7 Αυγούστου 2020

Κυβερνητικές θριαμβολογίες για την ΑΟΖ με το Καστελλόριζο εκτός

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΑΡΑΚΙΝΟΥ 

Αντιδράσεις προκαλεί η συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, την οποία υπέγραψαν εσπευσμένα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά από αιφνιδιαστική επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο. Οι αντιδράσεις δεν αφορούν τόσο τον εσπευσμένο και αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της συμφωνίας, όσο τη φύση της, η οποία, κατά πληροφορίες προβλέπει μερική οριοθέτηση και κυρίως μειωμένη επήρεια της Κρήτης και σημαντικών νησιών του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων. 

Αναφερόμενος στην συμφωνία, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ο Νίκος Δένδιας την χαρακτήρισε «ιστορική», υποστηρίζοντας ότι «επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ». Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι η σημερινή συμφωνία είναι «υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο» και αυτό γιατί, όπως είπε, είναι «αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη».

Πάντα κατά τον κ. Δένδια, η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και για τον λόγο αυτό συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής. «Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να προσθέσει στη συνέχεια ότι αποτελεί το απολύτως αντίθετο του «παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης» ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης.

ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά το βλέμμα στη Λιβύη 

Αυτό το τελευταίο μάλιστα το είπε τόσο εμφατικά που έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων». Και για να πάρουν το σήμα αυτοί που πρέπει, κατέληξε λέγοντας, ότι «η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος από τη Χάλκη, όπου βρίσκεται, μίλησε για μια «ισορροπημένη και απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας» συμφωνία, η οποία, κατά τον ίδιο, «επιβεβαιώνει πανηγυρικά την πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» και «κατοχυρώνει την επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης, ότι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα είναι ότι «δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες», αναφερόμενος βεβαίως στις συμφωνίες Ερντογάν-Σάρατζ. 

Η συμφωνία με την Ιταλία, στην οποία αναφέρθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζει βεβαίως κάποια δικαιώματα Ιταλών ψαράδων σε θάλασσες του Ιονίου, γεγονός, για το οποίο, κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για μια συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που δεν είναι …αποκλειστική. Αντιθέτως, στην συμφωνία Δένδια-Σούκρι, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πειραχτεί η μέση γραμμή και αντί για πενήντα-πενήντα έχουμε ένα 55% για την Αίγυπτο και ένα 45% για την Ελλάδα. Μάλιστα τα ποσοστά αυτά αποτελούν την ελληνική αντιπρόταση στο αρχικό 60-40 που είχε απαιτήσει το Κάιρο. 

Το ιδιαίτερα επικίνδυνο σημείο εστιάζεται, ωστόσο, στις πληροφορίες, ότι η συμφωνία προβλέπει μειωμένη επήρεια της Κρήτης. Εάν επιβεβαιωθεί ότι η Αθήνα έβαλε την υπογραφή της κάτω από έναν τέτοιον όρο, αυτό θα μπορούσε πράγματι να αποτελέσει ένα κακό προηγούμενο σε ό,τι αφορά την μέχρι σήμερα εθνική επιχειρηματολογία. Πολύ περισότερο, όταν αυτό συνδυάζεται με την παράλειψη του Καστελλόριζου και της ανατολικής Ρόδου από την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. 

Επιβεβλημένη αντίδραση; 

Όλα τα παραπάνω, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκαν επί της συμφωνίας ο πρωθυπουργός και ο υπουργός του επί των Εξωτερικών, αλλά και όσα διαρρέουν τις τελευταίες ώρες από διπλωματικές πηγές, συγκλίνουν στην άποψη ότι η σπουδή της Αθήνας είχε ως στόχο την αχρήστευση του “άκυρου” τουρκολιβυκού μνημονίου. Ενός μνημονίου, οι συντεταγμένες του οποίου είναι μέχρι σήμερα οι μοναδικές που υπάρχουν στον ΟΗΕ για την ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός μάλιστα ήταν ξεκάθαρος σε αυτό, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή συμφωνία «επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή», η οποία «επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο». 

Την ίδια ώρα, σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνεται, ότι η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία προσεγγίζει, αλλά δεν πιάνει τον 28ο μεσημβρινό στη Ρόδο. Δεν συνυπολογίζεται δηλαδή το Καστελλόριζο, για το οποίο αναφέρεται ότι θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, αν και τονίζεται ρητά στη συμφωνία, ότι οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πως τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. 

Νωρίτερα, σε απόσπασμα συνέντευξής του στο “iEidiseis”, ο Αλέξης Τσίπρας τόνιζε ότι «σαφώς πρέπει να εντατικοποιηθούν» οι ενέργειες για μια συμφωνία με την Αίγυπτο, σημείωνε, ωστόσο, ότι «μια κακή συμφωνία θα μπορούσε να δώσει ανέλπιστα όπλα στη Τουρκία». Με αυτό το σκεπτικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι δεν πρέπει «να αποδεχθούμε μια οποιαδήποτε συμφωνία» και επισήμαινε ότι «θα ήταν αυτοκαταστροφικό να αποδεχθούμε περιορισμένη επήρεια της Κρήτης». Πρόσθετε επίσης ότι «ασφαλώς δεν μπορούμε να δεχθούμε την αυθαίρετη θέση που κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία», σχετικά με οριοθετήσεις πέραν του 28ου μεσημβρινού και ότι η οριοθέτηση με την Αίγυπτο πρέπει να λαμβάνει «υπόψιν όλη τη Ρόδο και όχι τη μισή». 

Ο Βαγγέλης Σαρακινός είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος με μακρά θητεία στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά Μέσα. 

ΠΗΓΗ: https://slpress
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.