7 Αυγούστου 2020

«Μάτια ερμητικά κλειστά»

Κατά σύμπτωση όλοι οι κλώνοι δωσιλόγων και στενών συνεργατών επί γερμανικής Κατοχής είναι πάλι στα πράγματα. 

Γράφει ο Γιώργος Τράγκας

Γερμανική αποικία 2020. Ολα μαύρα! Καλοκαίρι με απόλυτη καταχνιά. Μίνι ανασχηματισμός χωρίς πρόσωπα. Ορκωμοσία με μαύρες μάσκες. Φωτογραφία που θυμίζει μύηση σε μυστική λέσχη σκοταδιστών. Ατμόσφαιρα νοσηρή. Αρωμα από το φιλμ «μάτια ερμητικά κλειστά» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (από όπου και η φωτό). Ο Κυριάκος πρέπει να έχει λατρέψει την ασύλληπτα άρρωστη σκηνοθεσία στην «τελετή των μασκών». Ενδεχομένως, κάθε τόσο φαντασιώνεται (όπως ο Τομ Κρουζ) τη Νικόλ Κίντμαν στην αγκαλιά του σκληρού αρρενωπού αξιωματικού του United States Navy.

Γερμανική αποικία 2020. 

Επωάζεται φτώχεια και ανεργία. Τα σταφύλια της οργής ωριμάζουν. Η επιβολή της μάσκας, οι αποστάσεις, η απαγόρευση των διαδηλώσεων, τα πρόστιμα, η μείωση της ανθρώπινης επικοινωνίας είτε στους χώρους εργασίας είτε στους χώρους ψυχαγωγίας έχουν να κάνουν με την αναχαίτιση των αντιδράσεων που φέρνει η αφόρητη καταπίεση και η στέρηση των ανθρώπινων ελευθεριών. Λένε ότι μας προστατεύουν από τον ιό, ενώ στην πραγματικότητα βασανίζουν την ψυχή μας γεννώντας όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών, όπως καρκίνους, καρδιαγγειακά νοσήματα και βαριές ψυχικές ασθένειες (κατάθλιψη και μελαγχολία).

Είναι χιλιάδες αυτοί που αισθάνονται ήδη όπως στην εποχή της χούντας των Απριλιανών. Οργανώνουν κρυφά πάρτι ή πηγαίνουν σε σπίτια – μπαρ, δίνοντας στην πόρτα σύνθημα και παρασύνθημα. Οπως ακριβώς γινόταν επί δικτατορίας Παπαδόπουλου. Ενώ ο Αντρέα Μποτσέλι, ο Ρίτσαρντ Γκιρ, τα μέλη της οικογένειας Κένεντι και πολλοί άλλοι διάσημοι επισημαίνουν τα πλήγματα που καταφέρει ο κορονοϊός στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα, εδώ ο κ. Χρυσοχοΐδης στέλνει στον εισαγγελέα όποιον προβληματίζεται για τα ακραία μέτρα που διαλύουν την οικονομία αλλά και την υγεία των συμπολιτών του.

Το «καυτό» ερώτημα είναι «γιατί ο γερμανόφιλος επιλέγει τα πιο μαρτυρικά, τα πιο ακραία μέτρα». Απλά υπακούει τυφλά το Βερολίνο και προωθεί τον Σκυλακάκη και όσους οι παππούδες τους ήταν στενοί συνεργάτες των Γερμανών στην περίοδο της Κατοχής; 

