2 Ιουλίου 2020

Ανάμεσα στο φιάσκο και στην ταπείνωση…

Η Τουρκία του Ερντογάν βρίσκεται αυτή την εποχή αντιμέτωπη με ένα τρομερό δίλημμα από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει, και σίγουρα θα της στοιχίσει στη γενικότερη στρατηγική της. 

Απο τη μία πλευρά, χρειάζεται τους ρωσικούς πυραύλους εδάφους-αέρος S-400 επειδή αντιπροσωπεύουν το μοναδικό αξιόπιστο αντίδοτο σε μια πιθανή πυραυλική ή αεροπορική επίθεση του Ισραήλ κατά του πυρηνικού αντιδραστήρα που κατασκευάζεται στο Ακουγιού της νότιας Τουρκίας με ρωσική τεχνογνωσία και με συνολικό κόστος 20 δις δολαρίων. 

Το να καταστεί κάποια στιγμή η Τουρκία πυρηνική Δύναμη αποτελεί την εκπλήρωση του πιο φιλόδοξου και τολμηρού οράματος του Ερντογάν, αφού θα τη μετατρέψει αυτομάτως σε πολύ υπολογίσιμο περιφερειακό γεωπολιτικό παίκτη , θα την απαλλάξει από απειλές και εκβιασμούς εκ μέρους άλλων μεγάλων Δυνάμεων, και θα την αναβαθμίσει στην κορυφαία πεντάδα των χωρών παγκοσμίως από τους G-20 που ανήκει τώρα. 

Η επιμονή όμως της Τουρκίας στην απόκτηση των S-400 θορύβησε το Ισραήλ. Το F-35 και οι S-400 έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο. Μόνο όμως μία χώρα που διαθέτει και τα δύο αυτά συστήματα και μπορεί να δοκιμάσει εξαντλητικά το ένα εναντίον του άλλου σε ρεαλιστικές ασκήσεις μπορεί να μάθει με σιγουριά τις αδυναμίες τους. 

Για τις ΗΠΑ αλλά και για το Ισραήλ που διαθέτουν ήδη F-35, το να είναι η Τουρκία η μόνη χώρα που θα ξέρει τις πραγματικές αδυναμίες των F-35 σε σχέση με τους S-400, και το αντίστροφο, ήταν κάτι το απαράδεκτο. Γι’ αυτό το Ισραήλ αντέδρασε με δύο τρόπους ταυτόχρονα: από τη μία πλευρά μέσω του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ πέτυχε στα τέλη του 2019 να σταματήσουν οι παραδόσεις των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην τουρκική αεροπορία, και από την άλλη μέσω των λεγόμενων «αγορών» εξαπέλυσε τρομακτική επίθεση στην τουρκική οικονομία -και κυρίως στην τουρκική λίρα- ώστε να προκαλέσει εμμέσως την πτώση του Ερντογάν ή τον πειθαναγκασμό του. 

Στις 11 Ιουνίου 2020 η αμερικανική Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων Γερουσίας εξουσιοδότησε την Αεροπορία των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει, τροποποιήσει και να εκμεταλλευθεί επιχειρησιακώς τα 6 F-35 που είχαν αγορασθεί από την Τουρκία. Στην Ελλάδα, η εξέλιξη εξελήφθη ως επιβεβαίωση της αποβολής της Τουρκίας από το Πρόγραμμα F-35. Ωστόσο, μπορεί η απόφαση για αξιοποίηση των 6 αρχικών F-35 από την Αεροπορία των ΗΠΑ να επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία δεν παραλαμβάνει προς το παρόν αεροσκάφη, όμως σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει αποβληθεί πλήρως από το Πρόγραμμα F-35.Στην πραγματικότητα, οι οκτώ τουρκικές εταιρείες πολεμικού υλικού που συμμετέχουν με αξιόλογο μερίδιο στην κατασκευή του F-35, εξακολουθούν να παράγουν κανονικά τις ποσότητες μερών του αεροσκάφους που τους έχουν ζητηθεί μέχρι σήμερα. 

