10 Σεπτεμβρίου 2020

Όχι σε διάλογο υπό καθεστώς φόβου.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης. 

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 8 Σεπτεμβρίου 2020

Όταν ενεγοποιείται για μία αντιδικία το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή επιδιαιτησία ή έστω διαπραγμάτευση μεταξύ δύο χωρών, και το ζήτημα αφορά σε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τότε η προσέγγιση αυτή έχει τρία στάδια. Πρώτον, η χρήση της μέσης γραμμής. Δεύτερον, οι σταθμίσεις αυτής της μέσης γραμμής ανάλογα με διάφορα κριτήρια, που είτε οι δύο εμπλεκόμενες χώρες, είτε ουδέτεροι θέτουν. Και τρίτον, η αξιολόγηση και ο έλεγχος των σταθμίσεων αυτών για το κατά πόσο οδηγούν σε μία δίκαιη λύση για την υπόθεση. Το δεύτερο και τρίτο βήμα επαναλαμβάνονται μέχρι να επέλθει μία ισορροπία.

Η επίσημη ελληνική θέση πηγάζει στο ακέραιο από την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Σε κλίμα διαπραγμάτευσης, με δεδομένο ότι διεξάγεται υπό ομαλές συνθήκες, ηρεμίας, τάξης και ασφάλειας, αυτή θα θεωρείτο η «εναρκτήρια θέση», από την οποία κάτι θα έδινε και κάτι θα ελάμβανε. Δεδομένης της προσέγγισης των τριών βημάτων, η ίδια ακριβώς θέση είναι και η εναρκτήρια οποιασδήποτε διαδικασίας εξεύρεσης λύσης, από δικαστές ή ουδέτερους. Ασφαλώς, αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «μαξιμαλιστική», όπως κάνουν πολλοί ενδεδυμένοι μάλιστα το κύρος των θέσεών τους, εκτός αν πρόκειται για προπαγάνδα της άλλης πλευράς.

Η επίσημη τουρκική θέση πηγάζει από μία απαράδεκτη επιθετικότητα. Αγνοούν την ύπαρξη νησιών, μοιράζουν το Αιγαίο στη μέση και αποδίδουν απλώς μία ζώνη έξι ναυτικών μιλίων γύρω από τα περισσότερα ελληνικά νησιά που κατά το άρθρο 121 [της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας] θεωρούνται νησιά. Ούτε καν όλα τα νησιά!

Ας σταθώ λίγο στα χωρικά ύδατα. Η «αιτία πολέμου» είναι μία παρωχημένη έννοια για τις διεθνείς σχέσεις. Έχει χρησιμοποιηθεί μόνο εκ των υστέρων, πχ από τις ΗΠΑ το 2001 η 11η Σεπτεμβρίου, από το Ισραήλ το 1982 η απόπειρα δολοφονίας πρέσβη στο Λονδίνο, και το 1967 ο αποκλεισμός των στενών του από την Αίγυπτο. Το ότι η Τουρκία έθεσε το 1995 casus belli εναντίον της Ελλάδας, σε περίπτωση που επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο, ούτε νομιμοποιεί, ούτε δικαιώνει ένα τέτοιο πόλεμο. Το άρθρο 2 παράγραφος 4 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά και τη βία, αλλά και την απειλή χρήση βίας από τα μέλη του. Αντί να εκφοβιζόμαστε, θα έπρεπε να το αγνοούμε παντελώς, ως ανυπόστατη απειλή, ή ανοησία.

Η Τουρκία όμως συνεχίζει τον εκφοβισμό μέχρι σήμερα. Ενώ στο αλήστου μνήμης βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού οι μαθητές διδάχθηκαν ότι οι Έλληνες «συνωστίζονται στο λιμάνι», ο Ερντογάν την περασμένη ενδομάδα έχει διαφορετική γνώμη: «Πριν από έναν αιώνα (τους Έλληνες) είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα». Τη ρητορική αυτή, η οποία φανατίζει τα πλήθη, όπως έκανε και η Αίγυπτος το 1967 εναντίον του Ισραήλ, τη συνοδεύει μία κλιμακούμενη επιθετικότητα.

Όταν διάφοροι παροτρύνουν για «αποκλιμάκωση», ουσιαστικά εννοούν να επιστρέψουν στα τουρκικά λιμάνια τα ερευνητικά ή στρατιωτικά πλοία, που επί μήνες τώρα παραβιάζουν τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτό είναι ένα «τετελεσμένο» που έναντι της ακύρωσής του, μας ζητείται να καθίσουμε στο τραπέζι.

Υπ΄ αυτές τις συνθήκες όμως, δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Αν δεν προηγηθεί μία μακρότατη περίοδος, πολλών ετών δηλαδή, χωρίς προκλητικές δηλώσεις, χωρίς φανατισμό της κοινωνίας, χωρίς επιθετικότητα και τραμπουκισμό στη θάλασσα και χωρίς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, οποιαδήποτε συζήτηση γίνει θα βρίσκεται στη σκιά του φόβου και της τρομοκρατίας.

Πηγή – http://www.antibaro.gr/article/28064
Εστία



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.