18 Σεπτεμβρίου 2020

Οι ΗΠΑ στο χείλος του εμφυλίου πολέμου

Του Τιερί Μεϊσάν
 
Στο παρόν άρθρο, ο συγγραφέας προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή μας σε ένα γεγονός που είναι δύσκολο να συλλάβουν οι Δυτικοί: ο αμερικανικός λαός βιώνει μια κρίση πολιτισμού. Είναι τόσο βαθιά διχασμένος στο βαθμό που οι προεδρικές εκλογές δεν αφορούν μόνο την εκλογή ενός ηγέτη, αλλά να προσδιορίσουν τι πρέπει να είναι η χώρα (αυτοκρατορία ή έθνος;). Καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να δεχτεί να χάσει, έτσι ώστε η κάθε πλευρά μπορεί να καταφύγει στη βία για να επιβάλει την άποψή της.
 
Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα που υποπτεύονται αμοιβαία ο ένας τον άλλον ότι σχεδιάζουν πραξικόπημα. Από τη μία πλευρά το Δημοκρατικό Κόμμα και οι Ρεπουμπλικάνοι εκτός κόμματος, από την άλλη οι Τζακσονιάνοι που έχουν γίνει η πλειοψηφία στο κόρφο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος χωρίς να μοιράζονται την ιδεολογία του. 
 
Θυμηθείτε, ήδη το Νοέμβριο του 2016, μια εταιρεία χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης που διευθύνεται από το αφεντικό της Agit-Prop, David Brock, συγκέντρωσε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για να καταστρέψει την εικόνα του εκλεγμένου Προέδρου πριν να ορκιστεί [1]. Από εκείνης της ημερομηνίας, δηλαδή πριν μπορέσει να κάνει οποιοδήποτε, ο διεθνής Τύπος χαρακτήριζε τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ανίκανο και εχθρό του λαού. Ορισμένες εφημερίδες ζήτησαν ακόμη και να δολοφονηθεί. Κατά τα επόμενα σχεδόν τέσσερα χρόνια, η ίδια η κυβέρνησή του δεν έπαψε να τον καταγγέλλει ως προδότη πληρωμένο από τη Ρωσία και ο διεθνής Τύπος τον επέκρινε έντονα. 
 
Επί του παρόντος, μια άλλη ομάδα, το Transition Integrity Project (TIP), σχεδιάζει σενάρια για να τον ανατρέψει στις εκλογές του 2020, είτε χάσει είτε κερδίσει. Αυτή η υπόθεση έχει γίνει εθνική από τότε που η ιδρύτρια του TIP, η καθηγήτρια Rosa Brooks, έγραψε ένα μακρύ άρθρο στην Washington Post, της οποίας είναι τακτική συνεισφέρουσα [2]. 
 
Το TIP διοργάνωσε τέσσερα παιχνίδια ρόλων τον περασμένο Ιούνιο. Προσομοίωσε διάφορα αποτελέσματα για να προβλέψει τις αντιδράσεις των δύο υποψηφίων. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι (μιλώντας ιδεολογικά και όχι «Ρεπουμπλικάνοι» με την έννοια της συμμετοχής στο κόμμα), κανένας δεν ήταν Τζακσονιανός. Χωρίς έκπληξη, όλες αυτές οι προσωπικότητες θεωρούν ότι «Η κυβέρνηση Τραμπ έχει υπονομεύσει σταθερά τα θεμελιώδη πρότυπα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Έχει υιοθετήσει πολλές διεφθαρμένες και αυταρχικές πρακτικές ». Κατά συνέπεια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα επιχειρήσει πραξικόπημα και φαντάστηκαν ότι είναι καθήκον τους να σχεδιάσουν προκαταρκτικά ένα «δημοκρατικό» πραξικόπημα. [3] 
 
Είναι χαρακτηριστικό της σύγχρονης πολιτικής σκέψης το να δηλώνεις υπέρ της δημοκρατίας, αλλά να απορρίπτεις τις αποφάσεις που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Περεταίρω, τα μέλη του TIP παραδέχονται ευχάριστα ότι το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ που υπερασπίζονται είναι βαθιά «αντιδημοκρατικό». Να θυμίσουμε ότι το Σύνταγμα δεν αποδίδει τις προεδρικές εκλογές στους πολίτες, αλλά σε ένα εκλογικό σώμα που αποτελείται από 538 άτομα που διορίζονται από τους κυβερνήτες. Η συμμετοχή των πολιτών, η οποία δεν προβλεπόταν κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας, καθιερώθηκε σταδιακά στην πράξη, αλλά μόνο ως ένδειξη για τους κυβερνήτες. Έτσι, το 2000, κατά την εκλογή του Τζορτζ Μπους, το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντας υπενθύμισε ότι δεν είχε υποχρέωση να γνωρίζει την επιθυμία των πολιτών της Φλόριντας, αλλά μόνο εκείνη των 27 εκλεκτόρων που διορίστηκαν από τον κυβερνήτη τους της Φλόριντας. 
 