Εκτός από τους πυραύλους S-400, η Τουρκία χρειάζεται απεγνωσμένα ΚΑΙ τα F-35, ιδίως την έκδοση κάθετης αποπροσνήωσης F-35B με την οποία σκοπεύει να εξοπλίσει τα δύο ελαφρά αεροπλανοφόρα 25.000 τόνων (και αξίας 1 δις δολαρίων το καθένα) που θα «χτιστούν» σε τουρκικά ναυπηγεία με τη βοήθεια της ισπανικής εταιρείας Navantia η οποία παρέχει τα σχέδια και την τεχνογνωσία. Το πρώτο από τα δύο αυτά αεροπλανοφόρα, το «Αναντολού», ήδη ναυπηγείται και όπως όλα δείχνουν θα είναι έτοιμο να μπει σε υπηρεσία το 2021. Θα είναι το μεγαλύτερο σε εκτόπισμα πολεμικό πλοίο που αποκτήθηκε ποτέ από το τουρκικό ναυτικό, ενώ το δεύτερο, το «Τράκια», θα ακολουθήσει το 2024-25. Σε περίπτωση όμως που το F-35B δεν θα είναι διαθέσιμο στους Τούρκους το 2021 για να εξοπλίσει το «Αναντολού», απλούστατα δεν θα υπάρχει καμία άλλη επιλογή παγκοσμίως που θα μπορούσε να το αντικαταστήσει. Εκτός από τις ΗΠΑ δεν υπάρχει άλλη χώρα που να κατασκευάζει αυτή τη στιγμή μαχητικά αεροσκάφη κάθετης αποπροσνήωσης που έστω και να πλησιάζουν σε επιδόσεις και δυνατότητες το F-35B. 

Αν τα δύο νεότευκτα τουρκικά αεροπλανοφόρα μείνουν χωρίς αεροσκάφη, αυτό θα ισοδυναμεί με πολιτική καταστροφή για τον Ερντογάν, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση θα τον κατηγορήσει (δικαίως) ότι διασπάθησε το δημόσιο χρήμα και οδήγησε σε ναυάγιο το πιο φιλόδοξο και δαπανηρό εξοπλιστικό πρόγραμμα που υπήρξε ποτέ για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Για να πάρει όμως τελικά τα F-35B, ο Ερντογάν θα πρέπει να ταπεινωθεί απέναντι στο Ισραήλ και να υποκύψει στον εκβιασμό του εβραϊκού λόμπι.

Μπροστά στο δίλημμα της ενεργοποίησης των πυραύλων S-400 ή της απόκτησης των F-35B, εκτιμώ ότι ο Ερντογάν δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει ό,τι χρειαστεί ώστε να παραλάβει τελικά τα μαχητικά αεροσκάφη stealth. Έχει τη δυνατότητα να αφήσει ανενεργούς τους πυραύλους S-400 για μερικά χρόνια, καθώς και να παγώσει τις εργασίες κατασκευής του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιού αναβάλλοντας την εκπλήρωση του μεγάλου οράματός του. Αντιθέτως όμως, δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να αφήσει τα δύο καινούργια αεροπλανοφόρα ουσιαστικά άοπλα, διότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορεί να σταθεί ούτε στιγμή στην εξουσία, και θα καταβαραθρωθεί πολιτικά από το πρωτοφανές φιάσκο. Εξάλλου και η τουρκική οικονομία δείχνει να κλυδωνίζεται επικίνδυνα, με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα να εξαντλούνται και την ισοτιμία της τουρκικής λίρας να κατρακυλάει συνεχώς. 

Ο Ερντογάν έχει αρκετές δικαιολογίες να επικαλεστεί για να καλύψει την υποχώρησή του έναντι του ισραηλινού εκβιασμού. Θα ισχυριστεί ότι λόγω του πρόσφατου τουρκολιβυκού μνημονίου είναι επιβεβλημένο για την Τουρκία να μπορεί να ασκεί προβολή στρατιωτικής ισχύος στο Λιβυκό Πέλαγος νοτίως της Κρήτης για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση Σάρατζ και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα της τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας». 

Άρα να περιμένουμε σύντομα σχετικές ανακοινώσεις και κινήσεις των Τούρκων προς την κατεύθυνση του ξεπαγώματος των παραδόσεων των F-35 από τις ΗΠΑ, και τους S-400 να παίρνουν την άγουσα για τις αποθήκες.  

Stirlitz
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.