6 Αυγούστου 2020

Ποια ήταν η διαχείριση των μεγαλύτερων επιτυχιών στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ στην Ελλάδα;

Γράφει ο Θεοφάνης Θ. Γκατζής
Οικονομολόγος- Διεθνολόγος
ΜSc Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού
Εmail: theofanis28@gmail.com

Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στη μνήμη του πατέρα μου Θωμά που εκοιμηθη πρόσφατα, των παππούδων μου Βασιλείου Γκατζή και Βασιλείου Μακρυγιάννη, των γιαγιάδων μου Φανή Μακρυγιάννης και Στυλιανή Γκατζής, καθώς και των προππαπουδων μου Ιωάννη και Δημητρίου Γκατζή.

Ενόσω συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από το μπασκετικό έπος του 87 και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ από την Ελλάδα, καθώς και 16 χρόνια από το θαύμα των θαυμάτων την κατάκτηση της κορυφής του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού Έβερεστ (Εuro 2004) από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναλύσουμε πως και αν συνέβαλαν τα δύο αυτά γεγονότα στην περαιτέρω εξέλιξη των αθλημάτων στην χώρα μας. Οι λόγοι που οδήγησαν στην άνθιση της καλαθόσφαιρας στην Ελλάδα μετά την κατάκτηση του Eυρωμπάσκετ και στην μη άνοδο του ποδοσφαίρου μετά την κατάκτηση του euro το 2004 αναλύονται παρακάτω. 

Εν αρχή, το φιλοθεάμον κοινό του μπάσκετ πριν τη διοργάνωση του 87 ήταν μικρό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού με περιθώρια αύξησης τεράστια ως εκ τούτου η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ ήταν εφαλτήριο για την εκτόξευση της δημοφιλίας του αθλήματος. Έτσι, κυρίως, οι άρρενες και οι γυναίκες δευτερευόντως άρχισαν να ασχολούνται ερασιτεχνικά με το άθλημα και να το παρακολουθούν. Αντιθέτως, το ποδόσφαιρο αποτελούσε μέχρι τη στιγμή κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το νούμερο 1 σε δημοφιλία άθλημα στον ελλαδικό χώρο και τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης της δημοφιλίας του στον ελληνικό χώρο ελάχιστα.

Επιπρόσθετα, η κατάκτηση της κορυφής του ευρωπαϊκού μπάσκετ αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία κλειστών και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων από την πλευρά της πολιτείας, που προήγαγαν το άθλημα της καλαθόσφαιρας. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε και η καλή οικονομική κατάσταση της χώρας και ότι μία από τις προτεραιότητες των εκάστοτε κυβερνήσεων της περιόδου εκείνης και εντεύθεν ήταν η άνοδος του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα. Αντίθετα, η κατάκτηση του Εuro τo 2004 δε συνοδεύτηκε από τη δημιουργία νέων ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων εξαιτίας της ύπαρξης τέτοιων αθλητικών χώρων σε όλο το ελληνικό φάσμα και του γεγονότος ότι πρόσφατα είχαν κατασκευαστεί στάδια ποδοσφαίρου (Παγκρήτιο, Παμπελοποννησιακό, Πανθεσσαλικό, ανακατασκευή Καυτατζογλείου) εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Συν τοις άλλοις, η ελληνική ομοσπονδία καλαθόσφαιρας με την άψοξη οργανωσιακή λειτουργία της και εκμεταλλευόμενη την πλημμυρίδα των νέων ατόμων που ενδιαφέρθηκε  για το άθλημα δημιούργησε αθλητικά κλιμάκια σε όλο την ελληνική επικράτεια κατορθώνοντας να εξελίξει το άθλημα και να δημιουργήσει νέες γενιές αξιόλογων επαγγελματιών αθλητών που κατάφεραν στα επόμενα χρόνια να κρατήσουν ψηλά τον πήχη των επιτυχιών σε διεθνές επίπεδο γεγονός που αποδεικνύεται και από τις επιτυχίες όλων των ηλικιακών κατηγοριών των εθνικών ομάδων από το 1987 και εντεύθεν (διάγραμμα 1). Εν αντιθέσει, με την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία που δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το γεγονός της κατάκτησης του EURO και να διορθώσει τα κακώς κείμενα και τις παθογένειες σε όλο το φάσμα του ελληνικού ποδοσφαίρου, που θα οδηγούσαν στην εξυγίανσή του.

