18 Σεπτεμβρίου 2020

Ερωτήματα σχετικά με την ικανοποίηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου(ΔΙΣ) για τα μεταβατικά Βιβλία των Θρησκευτικών

Του Παναγιώτη Τσαγκάρη 
Καθηγητή Θεολόγου – Υπ. Δρ. Θεολογίας
 
Συχνά στο δημόσιο βίο κατατίθεται η πρόταση - αίτημα οι θέσεις – απόψεις που κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο να διακρίνονται από ευγένεια, ευπρέπεια και τεκμηρίωση. Η θέση αυτή θεωρείται λογική και αναζητείται η καθολική εφαρμογή της.  
 
Ως μάχιμοι Θεολόγοι και ενεργά μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων(ΠΕΘ), στοιχούμενοι επί της ως άνω προτάσεως και επιζητώντας πάντοτε την αλήθεια των πραγμάτων, θεωρούμε ότι εγείρονται δεοντολογικά αλλά και ουσιαστικά ερωτήματα μέσα από το επίσημο Δελτίο Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου(ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 3/9/2020 στο οποίο δηλώνεται ότι «Ενημερώθηκε(η ΔΙΣ) περί του από 4/8/2020 εγγράφου του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλαντζή, επί του θέματος: «Αποστολή προς ενημέρωση πλήρους σειράς των Βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τα εν λόγω Βιβλία είναι απολύτως εναρμονισμένα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., 1749/2019, 1750/2019 και 1752/2019.».  
 
Αβίαστα προκύπτουν λοιπόν, τα παρακάτω πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα:
 
1. Άραγε η έκφραση της ικανοποίησης της ΔΙΣ στο ως άνω έγγραφο προήλθε κατόπιν ενδελεχούς μελέτης των νέων Βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών; Συστήθηκε μήπως Επιτροπή, από εγνωσμένου κύρους Ιεράρχες και ειδικούς επιστήμονες, η οποία μελέτησε, επί ικανό χρόνο με επιστημονικά κριτήρια, το όλο θέμα και πρότεινε την αποδοχή της αλήθειας του εγγράφου του Γενικού Γραμματέως Θρησκευμάτων; Η σπουδαιότητα του θέματος θεωρούμε ότι επιβάλλει τη δημοσιοποίηση από τη ΔΙΣ, αν φυσικά υπάρχουν, όλων των παραπάνω στοιχείων.
 
2. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας(ΣτΕ) για την υπόθεση των Προγραμμάτων Σπουδών και των Φακέλων του μαθήματος των Θρησκευτικών προσέφυγαν ως γνωστόν, το 2016 και 2017 γονείς μαθητών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, η Εστία Πατερικών Μελετών και η ΠΕΘ και κέρδισαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο ακύρωσε αυτά τα Προγράμματα και τα Βιβλία. Δεν είναι λογικό, λοιπόν, να θεωρείται ότι οι φορείς και τα πρόσωπα αυτά, θα έπρεπε κατ΄ αρχήν -διότι εξάλλου και η ευγένεια αυτό επιβάλλει- να κληθούν να καταθέσουν την γνώμη τους ή τουλάχιστον να αναζητούνταν με κάποιο τρόπο η γνώμη τους επί του θέματος ως οι άμεσα υπεύθυνοι, ως εκείνοι δηλαδή που προκάλεσαν τις αποφάσεις του ΣτΕ;
 
3. Δεν είναι επίσης, λογικό να υποθέσει κάποιος ότι η παραπάνω έκφραση της ικανοποίησης της ΔΙΣ -για το γεγονός ότι τα νέα Βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών «είναι απολύτως εναρμονισμένα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε.»- θα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που θα προσκομισθεί ως επιχείρημα για να επηρεάσει προφανώς και την κρίση εκείνων των δικαστών του ΣτΕ οι οποίοι και θα εξετάσουν τη συμμόρφωση του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα της εναρμόνισης της διδακτέας ύλης των Θρησκευτικών με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ; Συντελείται, κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα έλεγε κανείς, μια ολοφάνερη προσπάθεια παραπλάνησης της δικαιοσύνης ή της κοινής γνώμης, παρόμοια με αυτήν που επιχείρησε παλαιότερα ο κ. Γαβρόγλου.
 