Μάτια ερμητικά κλειστά. Τρελαίνεται με την τελετή των μασκών. Κυριαρχείται από ίλιγγο βλέποντας τη Νικόλ Κίντμαν στην αγκαλιά του αξιωματικού. Σίγουρα θα είχαν ασχοληθεί μαζί του ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο Γιουνγκ και ο Αντλερ. Ενα παιδί μεγαλωμένο με Γερμανίδα νταντά. Στα πούπουλα. Τα παράξενα μεγάλα ματάκια του διάβασαν πρώτα γερμανικά βιβλία, αποστήθισαν στίχους με μυθικούς ήρωες Ούννων και Οστρογότθων. Γερμανική κουλτούρα, πειθαρχεία, κυνικότητα και λατρεία πάντα στον Φύρερ (αρχηγό). Προϋποθέσεις για το σμίλευμα του χαρακτήρα και της ψυχής. Ο πατέρας του (ο δικός του Φύρερ) δικηγόρος στα Χανιά. Συνελήφθη δύο φορές από τους Γερμανούς για αντίσταση (και κατασκοπία). Κατά σύμπτωση, οι Γερμανοί κατακτητές τού φέρθηκαν μεγαλόψυχα, δεν τον έστησαν στον τοίχο μπροστά στις κάννες των όπλων, όπως έγινε με όσους παρέμειναν στα ίδια κελιά. Μιλούσε γερμανικά και φάνηκε χρήσιμος στις ανακριτικές Αρχές. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες του «Τσολάκογλου», του «Λογοθετόπουλου» εκείνης της εποχής. Δηλαδή των κατοχικών διοικητών που τοποθέτησαν η Βέρμαχτ και η Γκεστάπο στην ηρωική Μεγαλόνησο. 

Από τότε ο Φύρερ της Sagrada Familia παρασύρθηκε από τους δυνατούς ανέμους της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Κάποιοι είπαν ότι στη διάρκεια του πολέμου έδινε πληροφορίες στους Βρετανούς. Πάντα όμως η Intelligence Service (έως και την εποχή που έγινε πρωθυπουργός) είχε αμφιβολίες για τον ρόλο του στην Κατοχή. Μου το είχαν αναφέρει ορισμένα στελέχη της υπηρεσίας στην Αθήνα και στη Λευκωσία. 

Υπήρχαν οι φωτογραφίες με τους SS που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο και προκάλεσαν μετωπική σύγκρουση της οικογένειας Μητσοτάκη με την «Αυριανή», τον αείμνηστο Γιώργο Κουρή και το ΠΑΣΟΚ. Πάντα τη Sagrada Familia ακολουθούσε η σκιά των στενών σχέσεων με το Βερολίνο. Ο αείμνηστος Μητσοτάκης είχε φτάσει στο σημείο να μην το κρύβει. Ελεγε με έμφαση: «Εγώ που είχα ιδιαίτερες σχέσεις με το Βερολίνο». Αλλωστε, όπως θυμάμαι, η πρώτη συνέντευξη που του πήρα ήταν στα γραφεία της «Βικτώριας», γερμανικής ασφαλιστικής εταιρίας, δίπλα στο Καλλιμάρμαρο.

Μάτια ερμητικά κλειστά. Η «τελετή των μασκών». Ο αξιωματικός, η ανάγκη να κρύψουμε την αρρώστια πίσω από τη μάσκα.

Η Αποστασία του πατρός ξεσήκωσε τους ελεύθερους και δημοκράτες Ελληνες, άναψε φωτιές σε πολλές συνοικίες των Αθηνών και ενίσχυσε τις μυστικές συσκέψεις στρατηγών και συνταγματαρχών, που αξιοποίησαν τον κοινωνικό πυρετό και τη λαϊκή εξέγερση για να καταλάβουν την εξουσία.

Ο «Φύρερ» των συνταγματαρχών ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, υπολοχαγός των Ταγμάτων Ασφαλείας στην περιοχή της Αχαΐας, που επόπτευε τη συγκομιδή των σιτηρών υπέρ του γερμανικού στρατού (βιβλίο του στρατηγού Κουρκουλάκου «Τα Τάγματα Ασφαλείας», σελ. 49). Κατά σύμπτωση, όλοι γερμανόφιλοι – δωσίλογοι.

Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μετά την πτώση του από την εξουσία (με πρωτοβουλία Αντώνη Σαμαρά και ψήφο-μαχαίρι Γιώργου Συμπιλίδη) με κάλεσε στο σπίτι του (αν και εθεωρούμην ο άνθρωπος που τον πολέμησε λυσσαλέα από το ραδιόφωνο του Σκάι) και μου έδωσε μία αποκαλυπτική συνέντευξη, δηλώνοντας ότι «μετανιώνει για την Αποστασία». Αυτή η συνέντευξη δόθηκε παρουσία της συζύγου του Μαρίκας Μητσοτάκη, η οποία τον διέκοπτε συνεχώς λέγοντας: «Εγώ του έλεγα να μη φύγει αλλά να επιμείνει, να βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ Γεωργίου Παπανδρέου και βασιλιά Κωνσταντίνου». Θυμάμαι ότι η Μαρίκα μού εξομολογήθηκε ότι «άνοιγαν το ραδιόφωνο και με άκουγαν κάθε πρωί»!

