21 Σεπτεμβρίου 2020

Ελληνοτουρκική Κρίση - Άμεσες Στρατηγικές Κινήσεις σε Λίγο Χρόνο (2ο μέρος)

συνέχεια από το 1ο μέρος
 
 
Γράφει ο Υποπτέραρχος (ΜΑ) ε.α Δημήτριος Μ.Πετρίδης  
 
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
 
Προκειμένου να αμυνθούμε στον πειθαναγκασμό μας σε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που ξεκίνησε ήδη από το ΝΑΤΟ με ένα εντελώς ανορθόδοξο αλλά και άκομψο τρόπο(3), είναι αναγκαίο κατά την άποψή μας να ληφθούν άμεσα ορισμένα δραστικά μέτρα όπως:  
 
1. Άμεση υπογραφή Στρατηγικής Συμφωνίας με τη Γαλλία με ρήτρα Στρατιωτικής Συνδρομής. Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο τη δύναμη ισχύος των αντιπάλων της και τίποτε λιγότερο και έχει δείξει πόσο πολύ την ενοχλεί αυτή η προσέγγιση Ελλάδας - Γαλλίας. Άμεση απόφαση πρόσκτησης ετοιμοπόλεμων Αεροσκαφών Πλοίων και των Όπλων τους από οπουδήποτε είναι άμεσα διαθέσιμα χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και οιωνεί διαγωνισμούς. Οι ΕΔ ξέρουν πολύ καλά ποιες από τις προσφερόμενες Πλατφόρμες με τα Όπλα τους είναι αυτές που μπορούν ΣΗΜΕΡΑ να αντισταθμίσουν την κατάσταση.
 
2. Άμεση επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά μας χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη το CASUS BELLI της Τουρκίας, μετά από σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί όπως προαναφέραμε:  
 
α. Στην κρίση που η ίδια η Τουρκία έχει δημιουργήσει και έχει σχεδόν απομονωθεί από όλους τους γείτονές της, δεν θα τολμήσει να επιτεθεί πρώτη, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις της Γερμανικής εφημερίδας Die Welt(4) μετά τις οποίες άλλαξε ρότα και μάλιστα προσπαθώντας να εξαναγκάσει την Ελλάδα να φανεί σαν επιτιθέμενος. Αλλά και αν το κάνει, θα είναι μία πολύ σύντομη κρίση που θα επιχειρηθεί άμεσα η κατάπαυσή της από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γιατί διακυβεύεται η συνοχή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αλλά και γιατί θα αποδειχθεί ότι πράγματι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό» όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Αν δε στη διένεξη αυτή εμπλακεί και η Γαλλία, πράγμα που πρέπει άμεσα να επιδιώξουμε με τη Στρατηγική Συμφωνία μαζί της, αλλά και με ρήτρα Στρατιωτικής Συνδρομής, τότε πέραν της δυνητικής βαριάς στρατιωτικής ήττας της Τουρκίας, οι οποιεσδήποτε κυρώσεις εναντίον της θα είναι οδυνηρές τόσον από ΗΠΑ όσον και από ΕΕ, ενώ εμείς θα έχουμε κατοχυρώσει το νόμιμο δικαίωμά μας των 12 ναυτικών μιλίων για την εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που θα επακολουθήσει.
 
β. Θα έλθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που θέλουν την ησυχία τους, ο καθένας για τους δικούς του λόγους αυτήν την περίοδο (Αμερικανικές Εκλογές Νοεμβρίου 2020, εξάντληση της Γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ) χωρίς ανυπέρβλητα προβλήματα και θανάσιμο πλήγμα του γοήτρου τους.
 
3. Για την εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει, η Ελλάδα θα πρέπει κατά τη γνώμη μας, άμεσα να θέσει τα ακόλουθα ζητήματα στον ΟΗΕ την 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2020:
 
α. Την πρόθεσή της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια καθ’ άπασα την επικράτεια όπως έχει δικαίωμα, διευκολύνοντας όμως τη διεθνή ναυσιπλοΐα στα διεθνή ύδατα.
 
β. Τον σεβασμό από την Τουρκία του Διεθνούς Δικαίου (Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων) και Δικαίου της Θάλασσας (Montego Bay) και του EMBARGO όπλων σε Συρία και Λιβύη που κατ’ εξακολούθηση παραβιάζει.
 
γ. Την άμεση Διακοπή Βίας και Χρήσης Βίας προς γειτονικά και μη Κράτη (Καταπάτηση του 40% της Κύπρου, επεμβάσεις σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη) σύμφωνα με τις προβλέψεις του Χάρτη του ΟΗΕ.
 
δ. Τη διακοπή Συνεργασίας με Διεθνείς Τρομοκρατικές Οργανώσεις ISIS(5) και HAMAS(6) 
 
ε. Τη διάλυση/απομάκρυνση της Στρατιάς του Αιγαίου (ώστε να μπορεί να συζητηθεί η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου).
 
στ. Την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τον σεβασμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
 
ζ. Την άμεση Επαναφορά Αγίας Σοφίας, Μονής της Χώρας και όλων των άλλων μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Μουσεία.
 
