13 Ιουλίου 2020

Όχι φτηνοί και απερίσκεπτοι συμψηφισμοί - Οριστικό θάψιμο του νεοοθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού στα τάρταρα του πλανήτη...


Η απόφαση Ερντογάν, μιας και περί αυτού πρόκειται παρά το περιτύλιγμα του Ανωτάτου δικαστηρίου με το οποίο περιεβλήθη η νέα πρόκληση με την Αγιά Σοφιά, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ηγεμονικής του στρατηγικής και απόλυτα συνυφασμένη με την ηγεμονική του παράνοια στο πεδίο της διαχείρισής της...

Του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 

Ως τέτοια επομένως, αυτή η άθλια αλλά με ξεχωριστή στρατηγική βαρύτητα απόφαση, δεν έχει αμιγώς ανθελληνικό προσανατολισμό, αλλά συνιστά πράξη προβολής ισχύος…
Απέναντι στον χριστιανικό κόσμο συνολικά...
Απέναντι στον δυτικό κόσμο συνολικά... 


Και φυσικά επιδιώκει να διεμβολίσει τα λοιπά κέντρα ισλαμικής ισχύος, προσβλέποντας την μαχητική συσπείρωση των ισλαμικών πληθυσμών, ως στοιχείο που μπορεί να ενδυναμώσει περαιτέρω τους μηχανισμούς επιβολής της ηγεμονικής του ατζέντας... 

Είναι προφανές ότι σε επόμενο χρόνο αυτό που θα επιχειρηθεί είναι η εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφιάς ως σύμβολο που στα χέρια της νέο-οθωμανικής Τουρκίας, ενσωματώνει την μαχητική υπεροχή του Ισλάμ έναντι πάντων, και μετουσιώνει τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής κουλτούρας του. 

Επικοινωνιακά, και στο πλαίσιο πάντα του ευρύτερου στρατηγικού του σχεδίου, αυτή η προβολή θα είναι το όχημα με το οποίο θα επιδιώξει να διασφαλίσει την θρησκευτική - πολιτισμική ηγεμονία, παραγκωνίζοντας τα... παραδοσιακά κέντρα ισχύος του ισλαμικού κόσμου (Σ. Αραβία – Μέκκα), στο πλαίσιο των εσωτερικών τους ανταγωνισμών και των ιδιαίτερων δικών του φιλοδοξιών και γεωπολιτικών στοχεύσεων.

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας καινούριας κατάστασης που την συνθέτουν...
  • Δυναμικές διεργασίες μιας επιδιωκόμενης συσπείρωσης από τα κάτω στους ισλαμικούς πληθυσμούς πολύ πέραν των τουρκικών συνόρων... 
  • Νέες πολυεπίπεδες αντιπαραθέσεις που θα δημιουργήσουν δυναμικά περιβάλλοντα αποσταθεροποίησης... 
  • Αλλά και νέες δυνατότητες νεοπαγών στρατηγικών προσεταιρισμών, στην βάση των καινούριων δεδομένων, σε νέα περιβάλλοντα και στο πλαίσιο νέων παραμέτρων που θα προσδιορίσουν τις νέες ισορροπίες ισχύος.
Και όλα τα παραπάνω βεβαίως, θα χρωματίζονται αδιαλείπτως, με την προβλέψιμη απροβλεπτότητα της διαχείρισης ενός φιλόδοξου, αδίστακτου και ικανού ηγέτη.

Με την ανέντιμη παρέμβαση που στοχοποίησε βάναυσα την Αγιά Σοφιά, κλείνει ένας πρώτος κύκλος δραστικών παρεμβάσεων του Τούρκου προέδρου, ο οποίος δεν δίστασε να βάλει στο στόχαστρό του τα θεμελιώδη της παραδοσιακής μεταπολεμικής ισχύος...
  • Το Διεθνές Δίκαιο. 
  • Το γόητρο της υπερδύναμης επιταχύνοντας έτι περεταίρω την αποκαθήλωσή της. 
  • Το status σφαιρών επιρροής και αντισταθμιστικής σταθερότητας στο σημείο συνάντησης των πολιτισμών, εναποθέτοντας σε αυτό, νέο υπέρμετρο συγκρουσιακό φορτίο. 
  • Και τέλος, το κορυφαίο θρησκευτικό και πολιτισμικό σύμβολο, με τρόπο που προσβάλει ανεπίτρεπτα τα φυσιογνωμικά - ταυτοτικά του χαρακτηριστικά, κλονίζοντας έτσι ανεπανόρθωτα, ένα σύστημα πολιτισμικών παραδοχών που εδραιώθηκε στον πλανήτη τον τελευταίο αιώνα.
Τα παραπάνω, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η απόφαση του Ερντογάν, υπήρξε ο καταλύτης που απασφάλισε πολλές, κρίσιμες και αλυσιδωτές εξελίξεις.

Η απάντηση επομένως σε αυτήν την πρόκληση, επιβάλλεται να είναι καθοριστική. Και για να είναι τέτοια θα πρέπει να είναι στρατηγική, διεθνής και γενικευμένη.

Κυρίως όμως θα πρέπει να εκδηλωθεί ως συνδυασμένη απάντηση όλων αυτών που φύσει και θέσει βρίσκονται απέναντι, και οι οποίοι οφείλουν να επιδιώξουν το οριστικό θάψιμο του νεοοθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού στα τάρταρα του πλανήτη. 

Εδώ λοιπόν δεν μπορούν να υπάρξουν φτηνοί και απερίσκεπτοι συμψηφισμοί που αντιπαραβάλλουν αυθαίρετα απέναντι στην Αγιά Σοφιά, είτε το σπίτι του Κεμάλ, είτε το τζαμί στο Βοτανικό, είτε ακόμη και την γιάφκα των πρακτόρων στην Κομοτηνή.

Με όλα τούτα θα έπρεπε να είχαμε ξεμπερδέψει χθες χωρίς δεύτερη σκέψη, για δεκάδες άλλους λόγους που έχουν προηγηθεί.

Το να τα αντιμετωπίζουμε όμως σήμερα ως ισοδύναμα με το μεγαλείο της Αγιά Σοφιάς ως κορυφαίου πολιτισμικού και θρησκευτικού συμβόλου, είναι τουλάχιστον αφελές και καλά θα κάνουμε να σοβαρευτούμε. Θα επανέλθουμε...  

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.