20 Σεπτεμβρίου 2020

Οι σταθερές και οι μεταβλητές με την Τουρκία

Του Δαμιανού Βασιλειάδη, εκπαιδευτικού, συγγραφέα
 
Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2020
 
Αρχή σοφίας η ονομάτων επίσκεψις 
Αντισθένης 
 
Το απόφθεγμα αυτό αποδίδεται στον φιλόσοφο Αντισθένη. Ανεξάρτητα όμως αν το είπε ή δεν το είπε ο Αντισθένης, φαίνεται να έχει ισχύ αξιώματος.  
 
Τον κάθε πολίτη πρέπει να τον ενδιαφέρει η εννοιολογική σηματοδότηση των λέξεων, οι λέξεις-έννοιες, ως μάρτυρες της αντικειμενικής αλήθειας μέσα στην διαχρονία. Για την σωστή κατανόηση ορισμένων γεγονότων και την, ει δυνατόν, σωστή ερμηνεία τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ακριβής προσδιορισμός των εννοιών, που βέβαια εκφράζονται μέσα από τις λέξεις. Με αυτήν την έννοια θα προσπαθήσουμε να ορίσουμε την έννοια των λέξεων που εκφράζει ο τίτλος.  
 
Ποιες είναι πραγματικά οι λεγόμενες σταθερές και ποιες οι μεταβλητές σε σχέση με τα θέματα που αφορούν την Τουρκία και την Ελλάδα;
 
Πρώτ’ απ’ όλα πρέπει να προσδιορίσουμε τις έννοιες. Η έννοια σταθερές εκφράζει κάτι που δεν αλλάζει στον χρόνο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και αφορούν θέματα στρατηγικών στόχων, που έχουν χρονική διάρκεια. Ενώ με την έννοα μεταβλητές εννοούμε τις τακτικές κινήσεις που εφαρμόζονται εκάστοτε για να υπηρετήσουν τον στόχο και μπορούν να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, που θεωρητικά υπηρετούν τον στρατηγικό στόχο.  
 
Οπότε καλό και χρήσιμο, αλλά μάλλον και αναγκαίο σ ‘ έναν διάλογο και αντίλογο είναι, να καθοριστούν στην πράξη που ισχύουν αυτές οι έννοιες.  
 
Οι σταθερές:  
Πρώτη σταθερά: Η στρατηγική της Τουρκίας είναι η αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης.  
 
Δεύτερη σταθερά: Η συμμαχία Γερμανίας –Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη από την εποχή του Μπίσμαρκ και του Κάιζερ έως σήμερα και συνεχίζεται αδιάσπαστη. Η Γερμανία ήταν, είναι και θα είναι υπέρ της Τουρκίας και εναντίον της Ελλάδας. 
 
Τρίτη σταθερά: Η στρατηγική των βορείων γειτόνων μας επίσης για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης, όπως δείχνουν τα φαινόμενα, μιας και θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει κατακτήσει την Ήπειρο, την Μακεδονία και την Θράκη.  
 
Τέταρτη σταθερά: Η στήριξη της Αμερικής στις τουρκικές επιδιώξεις σε βάρος της Ελλάδας, που όπως έδειξε η πρόσφατη ιστορία με την δικτατορία των συνταγματαρχών 1967-74 και την καταστροφή της Κύπρου. 
 
Αυτές οι σταθερές, που αφορούν την Ελλάδα και Κύπρο φαίνεται ότι δεν άλλαξαν και δεν αλλάζουν, παρ’ όλο που ο χρόνος της κάθε μιας σταθεράς είναι διαφορετικός, γιατί δεν είναι και αιώνιος. 
 
Οι μεταβλητές αφορούν την εφαρμογή των σταθερών σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και τις τακτικές κινήσεις που γίνονται για να εξυπηρετήσουν τις ανωτέρω στρατηγικές τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας και των εκατέρωθεν συμμάχων τους, που είναι συγκυριακές, σύμφωνα με τον ορισμό του τι σημαίνει συμμαχία, της οποίας ο ορισμός είναι ο ακόλουθος: Συμμαχία σημαίνει τακτική ταύτιση συμφερόντων σε μια δεδομένη ιστορική στιγμή και όσο ισχύει η κατοχύρωση αυτών των αμοιβαίων συμφερόντων.  
 
Η σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει σταθμό που θα κρίνει ποιες τακτικές κινήσεις των ανωτέρω δυνάμεων θα ενισχύσουν την Τουρκία και ποιες θα ταχτούν αλληλέγγυες με την Ελλάδα.
 
Εάν και εφόσον ισχύουν οι σταθερές, τότε είναι φανερό πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις και αποφάσεις στην σύνοδο αυτήν. Όσες χώρες και αυτές που επηρεάζονται απ’ αυτές, ταυτίζονται με τις σταθερές που ενισχύουν την στρατηγική της Τουρκίας θα ταχθούν εναντίον κυρώσεων προς την Τουρκία, οι οποίες να έχουν ένα αποτέλεσμα αποτρεπτικό της στρατηγικής της Τουρκίας για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης. Θα κινούνται απλώς σε τακτικούς ελιγμούς, οι οποίοι όμως δεν θα δημιουργούν δεσμεύσεις τέτοιες που να ακυρώνουν στο διηνεκές την επιθετικότητα της Τουρκίας και της επεκτατικής της πολιτικής για την «γαλάζια πατρίδα» και για την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως είναι ο μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν και των άλλων εθνικιστικών κομμάτων της Τουρκίας.
 
Σύμμαχος της Ελλάδας που να αποκτά χαρακτηριστικά σταθεράς είναι η Γαλλία, που μια συμμαχία με την Ελλάδα εξυπηρετεί βέβαια και τα δικά της συμφέροντα, γιατί ισχύει παντού και πάντοτε ο κανόνας ότι δεν υπάρχουν φιλίες ανάμεσα στους λαούς, αλλά συμφέροντα. Οπότε συμφέρει στην Ελλάδα να συμπήξει, αν καταφέρει, μια μόνιμη συμμαχία με την Γαλλία, ώστε να ενισχύσει το μέτωπο εναντίον της Γερμανίας και των δορυφόρων της που στρέφονται κατά της Ελλάδας και βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού να αποκτήσει η Γαλλία ηγεμονική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντί της Γερμανίας. Από την άλλη θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε μέσο και τρόπο η συμμαχία όσων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή κινδυνεύουν από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, όπως Ισραήλ, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα κ.λπ.  
 
Τέλος το καθοριστικό για όλα αυτά αποτελεί η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και γενικότερα των ελληνικών κυβερνήσεων και κομμάτων, κατά πόσο θα υπηρετήσουν τα εθνικά συμφέροντα απέναντι στην κομματικής τους επιβίωση και το κομματικό συμφέρον. Το τελευταίο δεν είναι δεδομένο, γιατί η ιστορία έχει διδάξει και αποδείξει ότι τα ελληνικά κόμματα, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως π.χ. αυτήν του Καποδίστρια, για να αναρριχηθούν στην πολιτική εξουσία και να απολαμβάνουν τα προνόμιά της, συνήθως και συχνά υπηρετούν τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, τα οποία και τους βοηθούν για τα δικά τους συμφέροντα να αναρριχηθούν στην εξουσία. Η σύνοδος κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου για όλες αυτές τις εξελίξεις θα είναι αποκαλυπτική.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.