η. Την άμεση διακοπή προσφυγικών ροών προς Ελλάδα και ΕΕ μέσω Έβρου και νησιών Αιγαίου και απαρέγκλιτη τήρηση συμφωνίας με ΕΕ.  
 
θ. Την Αναγνώριση Γενοκτονίας των Ποντίων.
 
ι. Την άμεση και πλήρη αναστολή πογκρόμ κατά Ελληνικών πληθυσμών σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο.
 
4. Είμαστε βέβαιοι ότι το ΥΠΕΞ θα έχει ήδη καταρτίσει ένα τέτοιο κατάλογο αιτημάτων της Ελληνικής Κυβέρνησης πολύ πλουσιότερο από τον ανωτέρω, αλλά το κεντρικό ζήτημα στη προκειμένη περίπτωση είναι το ΠΟΤΕ πρέπει να τον ανακοινώσει και ΠΟΙΟΣ θα το κάνει. Η πρότασή μας είναι να γίνει από τον Πρωθυπουργό στην επικείμενη Σύνοδο του ΟΗΕ.
 
5. Η απόδοση των ανωτέρω μέτρων είναι δυνατόν να λειτουργήσει επ΄ ωφελεία των συμφερόντων μας μόνον εφόσον γίνουν σύντονες κινήσεις για να αποφασισθούν και να εφαρμοσθούν, αρχής γενομένης από την ανακοίνωσή τους στην επικείμενη Σύνοδο του ΟΗΕ.
 
6. Παραλλήλως θα πρέπει να γίνει, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, κινητοποίηση και όλων των φιλικά διακείμενων Χωρών, τα συμφέροντα των οποίων ποικιλόμορφα πλήττονται από την Τουρκία, για ανάλογες ενέργειες και παρεμβάσεις τους στην ίδια Σύνοδο ώστε να εμφανισθεί αβίαστα η Τουρκία ως Ταραξίας στην Περιοχή (Γαλλία, Αρμενία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ).
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΕΠΙΛΟΓΟΣ  
 
Έτσι, ακόμη και αν υποχρεωθούμε σε διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης, θα έχουμε κατοχυρώσει τα 12 ναυτικά μίλια που είναι δικαίωμά μας και θα έχουμε μια πλούσια γκάμα θεμάτων για να πάμε σε Διεθνές Διαιτητικό Όργανο, αφού εν τω μεταξύ θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να ισχυροποιήσουμε το οπλοστάσιό μας ώστε να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και όχι να πάμε «ΚΑΖΑΝ-ΚΑΖΑΝ» που λένε οι γείτονες, να μοιράσουμε δηλαδή τα δικά μας.
 
Πρέπει λοιπόν να ποντάρουμε στη Γαλλία, γιατί αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή και πριν τις Αμερικανικές εκλογές, είναι ευκαιρία για να βρεθεί μια αξιοπρεπής λύση μέσω Διεθνούς Δικαστηρίου, γιατί η Τουρκία όχι μόνον θα συνεχίσει να προκαλεί απροκάλυπτα, αλλά θα προσπαθήσει να μας εξωθήσει ώστε να την πλήξουμε πρώτοι εμείς. Επειδή όμως μπορεί και να βρεθεί αντιμέτωπη με τη Γαλλία, θα είναι πολύ επιφυλακτική να μας πλήξει πρώτη εκείνη. Έτσι τουλάχιστον θα εξασφαλίσουμε ότι θα διαπραγματευόμαστε έχοντας και τα δικά μας Όπλα στο τραπέζι (SOFT and HARD POWER) και επειδή είναι βέβαιο ότι με τέτοιες απαιτήσεις σαν τις ανωτέρω δεν θα μπορέσει να συμφωνήσει η Τουρκία, θα πρέπει να οδηγηθούμε σε Διεθνή Διαιτησία.
 
Παραπομπές (του 2ου μέρους)
 
3 www.iefimerida.gr και www.cnn.gr και www.trt.net.tr 04.09.2020. Stoltenberg: Τεχνικές Συζητήσεις και όχι Συμφωνία σε επίπεδο ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση της έντασης  
4 www.capital.gr και www.skai.gr Die Welt 01.09.2020. O Ερντογάν ήθελε θερμό επεισόδιο  
5 (1) www.iefimerida.gr 08.02.2018. Μέλος του ISIS: Η Τουρκία συνεργάζεται με τζιχαντιστές κατά των Κούρδων στη Συρία 
(2) www.sportime.gr kwww.defencenet.gr 02.09.2020. Αλέξανδρος Κωτάκης. Τουρκία Έγγραφα αποδεικνύουν σχέσεις του ISIS με την κυβέρνηση Ερντογάν
6 (1) www.liberal.gr 01.09.2020. Γιατί η Τουρκία στηρίζει τη Χαμάς; Μπορεί η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το θέμα; 
(2) www.cnn.gr 26.08.2020. Η Τουρκία έδωσε διαβατήρια σε μέλη της Χαμάς  
(3) www.skai.gr 26.08.2020. Τουρκία κατά ΗΠΑ για τη Χαμάς.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.