Όλα τα παραπάνω μας ωθούν στη δημοσιοποίηση της ξεκάθαρης θέσης ότι τα μεταβατικά Βιβλία των Θρησκευτικών του 2020, σε γενικές γραμμές, είναι τα ίδια με τα ακυρωμένα από το ΣτΕ Βιβλία των Φίλη – Γαβρόγλου από τα οποία, όμως, έχουν αφαιρεθεί ή μετακινηθεί θρησκειολογικά στοιχεία για να δοθεί η εντύπωση της ορθοδοξοποίησής τους. Όμως, παρά την φιλότιμη προσπάθεια των συγγραφέων και τα μεταβατικά Βιβλία που προέκυψαν, είναι γεμάτα από θεολογικά και παιδαγωγικά λάθη και είναι αντίθετα με το ορθόδοξο πνεύμα και τις ορθόδοξες δογματικές αρχές και παραδόσεις που έθεσε το 2018 και 2019 με τις ακυρωτικές του αποφάσεις το ΣτΕ, το οποίο «αποφάσισε, οριστικά και αμετάκλητα, την ακύρωση του όλου των Προγραμμάτων και των Βιβλίων Φίλη – Γαβρόγλου, δηλαδή τη θεολογική δομή, το περιεχόμενο, τους στόχους, την παιδαγωγική μεθοδολογία τους και όχι τη βελτίωση ή διόρθωσή τους ή, ακόμα χειρότερα, την, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, αντιγραφή και παραμονή τους σε ισχύ!» 
 
Τα «νέα» μεταβατικά Βιβλία λοιπόν, δεν μπορούν να κρύψουν την ανορθόδοξη παιδαγωγικά και νομικά και τελικά, την αντορθόδοξη δομή τους, καθώς έχουν στηριχθεί εξ ολοκλήρου πάνω στα ακυρωμένα από το ΣτΕ Βιβλία Διαμαντοπούλου – Φίλη – Γαβρόγλου. Για όλους τους παραπάνω λόγους απαιτείται η εξ ολοκλήρου αλλαγή τους, την οποία όμως επιχειρεί να αποτρέψει, δυστυχώς, με την ανακοίνωσή της η ΔΙΣ.



Share

1 σχόλιο:

ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ είπε...

