12 Σεπτεμβρίου 2020

Περί απόδοσης ασύλου

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν 
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Σε προηγούμενο άρθρο μας στο Geopolitics and Daily News αναφερθήκαμε στα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο δυστυχώς αποτελεί μια μικρογραφία της Μέσης Ανατολής. Στο ίδιο άρθρο κάναμε και ένα διαχωρισμό της έννοιας του πρόσφυγα από τον μετανάστη. Στο ακόλουθο κείμενο, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την απόδοση ασύλου.

Πρώτον: Αρχικά να αναφέρω πώς η απόδοση ασύλου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Το γεγονός πως κάποιος ήρθε στη χώρα μας και το ζήτησε, δεν σημαίνει απαραίτητα πώς το άσυλο θα δοθεί. Μπορεί να υπάρχουν λόγοι όπου η αίτηση να μη γίνει αποδεκτή. Όπως λόγοι εθνικής ασφάλειας. Υπάρχει επίσης και η πιθανότητα η χώρα μας να μην έχει τη δυνατότητα να αποδεχτεί άλλο αίτημα ασύλου ακριβώς επειδή έχει καλυφθεί το ποσοστό αποδοχής με βάση τις δομές που διαθέτει.

Δεύτερον: Άσυλο διεκδικεί εκείνος που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ η ζωή του είναι σε κίνδυνο. Αυτό σημαίνει πώς δίνει στοιχεία τα οποία και πρέπει να διασταυρωθούν από τις αρμόδιες αρχές. Αν με βάση τα στοιχεία, αποδεικνύεται ότι διώκεται για λόγους που εξηγούνται στη χάρτα δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τότε μπαίνει σε διαδικασία ασύλου. ΑΝ ΔΕΝ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ή δώσει ΨΕΥΔΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που δεν έχουν διασταύρωση, τότε το κράτος υποδοχής μπορεί να μην τον δεχτεί, επικαλούμενο διάφορους λόγους ασφαλείας.

Τρίτον: Το ζήτημα το πολέμου, καθώς όποιος ζητάει άσυλο, πρέπει να έρχεται από χώρα στην οποία έχει ξεσπάσει πόλεμος. Το γεγονός ότι μια χώρα βρίσκεται σε αναταραχή ή έχουν ξεσπάσει σ΄αυτήν επεισόδια, σαφώς και είναι θλιβερό, αλλά δε συνιστά αυτόματα και καθεστώς πολέμου (παράδειγμα όσοι έχουν από Αφγανιστάν και Πακιστάν όπου υπάρχουν μεν αναταραχές αλλά οι χώρες τους δεν βρίσκονται σε πόλεμο). Οι χώρες που είναι επίσημα σε status σύρραξης, αυτή την στιγμή, είναι η Συρία και το Σουδάν. Άτομα από χώρες όπως Ιράκ, Ιράν, Πακιστάν, Σομαλία, Νιγηρία, Αφγανιστάν, κ.α. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΛΕΜΟΥ. Άρα όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα από τις συγκεκριμένες χώρες, θα πρέπει να αποδείξουν με στοιχεία ότι η ζωή τους στις χώρες τους κινδυνεύει διότι διώκονται για τα πολιτικά τους πιστεύω.

Τέταρτον: Ο πρόσφυγας που ζητεί να γλυτώσει από τις πολεμικές συρράξεις, καταφεύγει στην ΠΡΩΤΗ ασφαλής χώρα που βρίσκεται δίπλα από τη δική του χώρα. Δεν μετακινείται για να πάει σε 3η, 4η, 5η χώρα, προκειμένου να βρει καλύτερες συνθήκες, όπως είναι το επιχείρημα που συχνά χρησιμοποιούν στα ΜΜΕ ή ΜΚΟ, διότι τότε πλέον αλλάζει το status και ο συγκεκριμένος από πρόσφυγας γίνεται ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ και εμπίπτει στις διατάξεις του μετανάστη, όπου δε δικαιούται ασύλου. Αν τώρα περάσει τα σύνορα αρκετών χωρών με διάφορους τρόπους για να εισέλθει στη χώρα που επιθυμεί, για παράδειγμα στην Ελλάδα, είτε κρυφά μέσα από τον Έβρο, είτε με βάρκα να φτάσει νύχτα σε παραλία της Λέσβου, προφανώς και είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ (ο όρος διεθνούς δικαίου είναι ILLEGAL) και όχι παράτυπος, μια φράση που χρησιμοποιούν συχνά τα ΜΜΕ, καθώς δεν παραβιάζει μια διαδικασία, αλλά τοπικές και διεθνείς νομοθεσίες. Δεν βάζουμε καν την παράμετρο πόσο δυσκολεύουν την παραμονή πραγματικών προσφύγων που χρειάζονται προστασία με αυτές τις παράνομες πράξεις τους.