Ο Μητσοτάκης με αυτή τη «μετάνοια» για την Αποστασία ήθελε να δώσει διαβατήριο ή χρίσμα στην Ντόρα Μπακογιάννη για την αρχηγία της Ν.Δ. 

Την επόμενη μέρα το ζεύγος έφυγε στη Γερμανία, για να εξετάσουν και να περιθάλψουν τη Μαρίκα Γερμανοί γιατροί. 

Πρέπει να σημειώσω ότι η Sagrada Familia, εκτός από το «ιταλικό» σκάνδαλο ΑΓΕΤ – Ηρακλής – Καλτσεστρούτσι – Παντσαβόλτα (ο Παντσαβόλτα δικάστηκε και καταδικάστηκε ως αρχιμαφιόζος της Κόζα Νόστρα), πορεύτηκε μέσα σε πλήθος σκανδάλων που είχαν πάντα ένα σελοφάν… made in Germany. Ας μην ξεχνάμε το σκάνδαλο της Siemens και τις αδελφικές σχέσεις του Κυριάκου με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, του οποίου ο πατέρας ήταν στενός συνεργάτης των Γερμανών και δικάστηκε ως δωσίλογος (απηλλάγη λόγω αμφιβολιών).

Μάτια ερμητικά κλειστά. Η «τελετή των μασκών». Η Νικόλ στην αγκαλιά του αξιωματικού. Αρρωστη ατμόσφαιρα. Κυριαρχούν οι μάσκες (όπως αυτές των δωσιλόγων στην Κατοχή), το μαύρο χρώμα και η προδοσία.

Δεν είναι συμπτωματικό ότι ανέβηκε βαθμίδα στην κυβέρνηση και ανέλαβε όλο το πακέτο στήριξης ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Δηλαδή τα λεφτά που θα δοθούν στην αποικία από τους Γερμανούς και πρέπει ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης να αποδίδει λογαριασμό. Ο παππούς του Σκυλακάκη ήταν υπουργός του Μεταξά και αρχηγός των γερμανόφιλων της εποχής που πίεζαν τον Μεταξά να βγει στον πόλεμο υπέρ του Βερολίνου και όχι των Συμμάχων. Ο δικτάτορας τον έκανε τέσσερις μήνες υπουργό Εσωτερικών, αλλά τελικά ο Σκυλακάκης εκτοπίστηκε τον Ιούνιο του 1940 με τη λεγόμενη ομάδα των γερμανόφιλων.

Κατά σύμπτωση, όλοι οι κλώνοι των δωσιλόγων της Κατοχής ή των γερμανόφιλων ή των διερμηνέων αναρριχήθηκαν στις καρέκλες της εξουσίας μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (Γεώργιος Παπαδόπουλος κ.ά.) και ειδικότερα στη διάρκεια του Μνημονίου, κατά την οποία είναι εμφανής η γερμανική κατοχή. Τώρα είμαστε στην κορύφωση αυτής της απάνθρωπης κατάστασης και με εργαλείο τον Covid-19, για τον καλύτερο έλεγχο των αντιδράσεων του πληθυσμού.

Μάτια ερμητικά κλειστά. Ενας άρρωστος άνθρωπος που επιβάλλει μαύρες μάσκες και ακραία μέτρα, ενώ ο ίδιος φωτογραφίζεται με ακάλυπτο πρόσωπο μαζί με τον Τομ Χανκς ή αναρτά στο Instagram φωτογραφία του με μαγιό στο Μαράθι των Χανίων.

Αποικία 2020. Καλοκαίρι και καταχνιά. Τα σταφύλια της οργής ωριμάζουν. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.