeToo γίνεται λόγος για ένα δικαστήριο όπου οι άνδρες δικάζονται για σεξισμό. Οι ένοχοι αποστέλλονται σε ένα στρατόπεδο επανεκπαίδευσης (ακαδημία κατά του σεξισμού) για να μάθουν κατά τη διάρκεια ομαδικών συνεδριών να σκέφτονται σωστά. 

Όπως εξηγεί ο Jean Pasqualini, ένας Γαλλο-Κινέζος που φυλακίστηκε για επτά χρόνια σε ένα μαοϊκό στρατόπεδο επανεκπαίδευσης, ο στόχος της αυτο-κριτικής “δεν ήταν τόσο να επινοήσουμε ανύπαρκτα εγκλήματα, αλλά να παραδεχτούμε ότι η συνηθισμένη ζωή που κάναμε ήταν σάπια και ένοχη μόνο και μόνο γιατί δεν αντιστοιχούσε στη δική τους αντίληψη για τη ζωή”. 

Betrand Buisson  

Contrepoints 
27/8/20  

Μεταφραση Babis Georges Petrakis
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.