13 Ιουλίου 2020

Η Αγία Σοφία είναι ορθόδοξος ναός… ούτε τζαμί, ούτε μουσείο

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται το θρησκευτικό αίσθημα των Τούρκων και των εκατομμυρίων Σουνιτών Μουσουλμάνων σε όλη τη Μέση Ανατολή και γι’ αυτό παρατείνει το ερωτηματικό για το μέλλον της Αγίας Σοφίας. Στην Τουρκία χρειάζεται την ψήφο των θρησκευομένων και επιπλέον ενδιαφέρεται να αναδειχθεί ως ο νέος Πατέρας των Τούρκων, ανώτερος του Κεμάλ. Για να ξεχωρίσει κάνει τα αντίθετα από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Κεμάλ μετέτρεψε το 1934 την Αγία Σοφία από τζαμί σε Μουσείο, διότι ήταν οπαδός του κοσμικού- μη θρησκευτικού κράτους. Ο Ερντογάν δηλώνει ότι θέλει να δει ισλαμικό τέμενος (τζαμί) την Αγία Σοφία.

Στον ευρύτερο Ισλαμικό κόσμο ο Τούρκος Πρόεδρος ενδιαφέρεται να καθιερωθεί ως ο ηγέτης του Σουνιτικού Ισλάμ. Σουνίτες είναι οι περισσότεροι Άραβες, ενώ Σιίτες είναι οι Ιρανοί και μεγάλο ποοσοστό Ιρακινών. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες θα κερδίσει τον θαυμασμό εκατομμυρίων Σαουδαράβων, Καταριανών, Αιγυπτίων και άλλων.

Η ελληνική επίσημη θέση είναι λανθασμένη. Δεν πρέπει να ζητούμε να παραμείνει Μουσείο ο πιο διάσημος και πιο ιστορικός ναός της Ορθοδοξίας. Η Αγία Σοφία πρέπει να ξαναγίνει Ορθόδοξος Ναός και να αποδοθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Να λειτουργείται κανονικά και μάλιστα την εορτή της Μεσοπεντηκοστής, όταν ακριβώς πανηγύριζε και η Αγία Σοφία των ενδόξων βυζαντινών χρόνων.

Ο Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Χριστιανό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό, εγκαινιάσθηκε την 27η Δεκεμβρίου του 537 μ.X. και προορίσθηκε ως χώρος εκκλησιαστικής λατρείας, αφιερωμένος στην Σοφία του Θεού, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Πρόκειται για αριστούργημα αρχιτεκτονικής μεγαλοφυΐας και είναι παγκοσμίως διάσημος ως ένα κατ’ εξοχήν μνημείο του Χριστιανικού Πολιτισμού. Η αξία του παραμένει οικουμενική, επειδή ο Χριστιανισμός έχει υπερεθνική και οικουμενική ακτινοβολία.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού και όχι στη μάρτυρα Αγία Σοφία, η οποία τιμάται στις 17 Σεπτεμβρίου μαζί με τις επίσης μάρτυρες θυγατέρες της Ελπίδα, Πίστη και Αγάπη. Εκεί τελέσθηκαν χιλιάδες Θείες λειτουργίες με Αγίους της Εκκλησίας μας, με σοφούς Πατριάρχες, με μαχητικούς και πατριώτες Αυτοκράτορες.

Εκεί άκουσαν για πρώτη φορά την Ορθόδοξη υμνογραφία οι απεσταλμένοι του Ρώσου βασιλιά και του μετέφεραν την απάντηση: Ούτε Μουσουλμάνοι, ούτε Ρωμαιοκαθολικοί θα γίνουμε, Άρχοντα. Να γίνουμε Ορθόδοξοι, διότι η ψαλμωδία τους είναι υπέροχη. Στην Αγία Σοφία τελέσθηκε η τελευταία Θεία Λειτουργία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πριν από την Άλωση της 29.5. 1453.

Η Αγία Σοφία αποτελεί την κορυφαία έκφραση της Ορθόδοξης Χριστιανικής αρχιτεκτονικής και αγιογραφίας. Είναι σύμβολο Ορθοδοξίας και Βυζαντινής κληρονομιάς. Η παραμονή της σε καθεστώς Μουσείου παραβιάζει τη βούληση των ιδρυτών της.

Η Ελλάς πρέπει να έχει μαχητική θέση στο ζήτημα αυτό. Αν απλώς ζητούμε να παραμείνει Μουσείο ουσιαστικά παραδεχόμαστε ότι είναι ένας ουδέτερος χώρος χωρίς θρησκευτική ταυτότητα και χωρίς λατρευτικό Χριστιανικό παρελθόν.

Επιτέλους ας γίνουμε διεκδικητικοί. Να ζητούμε την ανάδειξη της πραγματικής ταυτότητας του Ναού. Να θυμίσουμε σε όλα τα διεθνή βήματα και σε όλες τις Κυβερνήσεις ότι στην εποχή μας δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε τη βούληση του κατακτητή.

Το σπαθί του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή ανήκει σε άλλες εποχές. Η Ανθρωπότητα του 21ου αιώνα οφείλει να σεβασθεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας, η οποία επί 900 χρόνια υπήρξε Ορθόδοξος Ναός και μόνο επί 500 χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί με τη βία του κατακτητή.

Ζητούμε να γίνει σεβαστό το Ανθρώπινο Δικαίωμα όλων των Ορθοδόξων του κόσμου και κυρίως των λίγων Ορθοδόξων Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως να λειτουργούνται ελεύθερα στον Ναό τους. Στην Ορθόδοξη Αγία Σοφία. Άλλωστε και οι Τούρκοι σεβάσθηκαν και κράτησαν το όνομα Ayasofia. Είναι δυνατόν κάτι το άγιο να μην είναι Χριστιανικό;

Η Αγία Σοφία ήταν, είναι και θα είναι πάντα Ορθόδοξος Ναός. Αυτή είναι η μόνη ορθή ελληνική θέση που θα πιέσει την Τουρκία και θα την θέσει προ των ευθυνών της.

Παρόν της Κυριακής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.