19 Ιουλίου 2020

Όχι άλλη ηττοπάθεια

Του Άγη Βερούτη 

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει κλιμάκωση της επιθετικότητας της γείτονος Τουρκίας τόσο για λόγους μεγαλοϊδεατισμού του Ερντογάν, όσο και ως αντίβαρο στην οικονομική κατρακύλα στην οποία περιέπεσε η οικονομία της χώρας τα τελευταία λίγα χρόνια. Η επιτυχημένη εφαρμογή των συνταγών του ΔΝΤ στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μεγέθυνση της τουρκικής οικονομίας και την είσοδο της Τουρκίας στους G20. 

Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, όμως, παρέκλινε από την Κεμαλική συνταγή του "κοσμικού κράτους” και μετακινήθηκε προς αυτήν της Ισλαμικής Δημοκρατίας εκφράζοντας μεγαλοϊδεατισμούς. Το διαφαινόμενο σχέδιό της είναι να αποτελέσει την ηγέτιδα δύναμη του Σουνιτικού Ισλάμ, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρας από εξισορροπιστή των συμφερόντων των Δυτικών στην περιοχή, σε νέο ρόλο αυτόνομης περιφερειακής δύναμης που στοχεύει να επαναφέρει τις δόξες της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με συνεκτικό στοιχείο τη θρησκεία και το μπαγιάτικό όραμα της επανασύστασης του Χαλιφάτου...

Σε αυτό το πλαίσιο της επιδιωκόμενης αναβάθμισής της η Τουρκία έχει επιλέξει να κλιμακώνει την ένταση με τις γειτονικές της χώρες προκειμένου να τις εξαναγκάσει σε αναθεώρηση του status quo. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, η Τουρκία εκφέρει αξιώσεις συνεκμετάλλευσης των ΑΟΖ των δυο χωρών, με απειλές casus belli και πολεμικής παρέμβασης αν δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της. 

Με αυτόν τον στόχο, δηλαδή τη συνεκμετάλλευση πόρων που δεν της αναλογούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις εν ισχύ συμφωνίες, η Τουρκία ασκεί πρακτικές υβριδικού πολέμου με εργαλειοποίηση πιέσεων μέσω των μεταναστευτικών ροών (και όχι των προσφυγικών όπως κάποιοι θέλουν να υποστηρίζουν) προς την Ελλάδα ενώ παραβιάζει καθημερινά και τον ελληνικό και κυπριακό εναέριο και θαλάσσιο χώρο και προαναγγέλει τη διενέργεια πετρελαϊκών ερευνών και γεωτρήσεων το Φθινόπωρο σε περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα.

Ως μέσον στην αναβάθμισή της σε περιφερειακό παίκτη, η Τουρκία καλλιεργεί την προπαγάνδα για εν εξελίξει οπλικά συστήματα δικής της κατασκευής, τα οποία όμως στη συντριπτική πλειοψηφία τους αποτελούν ψηφιακές μακέτες στο youtube ή αν υπάρχουν κάπου πρωτότυπα αυτά υστερούν σημαντικά από τα αντίστοιχα που κατασκευάζουν οι Δυτικές χώρες. 

Στο πλαίσιο της παραπάνω κατάστασης που εξελίσσεται παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή ηττοπαθείς τοποθετήσεις κάποιων συμπατριωτών μας, οι οποίοι άθελά τους αναπαράγουν την τουρκική προπαγάνδα περί δήθεν τουρκικής υπεροπλίας στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας με την στάση τους ή και ευθέως την επαναδιαπραγμάτευση του σημερινού status quo με την Τουρκία προς ζημία μας, χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα από τις δυο πλευρές, κάτι το οποίο δίνει ακόμα μεγαλύτερο θράσσος στην Τουρκία να συνεχίζει και να κλιμακώνει τις ατέρμονες παράνομες διεκδικήσεις της.