Διάγραμμα 1: Τα Μετάλλια που κατέλαβαν οι εθνικές ομάδες μπάσκετ σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες

ΕΤΟΣ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΜΕΤΑΛΙΟ
2017
Ευρωπαϊκό Παίδων Β΄ κατηγορία
Χρυσό
2017
Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών
Χρυσό
2015
Ευρωπαϊκό Εφήβων
Χρυσό
2013
Ευρωπαϊκό Παίδων
Χάλκινο
2010
Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών
Ασημένιο
2009
Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών 
Χρυσό
2009
Παγκόσμιο Εφήβων
Ασημένιο
2009
Ευρωμπάσκετ Ανδρών
Χάλκινο
2008
Ευρωπαϊκό Εφήβων
Χρυσό
2007
Ευρωπαϊκό Εφήβων
Ασημένιο
2006
Παγκόσμιο Ανδρών
Ασημένιο
2005
Ευρωμπάσκετ Ανδρών
Χρυσό
2005
Παγκόσμιο Νέων Ανδρών
Ασημένιο
2003
Παγκόσμιο Εφήβων
Χάλκινο
2002
Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών
Χρυσό
2002
Ευρωπαϊκό Εφήβων
Χάλκινο
2000
Ευρωπαϊκό Εφήβων
Χάλκινο
1999
Ευρωπαϊκό Παίδων
Ασημένιο
1998
Ευρωπαϊκό Εφήβων
Χάλκινο
1995
Παγκόσμιο Εφήβων
Χρυσό
1995
Ευρωπαϊκό Παίδων
Χάλκινο
1993
Ευρωπαϊκό Παίδων
Χρυσό
1992
Ευρωπαϊκό Ελπίδων
Ασημένιο
1992
Ευρωπαϊκό Εφήβων
Χάλκινο
1991
Ευρωπαϊκό Παίδων
Ασημένιο
1989
Ευρωπαϊκό Παίδων
Χρυσό
1989
Ευρωμπάσκετ Ανδρών
Ασημένιο
Πηγή: basket.gr (ΕΟΚ)

Επίσης, η κατάκτηση του ευρωμπάσκετ από την Ελλάδα στάθηκε η αιτία να εισέλθουν στο χώρο του μπάσκετ σημαντικά οικονομικά εύρωστοι επενδυτές και να προσέλθουν στην πατρίδα μας αξιόλογοι αλλοδαποί παίκτες ανεβάζοντας το επίπεδο του κορυφαίου εγχώριου πρωταθλήματος (πρώην Α1) και καθιστώντας του συλλόγους μας τους κορυφαίους στην Ευρώπη. Προς επίρρωση του άνω γεγονότος είναι η κατάκτηση από τις ελληνικές ομάδες 16 ευρωπαϊκών κυπέλλων μπάσκετ από το 1991 έως και σήμερα (διάγραμμα 2). 

