3 Ιουλίου 2020

Τά Αίτια τής Απαξίωσης τής Αμυνας τής Κυπριακής Δημοκρατίας

Του Φοίβου Κλόκκαρη*

H άμυνα ενός κράτους βασίζεται σε τρείς κύριους συντελεστές: Την ύπαρξη πολιτικής βούλησης, την διάθεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων και την καλλιέργεια πνεύματος αντίστασης στο λαό. Στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας, η άμυνα τής ΚΔ είναι αποδυναμωμένη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πάσχουν οι κύριοι συντελεστές στους οποίους βασίζεται. 

Πολιτική Βούληση: Ελλείπει η αναγκαία πολιτική βούληση και αυτό εκτιμάται ότι οφείλεται στην υποτίμηση της αξίας της στρατιωτικής ισχύος, ως βασικού συντελεστή της εθνικής ισχύος και στην υποβάθμιση της Τουρκικής στρατηγικής που στοχεύει στον έλεγχο όλης της Κύπρου. 

Η στρατιωτική ισχύς, συμβάλλει και στην ενίσχυση των υπόλοιπων συντελεστών εθνικής ισχύος. Τής οικονομίας, διπλωματίας και πληροφοριών. Οι συντελεστές εθνικής ισχύος αλληλοϋποστηρίζονται . 

Η τουρκική στρατηγική για έλεγχο όλης της Κύπρου, αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Ακολουθείται συστηματικά και μέχρι σήμερα υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό με την κατάληψη του 37% τού εδάφους τής ΚΔ. Η κατοχή επεκτάθηκε και στην ΑΟΖ τής Κύπρου. Οι δυνάμεις κατοχής ενισχύονται συνεχώς. 

Σήμερα η αποδυναμωμένη Εθνική Φρουρά (ΕΦ) και η υποβάθμιση του δόγματος του ΕΑΧ Κύπρου – Ελλάδας, αποδεικνύουν ότι δεν δίδεται η δέουσα βαρύτητα στή στρατιωτική ισχύ. Η διατήρηση στο τραπέζι των συνομιλιών, της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), που απέρριψε με δημοψήφισμα ο Κυπριακός Ελληνισμός το 2004 (σχέδιο Ανάν), επειδή μετατρέπει την Κύπρο σε Τουρκικό προτεκτοράτο και η θέση μας για αποστρατικοποίηση του Κυπριακού Κράτους μετά την λύση (να μην έχει δικαίωμα να έχει ένοπλες δυνάμεις) καταδεικνύουν ότι:
  • Δεν έχει συνειδητοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, ο θανάσιμος κίνδυνος της τουρκικής απειλής για έλεγχο όλης της Κύπρου ούτε 
  • Η αξία τής στρατιωτικής ισχύος, για την επιβίωση ενός κράτους (μία αφοπλισμένη Κύπρος θα είναι έρμαιο τής Τουρκικής αρπακτικότητας).
Οι κυβερνήσεις τής ΚΔ και μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου στηρίζονται στο όπλο της διπλωματίας για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και την προστασία της Κύπρου από την επιθετικότητα της Τουρκίας και δεν δίδουν βαρύτητα στήν άμυνα. Οι υποστηρικτές της ενίσχυσης της άμυνας κατακρίνονται ότι επιδιώκουν λύση του Κυπριακού με στρατιωτικά μέσα και αυτό θα οδηγήσει στην καταστροφή του Κυπριακού Ελληνισμού λόγω του τεράστιου ανισοζυγίου δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας – Κύπρου. Το επιχείρημα αυτό είναι ανυπόστατο. 

Οι υποστηρικτές της ενίσχυσης της άμυνας έχουν την αίσθηση της πραγματικότητας και του συσχετισμού δυνάμεων. Δεν επιδιώκουν λύση του Κυπριακού με στρατιωτικά μέσα, ούτε την συγκρότηση μεγάλου στρατού για να ανταγωνιστεί τον τουρκικό, γιατί αυτό είναι αδύνατον. Αυτό που επιδιώκουν, είναι την μετατροπή τής ΕΦ σε ένα μικρό, αλλά σύγχρονο καί αξιόμαχο στρατό με ικανές δυνάμεις ξηράς, θαλάσσης, αέρος και υψηλό αγωνιστικό φρόνημα για να:
  • Εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας του λαού, με την ενίσχυση της δυνατότητας αυτοάμυνας. Σε μια κρίση δεν θα έρθουν ξένοι να μας προστατεύσουν, αν εμείς δεν ασκήσουμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας. 
  • Λειτουργεί αποτρεπτικά στην Τουρκική επιθετικότητα. Η Τουρκία να υπολογίζει κόστος σε αίμα και διεθνή κατακραυγή σε μια νέα επιθετική ενέργεια της κατά τής Κύπρου. 
  • Ενισχύει την διπλωματική ικανότητα τής ΚΔ και την δυνατότητα της να συνάπτει αμυντικές συμμαχίες, που απαιτούν κοινή συνεισφορά στην ασφάλεια και ιδιαίτερα την διάθεση αεροναυτικών δυνάμεων για τον έλεγχο του θαλάσσιου και εναέριου χώρου που διασυνδέει τις σύμμαχες χώρες.
Η αποδυνάμωση της άμυνας, συμβάλλει στην ανάπτυξη πνεύματος ηττοπάθειας στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Χρηματικοί πόροι: Υπάρχει απάρκεια χρηματικών πόρων από το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης (ΤΑΘ) τής ΚΔ, αλλά η πρακτική των κυβερνήσεων μας, είναι να διαθέτουν μόνο μικρό μέρος του για τις ανάγκες τής ΕΦ, με δυσμενείς επιπτώσεις στο αξιόμαχο της και την στέρηση της από πολεμικό ναυτικό και αεροπορία. Οι ανάγκες εκσυγχρονισμού και συμπλήρωσης των μέσων και οπλικών συστημάτων της, είναι πολύ μεγάλες και επείγουσες. 


