16 Σεπτεμβρίου 2020

Ωμές παραδοχές σε βάρος του αφηγήματος…

Tου Νεκτάριου Δαπέργολα
Διδάκτορος Ιστορίας

Δέκα περίπου ημέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων, οι κυβερνητικές εξαγγελίες ήταν κατηγορηματικές: όλοι οι μαθητές θα υποχρεώνονται να φορούν συνεχώς μάσκες μέσα στις σχολικές αίθουσες και όσοι δεν θα το πράττουν, θα τιμωρούνται ή θα αποβάλλονται (η απομάκρυνση από την αίθουσα με απουσία με αυτό ισοδυναμεί). Η αιτιολογία ήταν «στοιχειοθετημένη» πάνω στο γνωστό πλέον αφήγημα της εν κινδύνω δημόσιας υγείας και της άμεσης ανάγκης να προστατευθούν τα παιδιά από την «πανδημία» αλλά και να μην μετατραπούν σε μαζικούς παράγοντες μετάδοσης του ιού. Επειδή με όλα αυτά λοιπόν δεν παίζουμε, οι πάντες είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν και εν ανάγκη να τιμωρηθούν κιόλας, ήταν η (κατ’ ακραίο ευφημισμό εννοείται) «λογική» συνέχεια. Αυτά τα ακούγαμε συνεχώς.

Την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός (αναμφίβολα θορυβημένος και από τις ενδιαμέσως κλιμακούμενες αντιδράσεις γονέων - και όχι μόνο) και δήλωσε μέσα στη Βουλή ότι πράγματι δεν μπορείς να υποχρεώσεις παιδιά 7-8 χρονών να φορούν συνεχώς τη μάσκα, ότι τα παιδιά που δεν θα τη φορούν, δεν πρόκειται να τιμωρούνται, και ακόμη ότι η ενδοσχολική μασκοφορία στις μικρότερες τουλάχιστον ηλικίες είναι βασικά παιδαγωγικό μέτρο (άρα δηλαδή όχι κατεπειγόντως κρίσιμο υγειονομικό)!

Μια ξεκάθαρη υπαναχώρηση συνεπώς, που κατ’ αρχάς καθιστά σαφές τι μπορεί να κάνει η οργανωμένη κι αποφασιστική λαϊκή αντίδραση (φανταστείτε δηλαδή τι θα μπορούσε να μας πει ο πρωθυπουργός, αν η ομολογουμένως εντυπωσιακή, τόσο διαδικτυακά, όσο και δια ζώσης - κυρίως στη Θεσσαλονίκη - παρουσία των τόσο χυδαία αποκληθέντων από τα καθεστωτικά παπαγαλάκια ως «ψεκασμένων γονέων» ήταν ακόμη μεγαλύτερη). Αλλά κυρίως μία υπαναχώρηση που κολαφίζει φανερά (και αυτή με τη σειρά της) το αφήγημα της δήθεν θανάσιμης πανδημίας (καθότι, αν υφίσταντο τόσο σοβαροί και κρίσιμοι λόγοι δημόσιας υγείας, προφανώς θα έπρεπε να απαγορεύονται οι…εκπτώσεις). Και εν τέλει ήρθε και το τελευταίο σκέλος της πρωθυπουργικής δήλωσης (με αυτά τα περί…παιδαγωγικού μέτρου), για να το αποτελειώσει.

Ολόκληρη η δήλωση Μητσοτάκη στην πραγματικότητα αναγιγνώσκεται ότι τελικά δεν πειράζει και να τις βγάζουν πότε-πότε τα παιδιά τις μάσκες και ότι το μέτρο είναι κυρίως για να εκπαιδεύονται και να…συνηθίζουν (ο καθένας μπορεί φυσικά να σκεφτεί ό,τι θέλει για το τι ακριβώς πρέπει να…συνηθίζουν). Σε αυτό άλλωστε συνηγορεί περαιτέρω και το λεγόμενο «διάλειμμα μάσκας», η δυνατότητα δηλαδή που κατοχυρωμένα πλέον θα έχουν τα παιδιά να βγάζουν πότε-πότε τη μάσκα τους και εντός της αιθούσης. Άρα οι μάσκες όντως για άλλο λόγο επιβάλλονται στους μαθητές, ενώ από υγειονομικής πλευράς είναι άχρηστες ή έστω ανεπαρκείς για την προστασία από τον κορωνοϊό (πράγμα εξάλλου γνωστό και από όσα μας έλεγαν προ ολίγου καιρού τα ίδια τα καθεστωτικά «επιστημονικά» αντηχεία των «ειδικών» ή πιθανώς και να μας το ξαναπούν κάποια στιγμή, μετά την επόμενη ίσως κυβίστηση).