Πέμπτον: Το ζήτημα της Απέλασης. Εδώ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Αρχικά, για να απελάσεις κάποιον πρέπει είτε να απορριφθεί η αίτηση του, είτε να βγει απόφαση δικαστηρίου για ποινικό παράπτωμα. Για να ολοκληρωθεί η απέλαση, ενημερώνεται η πρεσβεία της χώρας του, που αποδέχεται την επιστροφή του. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να αναφέρουμε πως κάποιες πρεσβείες ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ. Οι αναγνώστες μας θα θυμούνται την περίπτωση της άρνησης του Πακιστάν σε σχετική περίπτωση.

Οπότε ποια η λύση; Στις ΗΠΑ και την Αυστραλία είχαν το Ellis & Christmas island αντίστοιχα και τους κρατούσαν μόνιμα μέχρι, είτε να αποφασίσουν να φύγουν μόνοι τους, είτε να ανοίξει χώρος για να υπάρχει δυνατότητα να γίνουν αποδεκτοί για απορρόφηση σε 3-4-5-10 χρόνια. Προφανώς οι περισσότεροι επέστρεφαν οικειοθελώς (όχι απέλαση δηλαδή) και στην πρεσβεία τους έλεγαν πώς έχασαν έγγραφα και έβγαζαν καινούρια.

Έκτο και τελευταίο: Το ανθρωπιστικό ζήτημα για τις οικογένειες και τα παιδιά. Είναι απόλυτα κατανοητή η προβληματική κατάσταση παιδιών και μανάδων. Σπάνια υπάρχουν παραβατικά στοιχεία (σ.σ. για πραγματικά παιδιά μιλάμε , όχι ανήλικους ετών 30+ οι οποίοι δίνουν πλαστά χαρτιά ). Συνήθως οι οικογένειες με παιδιά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν φύγει διωκόμενοι από την χώρα τους. Στις οικογένειες με ανήλικα παιδιά οφείλουμε ως άνθρωποι να δώσουμε όποια ανθρωπιστική βοήθεια προβλέπεται χωρίς όμως να λησμονούμε ότι υπάρχει και η νομοθεσία του κράτους. Ας θυμηθούμε παλαιότερη περίπτωση όπου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοινώνει σε μια οικογένεια με παιδιά πώς δεν μπορούν να μείνουν στη χώρα, καθώς η αίτηση τους δεν έγινε αποδεκτή λόγω κάλυψης ποσοστού μετανάστευσης!

Αντί επιλόγου και συμπερασμάτων: Όπως εξελίσσεται η κατάσταση σήμερα, η μετανάστευση προφανώς και είναι το πιο σοβαρό φαινόμενο της εποχής μας με αιτίες κατά 90% οικονομικές, πέρα από την ένταση στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και την έξαρση της τρομοκρατίας που οδηγεί όλους αυτούς τους ανθρώπους στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Όμως αυτό δε σημαίνει τίποτα απολύτως, ειδικά για την Ελλάδα σαν υποχρέωση και ευθύνη, καθώς και οι δυνατότητες μας είναι πεπερασμένες και δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στις χώρες τους αλλά και συνάμα, έχουμε ήδη μια χώρα που έχει σοβαρά δικά της προβλήματα και πρέπει να τα λύσει για να μπορέσει να βοηθήσει και άλλους.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.