Εξαφανίζονται ....και ήθη και χρηστά έθιμα και θρησκεία και ιερές εικόνες και ο Σταυρός, εκκλησίες βεβηλώνονται..... Η νέα αθεϊστικη τάξη πραγμάτων πλέον προγραμμάτισε να δημιουργήσει Σόδομα και Γόμορρα αντί χρηστής κοινωνίας....Τους βολεύει και η αθεϊα και η αναρχία...Θελουν ρομπότ που θα ελέγχουν ...και θα επιβάλλουν φασιστικά αλά Χίτλερ αυτά που τους βολεύουν Στην αναπουμπούλα χαιρεται ο λύκος.....
Στη Κύπρο Γυμνασιάρχης νεοταξίτης ζωγράφισε κατάπτυστους πίνακες σκουπίδια που λοιδωρούν και θρησκεία και ήθη και κάποιοι τον χειροκροτούν και τον προβάλλου ...και αυτός ο "κύριος" είναι δάσκαλος των παιδιών μας..... Ένας δι...ΑΣΗΜΟΣ και δι...ΑΠΡΕΠΗΣ ΑΘΕΟΣ κατόρθωσε να στρέψει τα φώτα στην σκιά του..... Πίνακες αισχροί ....να ουρούν σκυλιά στα ράσα του Αρχιεπισκόπου, γυμνός άνδρας με εμφανή τα απόκρυφα του να ουρεί στα πόδια του Διγενή, στα πόδια εθνοφρουρών μας ....Ο Χριστός χούλιγκαν και γυμνός να υψώνει το λάβαρο της "προοδευτικής" ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΚΕΛ, Ομόνοιας.... Τι άλλο...: Δεν είδαμε κανένα πίνακα του άθλιου να εμφανίζει κάποιο να ουρεί την κατοχική σημαία....Αδελφοί οι εισβολείς...Αυτονόητα τα συμπεράσματα αισχρά και όλα τα συνώνυμα......
Ας τον αφήσουν τον ολετήρα και πεμπτοφαλαγγίτη γυμνασιάρχη στη θέση του....Να διδάσκει και να νουθετεί με βάση τις αισχρολογίες του και μαρξιστικές του ιδεολογίες.... ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΜΕΣΑ....ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΙΤΕΧΝΗΣ .... ΕΙΝΑΙ ΑΕΝΑΣ ΑΘΛΙΟΣ ΠΡΑΙΩΡΙΑΝΌΣ ΟΜΟΙΔΕΑΤΏΝ ΤΟΥ, ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΙΣΤΈΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ....
ΜΙΑ ΜΑΣΚΑ ΝΑ ΦΟΡΑ ΠΛΕΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΘΩΡΟΎΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΜΠΡΕΛΛΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΚΑΚΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΘΕΟΣ ....ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ.... ΑΙΔΩΣ ΚΑΙ ΦΤΟΥ!

Εύροις δ’ αν επί ων πόλεις ατειχίστους, αγραμμάτους, αβασιλεύτους, αοίκους, αχρημάτους, νομίσματος με δεομένας, απείρους θεάτρων και γυμναστηρίων. Ανιέρου δε πόλεως και αθέου, μη χρωμένης ευχαίς, μη δ’ όρκοις, μηδέ μαντείαις, μηδέ θυσίαις επ’ αγαθοίς, μη δ’ αποτροπαίς κακών ουδείς έστι, ουδ’ έσται γεγονώς θεατής.
– σύντομη απόδοση: μπορείς να βρεις πόλεις χωρίς άλλα πράγματα, αλλά όχι χωρίς θρησκεία και θεό.
Πλούταρχος, 47-120 μ.Χ., Αρχαίος Έλληνας ιστορικός

Θεού σέβου και πάντα πράξεις ενθέως.
Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΟΎΝ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ...ΕΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΊ ΔΕΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΝ ΩΣ ΚΟΡΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ ΤΙΣ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΕΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ...ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.... ΧΑΛΕΠΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΡΧΩΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ..... ΑΣ ΑΦΥΠΝΙΣΘΕΙ ΔΙΟΤΙ ΟΤΙ ΠΑΘΕΙ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΚΕΛΛΕ ΤΟΥ ( ΚΚΕΛΛΕ - ΚΕΦΑΛΙ)
ΘΑ ΑΠΟΤΟΛΜΟΎΣΕΣ ΑΝ ΚΑΙ ΗΣΟΥΝ ΑΓΕΝΝΗΤΟΣ ΤΟΤΕ ΝΕΟΤΑΞΙΤΗ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΜΑΚΑΡΙΟ ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΕΞΥΒΡΙΖΑΤΕ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΟΥΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΑ ΡΑΣΑ; Η ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΔΙΓΕΝΗ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΤΟΥ ΟΥΡΕΙ ΕΝΑΣ ΑΛΗΤΗΣ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΟΡΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΆ .... Ε ΔΕΝ ΝΟΜΊΖΩ .... Ο ΦΟΒΟΣ ΣΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΣΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΔΙΓΕΝΗΣ....ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΤΕ ΤΕΘΝΕΩΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ ΝΙΚΟΥΝ/////

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.