Πνεύμα αντίστασης: Σήμερα παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, λόγω της επέκτασης της Τουρκικής κατοχής στην ΑΟΖ της Κύπρου και τον κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης, λόγω της επιθετικότητας τής Τουρκίας και κατά τής Ελλάδας, με επιπτώσεις και στην Κύπρο, δεν γίνεται η αναγκαία ψυχολογική προετοιμασία του λαού και η καλλιέργεια πνεύματος αντίστασης, ούτε προωθείται επείγουσα ενίσχυση τής ΕΦ και αναζωογόνηση του δόγματος ΕΑΧ. 

Συμπερασματικά η ΚΔ πρέπει επειγόντως να αναθεωρήσει τίς θέσεις της και να δώσει βαρύτητα στούς τρείς κύριους συντελεστές τής άμυνας , για νά ενδυναμώσει την στρατιωτική της ισχύ προς όφελος και τής διπλωματικής αλλά και του ηθικού του λαού.

* αντιστράτηγος ε.α.


πηγή
Share

1 σχόλιο:

ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ είπε...

Και τέλος μερικά εύλογα ερωτήματα....

Η Τουρκία διατηρεί στη Κύπρο, περί τους 50000 στρατιώτες εξοπλισμένους με βαρύτατο οπλισμό και τον τελευταίο μήνα απέστειλε επί πλέον ενισχύσεις ειδικών δυνάμεων επιθετικού χαρακτήρα και ανορθόδοξου πολέμου....

Το ερώτημα...Η μητέρα πατρίδα...Πόσους Έλληνες στρατιώτες απέστειλε στη ακριτική Ελληνική Κύπρο, που ανά τους αιώνες μόνη και εγκαταλελειμμένη αγωνίζεται να παραμείνει ΕΛΛΗΝΙΚΗ....; Και επίσης με τι βαρύ οπλισμό ενίσχυσε αυτούς τους στρατιώτες ΕΛΛΗΝΕΣ;;;
Και που είναι καταχωνιασμένο αυτό το ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ....;;;

Επειδή η όποιαδήποτε απάντηση εμπίπτει στο περί απορρήτου..., απλή απάντηση να δοθεί...Ναι ή όχι απεστάλησαν ενισχύσεις στην Κύπρο...
Θα μου πείτε ότι είναι υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας η ενίσχυση της άμυνας της...Πολύ σωστό και αυτονόητο...Όμως η Κύπρος με ολίγες ενισχύσεις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ το 1974....ίσως να έριχνε τους βαρβάρους εισβολείς στη θάλασσα.... Και το απέδειξε τις πρώτες μέρες της εισβολής, που ολίγοι ΕΛΛΗΝΕΣ αδελφοί, που εθελοντικά παρέμειναν στη Κύπρο και πολέμησαν δίπλα στους ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ, αντιστάθηκαν ηρωϊκά παρά τον φτωχό εξοπλισμό, που διέθεταν και καθήλωσαν τους μυρίους στο 3% στο 5μίλι της Κερύνειας.... Μετά οι ηρωϊκοί εθνοφρουροί και οι ΕΛΛΗΝΕΣ ηγήτορες τους φύλαξαν ...μια μόνο σφαίρα...για τον εαυτό τους.....ΚΑΙ ΕΠΕΣΑΝ ΗΡΩΪΚΑ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ...
ΚΑΙ ΕΑΛΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ.....
Μήπως ισχύουν τα δόγματα ακόμη;;; ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΤΥΠΟΥΝ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΣ και το Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ;;; ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ;;; ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΚΡΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.... ΘΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ. ΟΛΟΨΥΧΑ ΤΟ ΑΠΕΥΧΟΜΑΣΤΕ.....!!!!!!!
ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΥΡΙΑ...ΠΕΡΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.....
ΘΑΡΣΕΙ. ΛΕΓΩΝ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ, ΟΥ ΣΦΑΛΕΙ ΠΟΤΕ....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.