Διάγραμμα 2: Οι ελληνικές ομάδες που κατέκτησαν ευρωπαϊκά κύπελλα μπάσκετ από το 1991 έως και σήμερα

Έτος
Ομάδα
Διοργάνωση
1991
ΠΑΟΚ
Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης
1993
ΑΡΗΣ
Ευρωπαϊκό Κύπελλο
1994
ΠΑΟΚ
Κύπελλο Κόρατς
1996
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Ευρωλίγκα
1997
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ευρωλίγκα
1997
ΑΡΗΣ
Κύπελλο Κόρατς
2000
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Ευρωλίγκα
2000
ΑΕΚ
Κύπελλο Σαπόρτα
2001
ΜΑΡΟΥΣΙ
Κύπελλο Σαπόρτα
2002
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Ευρωλίγκα
2003
ΑΡΗΣ
Europe Champions Cup
2007
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Ευρωλίγκα
2009
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Ευρωλίγκα
2011
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Ευρωλίγκα
2012
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ευρωλίγκα
2013
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ευρωλίγκα
2018
ΑΕΚ
Τσάμπιονς λιγκ
Πηγή: Ιδία επεξεργασία

Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι πριν το 1987 μόνο μία ελληνική ομάδα κατέκτησε ευρωπαϊκό κύπελλο μπάσκετ (η ΑΕΚ το Κύπελλο κυπελλούχων το 1967). Απεναντίας, μετά την κατάκτηση του Εuro από την εθνική ομαδα, δεν εισήλθαν σημαντικά οικονομικά επιφανείς επενδυτές στο χώρο του ποδοσφαίρου- αν εξαιρέσουμε την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΠΑΟΚ από το μεγαλοεπιχειρηματία κ. Ιβάν Σαββιδη το 2012 και την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Ολυμπιακού από τον εφοπλιστή κ. Βαγγέλη Μαρινάκη το 2010- και δεν έκαναν την εμφάνισή τους στην ανώτερη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου (Superleaugue) αξιόλογα ονόματα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής σκηνής. Επιπρόσθετα, οι σύλλογοι δε σημείωσαν μια σημαντική επιτυχία στις διεθνείς διοργανώσεις.

Επιπλέον, επιβάλλεται να τονιστεί ότι, όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος ανταγωνισμού που παρατηρείται σε ένα άθλημα παγκοσμίως, τόσο δυσκολότερο είναι να κεφαλαιοποιηθεί μια κορυφαία επιτυχία για ένα κράτος στο άθλημα αυτό, ώστε να μπορέσει να την εκμεταλλευτεί για να σημειώσει περαιτέρω επιτυχίες και να αποτελέσει υπολογίσιμη μόνιμη δύναμη σε αυτό. Στην προκείμενη περίπτωση στο χώρο της καλαθόσφαιρας παγκοσμίως υφίσταται μικρότερος ανταγωνισμός συγκριτικά με το χώρο του ποδοσφαίρου. Ως εκ τούτου η κατάκτηση του ευρωμπάσκετ, συνέβαλε σημαντικά το άθλημα της καλαθόσφαιρας να σημειώσει περαιτέρω επιτυχίες σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, ενώ η κατάκτηση του euro δε συνέβαλε καθόλου στο επίπεδο αυτό. 

Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι στις πιο οικονομικά αναπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία), ενώ το μπάσκετ δεν βρίσκεται ούτε καν στη δεύτερη θέση των πιο δημοφιλών αθλημάτων (π.χ. Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία). Έτσι, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι σε αυτές τις χώρες επενδύονται σημαντικά χρηματικά ποσά στον ποδοσφαιρικό τομέα από εξωγενείς και ενδογενείς οικονομικούς παράγοντες διευρύνοντας το οικονομικό χάσμα που παρατηρείται με την πατρίδα μας στον τομέα αυτό. 

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι, αναντίρρητα, οι κατακτήσεις του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας το 1987 από την εθνική ομάδα μπάσκετ και του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αποτέλεσαν τις κορυφαίες επιτυχίες στην αθλητική ιστορία της πατρίδας μας. Όμως λόγοι που σχετίζονται με το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον των αθλημάτων της καλαθόσφαιρας και του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, είχαν ως απόρροια η μεν κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ να αποτελέσει το εφαλτήριο για την εκτίναξη του αθλήματος στη χώρα μας η δε ανάδειξη της Ελλάδας ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο να μην επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο χώρο.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.