13 Ιουλίου 2020

Η Αγία Σοφία με τα μυαλά του Ερντογάν

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ 

Πώς εξηγείται και σε τι στοχεύει η απόφαση Ερντογάν, στο 18ο έτος της ήδη απολυταρχικής μονοκρατορίας του στην Τουρκία, να αναγγείλει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί; 

Η πλησιέστερη, ίσως, προς την αλήθεια ερμηνεία, οφείλει ν’ αντιλαμβάνεται πρώτ’ απ’ όλα τον αρχηγικό τουρκο-ισλαμικό τρόπο σκέψης, στην περίοδο έμπρακτης πλέον υλοποίησης της νεο-οθωμανικής στρατηγικής την οποία σχεδίασε και με σαφήνεια εξήγγειλε από πριν ανέλθει το 2002 στην εξουσία ο Ερντογάν με τους τότε συνεργάτες του στο νικηφόρο έκτοτε ισλαμικό του κόμμα. 

ΑΥΤΟΣ ο τρόπος σκέψης καθορίζει και τις κινήσεις τακτικής του Ερντογάν τον Ιούλιο 2020. Προς περαιτέρω εξυπηρέτηση της στρατηγικής του για την παλινόρθωση μιας νέας σύγχρονης Οθωμανικής Ηγεμονίας στην περιοχή. 

Και ανάδειξης της Ερντογανικής Τουρκίας, καθ’ υπέρβαση της Κεμαλικής Τουρκίας, σε μια από τις ισοτίμως πλέον μεγάλες δυνάμεις στον κόσμο. 

Με τον ίδιο τον Ερντογάν επίδοξο νεο-σουλτάνο και νεο-χαλίφη, εμπράκτως αποδεικνύοντα τις ικανότητές του, ώστε να αναγνωριστεί ως ο πλέον ελπιδοφόρος αρχηγέτης των όπου γης ισλαμιστών μουσουλμάνων. 

Ως είδος οιονεί παλινθρόνισης ενός ικανότερου όλων των Σουλτάνων της διαλυθείσας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Με αυτό τον τρόπο σκέψης, με τα ερντογανικά δηλαδή μυαλά, η απόφαση για την Αγία Σοφία, αποτελεί πρωτίστως άσκηση διεθνούς πολιτικής: 

– Απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις του κόσμου, σε παγκόσμιο ακροατήριο.
– Και προπάντων – μετά την ήττα των Τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) στην Συρία και Ιράκ – απευθύνεται στις …κερκίδες των φανατικών μουσουλμάνων.
– Ιδίως των Αδελφών Μουσουλμάνων της… αντι-τουρκικής Αιγύπτου του Σίσι.
– Για να τους αποδείξει ποιος ισλαμιστής αρχηγέτης έχει τα κότσια, την βούληση και την ισχύ να εξευτελίζει Ρώσους και Δυτικούς, για να επιβάλλει την ισλαμική του θέληση, υποσκελίζοντας και τον θεοποιηθέντα επί ένα σχεδόν αιώνα στην Τουρκία Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. 

ΑΠΟ της ανόδου του Ερντογάν στην εξουσία, τον Μάρτιο του 2003, είχαμε γράψει ότι για τον ίδιο ισχύει το «ουκ εά με καθεύδειν το του Κεμάλ τρόπαιον». Ο ίδιος το αποδεικνύει έκτοτε ανελλιπώς… 

Ο υπέρλαμπρος στην ιστορία ελληνορθόδοξος ναός της Αγίας Σοφίας που εγκαινιάσθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 537, επί Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄, αριστουργηματικό οικοδόμημα των μηχανικών Ανθέμιου και Ισίδωρου, είναι από την 29η Μαΐου 1453 και την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, τουρκικός. 

Τουρκική κατάκτηση. 
Μέγα τρόπαιο της Οθωμανικής κυριαρχίας

Μετά την ήττα του Α΄ Παγκ. Πολέμου, την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την επιτευχθείσα στη συνέχεια διάσωση – οικοδόμηση της σύγχρονης Τουρκίας (του κεμαλικού κράτους), στα εδάφη που όρισε η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, από τον αναγορευθέντα και ως «πατέρα των Τούρκων – Ατατούρκ» και μονοκράτορα ως τον θάνατό του το 1938 Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος, ως «δυτικόστροφος εκσυγχρονιστής» κατήργησε και το σουλτανάτο και το χαλιφάτο και την οθωμανική γραφή και το… φέσι κ.ο.κ. η κατακτημένη από τους Τούρκους Αγία Σοφία μετατράπηκε από το 1934 σε μουσείο. Ανακηρύχθηκε πολύ αργότερα από την Ουνέσκο και ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, χωρίς ποτέ, έκτοτε, να επιτραπεί η λειτουργία της ως χριστιανικού ναού ή να αποδοθεί στο ελληνορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. 

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ θα μπορούσε να επιδιώξει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την περίοδο 1994-1998 που ο ίδιος ήταν Δήμαρχος της Κωσνταντινούπολης. 

Υπό την κυριαρχία όμως, τότε, του στρατο-κεμαλικού καθεστώτος της Τουρκίας θα… έσπαζε τα μούτρα του. 

Θα μπορούσε να το κάνει μετά την επικράτηση της παντοκρατορίας του, ύστερα από το εναντίον του – συμφερότερο για τον ίδιο – αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και με όλους τους αντιπάλους του στις φυλακές. 

Δεν το έπραξε. 
Το «φύλαξε» για τις ανάγκες του Ιουλίου 2020. 
Ποιές είναι αυτές; 
Μόνο ο ερντογανικός τρόπος σκέψης μπορεί να αποκαλύψει…

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.