Σε αντίθεση με τη λαϊκή πεποίθηση, το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αναγνωρίζει τη λαϊκή κυριαρχία, αλλά μόνο την κυριαρχία των κυβερνητών. Περαιτέρω, το Εκλογικό Σώμα που σχεδιάστηκε από τον Thomas Jefferson δεν λειτουργεί σωστά από το 1992: ο εκλεγμένος υποψήφιος δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία των επιθυμιών των πολιτών στα κρατίδια που γέρνουν τις εκλογές [4]. 
 
Το TIP έριξε φως σε όλα όσα θα μπορούσαν να γίνουν κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που χωρίζουν την ψηφοφορία από την ορκωμοσία. Παραδέχεται ότι θα είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα δεδομένης της χρήσης της επιστολικής ψηφοφορίας σε περίοδο επιδημίας. Το TIP, σκόπιμα, δεν διερεύνησε την περίπτωση όπου το Δημοκρατικό Κόμμα θα ανακοινώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν παρά μια ανεπαρκή καταμέτρηση των ψήφων και η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι να τον ορκιστεί πριν κηρυχτεί ηττημένος ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε ένα τέτοιο σενάριο, θα υπήρχαν δύο αντίπαλοι πρόεδροι, γεγονός το οοίο θα σηματοδοτούσε την έναρξη ενός δεύτερου εμφυλίου πολέμου. 
 
Αυτό το ενδεχόμενο ενθαρρύνει ορισμένους να εξετάσουν το ενδεχόμενο της απόσχισης, διακηρύσσοντας μονομερώς την ανεξαρτησία του κρατιδίου τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Δυτική Ακτή. Για να αποφευχθεί αυτή η διαδικασία αποσύνθεσης, ορισμένοι υποστηρίζουν την διαίρεση της Καλιφόρνιας προκειμένου να δώσουν περισσότερα μέλη στο Σώμα των Εκλεκτόρων στον πληθυσμό της. Ωστόσο, αυτή η λύση είναι ήδη μια στάση επιλογής στην εθνική σύγκρουση, διότι ευνοεί τη λαϊκή εκπροσώπηση εις βάρος της εξουσίας των κυβερνητών. 
 
Επιπλέον, είχα αναφέρει, το περασμένο Μάρτιο, τον πραξικοπηματικό πειρασμό ορισμένων στρατιωτικών [5] στον οποίο αναφέρθηκαν στη συνέχεια αρκετοί ανώτεροι αξιωματικοί [6]. 
 
Αυτές οι διαφορετικές απόψεις μαρτυρούν τη βαθιά κρίση που διέρχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η «Αμερικανική Αυτοκρατορία» έπρεπε να καταρρεύσει μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν συνέβη. Θα έπρεπε να είχε ξαναγεννηθεί με την χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση. Δεν συνέβη. Κάθε φορά, μια σύγκρουση (εθνοτική διαίρεση της Γιουγκοσλαβίας, επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου) ερχόταν για να αναζωογονήσει τον ετοιμοθάνατο. Δεν θα είναι δυνατό για πολύ καιρό να αναβληθούν οι προθεσμίες [7]. 
 
Τιερί Μεϊσάν
Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά 
 
Παραπομπές 
 
[1] “Η συσκευή Κλίντον για να δυσφημιστεί ο Ντόναλτ Τραμπ”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 1er mars 2017.
[3] Preventing a disrupted presidential election and transition, Transition Integrity Project, August 3, 2020. 
[4] Presidential elections and majority rule, Edward B. Foley, Oxford University Press, 2020. 
[5] “Πραξικοπηματίες στη σκιά του κορωνοϊού”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 1er avril 2020. 
[6] « Le Pentagone contre le président Trump », Réseau Voltaire, 11 juin 2020. Do we risk a miltary coup?, by Colonel Richard H. Black, August 24, 2020. 
[7] “Οι Ηνωμένες Πολιτείες Θα μεταλλαχτούν ή θα γίνουν κομμάτια”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 26 octobre 2016. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.