Ακούω λοιπόν ότι κατά κάποιο άγνωστο τρόπο είναι είναι "πολύ αργά” για να αντιταχθούμε στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας, και άλλες τέτοιες αερολογίες από άσχετους με την πραγματικότητα (για να μην πω βαρύτερες κουβέντες.)
Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι μακρύτερα από την πραγματικότητα.

Διαθέτουμε τα τέσσερα πιο προηγμένα μη-πυρηνικά υποβρύχια στον πλανήτη (Type 214, κλάση Παπανικολή), 13 φρεγάτες όλες έτοιμες, οπλισμένες και ικανές να υπεραμυνθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σημαντικό στόλο από F16 και Μιράζ 2000-5 που έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης των ship-killer Exocet 39 block 2 και block 3 που διαθέτουμε σε υπερεπάρκεια, καθώς και τη ναυαρχίδα του Αιγαίου τη Σκύρο, με σκαμμένες βαθιά μέσα στο βουνό αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Με δυνατότητες πυραυλικές δυνατότητες Σκαλπ, Τορ-Μ1, Στίνγκερ και S300 (στην Κρήτη) θα μπορούσαμε να εξαϋλωσουμε κάθε απειλή στη θάλασσα, τον αέρα και τη στεριά εντός ελληνικής επικράτειας. 

Επίσης διαθέτουμε και τον μεγαλύτερο αριθμό ενεργών αρμάτων Λέοπαρντ εντός του ΝΑΤΟ, F16 εκμοντερνισμένα στην προτελευταία έκδοση και με την προοπτική αναβάθμισης σταδιακά σε Viper (4,5 γενιάς) ως το 2027 με τα πιο προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Με τους καλύτερους πιλότους αερομαχιών στο ΝΑΤΟ και πιθανόν στον κόσμο, απορώ πώς υπάρχουν έλληνες (με μικρό "ε”) που να φοβούνται ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεδοντιασμένες από τους μισούς έμπειρους αξιωματικούς τους (και με λίγους αντικαταστάτες πιλότους από το Πακιστάν) μετά το προ τετραετίας δήθεν πραξικόπημα, έχουν έστω και ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης εντός του ζωτικού χώρου της Ελλάδος αν επιλέξουμε να απαντήσουμε!
Δεν έχουν.
 

Και τα παραπάνω είναι τα ελληνικά οπλικά συστήματα που είναι γνωστά σε όλους. Υπάρχουν και άλλα που δεν είναι.

Η ελπίδα του Ερντογάν είναι ότι θα καταφέρει με τις απειλές και την κομπορρημοσύνη του να μας σύρει σε διαπραγμάτευση των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα. Διότι ξέρει ότι αν κάνει μια λάθος κίνηση (και εμείς απαντήσουμε δεόντως) θα βρεθεί με βυθισμένο το μισό του στόλο και κατεστραμμένα τα μισά του αεροπλάνα (έχει ίσως καμία εικοσαριά παραπάνω από εμάς) αλλά έχουμε αντιαεροπορικά που μπορούν να τα ξεπαστρέψουν σε λιγότερο από δυο ώρες, εφόσον δοθεί πολιτική εντολή στη στρατιωτική ηγεσία να αμυνθεί βιαίως. Δεν υπάρχει φρεγάτα που να μπορεί να επιζήσει της ταυτόχρονης επίθεσης από 6, 7 ή 8 Exocet. Δεν υπάρχει μαχητικό που να μπορεί να επιζήσει από ταυτόχρονη επίθεση από πολλαπλάσια αεροπλάνα και ταυτόχρονη αντιαεροπορική άμυνα από 3, 4 ή 5 ελληνικά νησία. 

Μια τέτοια ήττα δεν θα είναι διαχειρίσιμη από τον Ερντογάν και θα δρομολογήσει άμεσες εξελίξεις που ή βράζουν στην τουρκική κοινωνία εδώ και χρόνια.

Ας πάψουμε λοιπόν με την ηττοπάθεια.
Καιρός είναι.  


Capital
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.