Αλλά και περαιτέρω, από τη στιγμή που και η ίδια η «πανδημία» είναι πια τόσο επικίνδυνη, δεν είναι δυνατόν ως πολιτεία να την αντιμετωπίζεις με τέτοιου είδους ανεπαρκή (για να το θέσω κομψά) μέτρα, την ώρα μάλιστα που διατηρείς στα σχολεία τον συνωστισμό των 25 ατόμων ανά τμήμα και επίσης δεν έχεις μεριμνήσει σοβαρά και για συνθήκες όχι απολύμανσης, αλλά ούτε καν ικανοποιητικής καθαριότητας (θυμίζω και τα όσα τραγελαφικά παρατηρούνται με το ζήτημα των καθαριστριών εδώ και 2 τουλάχιστον μήνες).

Για να σοβαρευτούμε λοιπόν, θα επαναλάβω κάτι που έγραφα και προ ολίγων μηνών: ότι δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Τότε ήταν ξεκάθαρο ότι είτε το πρόβλημα του κορωνοϊού δεν ήταν σοβαρό, οπότε τα σχολεία κακώς είχαν κλείσει τον Μάρτιο, είτε ήταν όντως σοβαρό, οπότε κακώς ξανάνοιξαν τον Μάιο: αυτά τα δύο πάντως ήταν μεταξύ τους εντελώς αντιφατικά «δεδομένα» και στην ίδια συνθήκη ταυτόχρονα δεν μπορούσαν να συνυπάρχουν. Παρομοίως και τώρα, είναι και πάλι ξεκάθαρο ότι είτε ισχύει το πρώτο, οπότε τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά (χωρίς μάσκες και λοιπές υστερίες), είτε το δεύτερο, οπότε πρέπει ή να μην ανοίξουν καθόλου ή να λειτουργήσουν αλλά με πλήρη, στιβαρά, οργανωμένα και αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας και υγειονομικής προστασίας (και σίγουρα όχι με αστειότητες). Αλλά όταν έχουμε τέτοιες αλλεπάλληλες παλινωδίες και συνεχή «ήξεις αφήξεις» εδώ και έξι μήνες, όσοι έχουν κρατήσει το μυαλό τους στοιχειωδώς απρόσβλητο από την καταιγιστική προπαγάνδα των πληρωμένων καναλιών έχουν ξεκάθαρα αντιληφθεί τι πραγματικά ισχύει. Και η παραδοχή Μητσοτάκη συνεισέφερε και αυτή με τη σειρά της σε αυτό…

ΥΓ. Και δεν ήταν βεβαίως το μοναδικό συμβάν. Γιατί αν ο πρωθυπουργός με την παραπάνω δήλωση (ίσως και με…γλώσσα λανθάνουσα) αφέθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, να ομολογήσει για μία ακόμη φορά την αλήθεια περί της δήθεν πανδημίας, πριν αλέκτορα φωνήσαι είχαμε και ακόμη πιο ξεκάθαρες (και ξεδιάντροπες) παραδοχές. Αυτή τη φορά από τον διάσημο (και κατά άλλους διαβόητο) επίσημο καθεστωτικό λοιμωξιολόγο Σύψα, που βγήκε στην τηλεόραση και άνευ περιστροφών δήλωσε ότι τα παιδιά είναι η ασφαλέστερη ηλικιακή ομάδα, ότι απειροελάχιστος είναι ο κίνδυνος και να μολυνθούν τα ίδια και να διασπείρουν τον ιό στους ενήλικες, ότι η μάσκα σε αυτές τις ηλικίες καθιερώνεται κυρίως ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τα παιδιά θα τη φοράνε όχι επειδή υπάρχει υγειονομικό πρόβλημα σε αυτές τις ηλικίες, αλλά για να εκπαιδεύονται! Ερωτώμενος μάλιστα σε άλλη συνέντευξη για το αν υπάρχει κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού και από τους λαθρομετανάστες, ξεκαθάρισε (επίσης ανερυθριάστως) ότι «η διασπορά του ιού ανάμεσα σε μετανάστες δεν είναι επικίνδυνη, γιατί κυρίως είναι νέοι άνθρωποι και παιδιά οι οποίοι δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον ιό»! Δηλώσεις που τις λες ασφαλώς και ωμές ομολογίες για το ποια δήθεν επιστημονική βάση έχει, αλλά και πού πραγματικά αποσκοπεί όλη αυτή η υστερία που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή μέσα στα σχολεία της χώρας. Και όχι μόνο στα σχολεία ασφαλώς…Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.