4 Ιουλίου 2020

Υπογράψτε ΑΟΖ με την Κύπρο ΤΩΡΑ…

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος 

Ο «μαξιμαλισμός» της Αθήνας προσφέρει επιχειρήματα στον Ερντογάν 

Η Τουρκία δηλώνει πως θέλει διάλογο με την Ελλάδα (την Κυπριακή Δημοκρατία δεν την αναγνωρίζει), σπεύδει ωστόσο να θέσει το πλαίσιο των συζητήσεων.

Αξιωματούχοι του καθεστώτος Ερντογάν ανεμίζουν από τηλεοράσεως χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας», δείχνουν τις «δικές τους» περιοχές και ανακοινώνουν τη συνέχιση του «ενεργειακού τους προγράμματος».

Σε ένα διάλογο, κατά την τουρκική εκδοχή, στην ατζέντα θα είναι οι παράνομες και παράλογες διεκδικήσεις της Άγκυρας σε βάρος του Ελληνισμού. Είναι μια τακτική που εφαρμόζεται βαθμηδόν, δημιουργεί τετελεσμένα, αφήνοντας την ελληνική πλευρά να συζητά -στο εσωτερικό- για την επιλογή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να ακυρώσει τους επεκτατικούς της σχεδιασμούς για να προσφύγει με την Αθήνα στο Διεθνές Δικαστήριο. Στη Χάγη προφανώς θα πάει όταν σε διμερές επίπεδο συζητηθούν οι αξιώσεις της και περιληφθούν σε συνυποσχετικό.

Αυτό, βέβαια, η Αθήνα προφανώς και δεν μπορεί να το αποδεχθεί. Συνεπώς, διάλογο θα επιδιώξει η Άγκυρα όταν πλέον θα έχει επιβάλει τετελεσμένα και στη βάση αυτή θα θέλει να συζητήσει.

Την ίδια ώρα, βέβαια, παρακολουθούμε να αναπτύσσονται και των εκ έσω διάφορες «ιδέες», που εξυπηρετούν σαφέστατα τον τουρκικό επεκτατισμό. Οι διάφορες πολιτικές, οικονομικές ελίτ σε Ελλάδα και Κύπρο, που αντιμετωπίζουν κοντόφθαλμα και άκρως συμφεροντολογικά την τουρκική επιθετικότητα, αναζητούν τρόπους να υποβαθμίσουν τις επεκτατικές επιδιώξεις του καθεστώτος Ερντογάν.

Αυτή η προσέγγιση οδηγεί σε τοποθετήσεις που δικαιολογούν εν πολλοίς την τουρκική συμπεριφορά. Όταν ακούγεται από ελληνικής πλευράς, από κάποιους παράγοντες σε Ελλάδα και Κύπρο, πως η Άγκυρα αντιδρά επειδή προβάλλονται… μαξιμαλιστικές θέσεις από ελληνικής πλευράς, στην Τουρκία δεν έχουν λόγο να προβάλλουν δικά τους «επιχειρήματα». Ή όταν επιμένουν ακόμη και τώρα στην πολιτική του κατευνασμού, η Άγκυρα δεν έχει λόγο να αλλάξει τακτική.

Τις προάλλες, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Χρήστος Ροζάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Αντιθέσεις» της ΚΡΗΤΗ-TV (Γιώργος Σαχίνης), έκανε λόγο για ελληνικό μαξιμαλισμό στα ελληνοτουρκικά σημειώνοντας πως μερικές φορές αυτή η στάση «μας οδηγεί σε ακρότητες»

Όταν, λοιπόν, ένας σύμβουλος ελληνικών Κυβερνήσεων, αξιολογώντας την τουρκική επιθετικότητα, κάνει λόγο για «ελληνικό μαξιμαλισμό» που «διασπείρεται στο κοινό», γιατί η Άγκυρα να συμπεριφέρεται διαφορετικά; Γιατί να προσεγγίσει διαφορετικά τα ζητήματα αυτά;

Για να μπορέσει η ελληνική πλευρά (Ελλάδα και Κύπρος) να αντιμετωπίσει την τουρκική επεκτατικότητα, θα πρέπει να διαμορφωθεί μια πολιτική αντίδρασης και να υπάρξουν κινήσεις ανάσχεσης, αποτροπής. Θα πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επιβολή τετελεσμένων.

Πρώτο βήμα είναι η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου για καθορισμό ΑΟΖ. Θα πρέπει, επιτέλους, η Αθήνα να εγκαταλείψει το φοβικό σύνδρομο και να κάνει το βήμα αυτό.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. Ευκαιρία για να καταλήξουν στο θέμα αυτό, αν και δεν αναμένεται από ελλαδικής πλευράς να γίνει κίνηση.

Δεύτερο βήμα η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Τρίτο βήμα η (πραγματική και όχι φανφαρολόγα) αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Κύπρου.

Τέταρτο βήμα η διαμόρφωση ενός ενιαίου διπλωματικού δόγματος.

Για να γίνουν αυτά, όπως και μια σειρά άλλα, θα πρέπει να εγκαταλειφθούν φοβικά σύνδρομα και οι διαχρονικές πολιτικές του κατευνασμού. Αυτές οι προσεγγίσεις έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, έχουν αποθρασύνει την κατοχική Τουρκία.

Εάν συνεχισθεί αυτή η πολιτική, το σίγουρο είναι πως η Τουρκία θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο και σύντομα θα βρεθεί να κάνει έρευνες στην περιοχή της Κρήτης, ενώ συνεχίζει τη γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όσο δεν υπάρχουν σχεδιασμοί για δημιουργία τετελεσμένων, η Τουρκία θα συνεχίσει ανενόχλητα την επεκτατική της πολιτική σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου. Η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της Αθήνας. Προσοχή, όμως, γιατί υπάρχουν και τα αυτογκόλ. 

HellasJournal
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.