6 Ιουνίου 2020

Ανατροπή: Αυτό είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο

Επί δεκάδες χρόνια έστεκε υποτιμημένο στο αρχιπέλαγος της Χαβάης. Πλέον αυτό έρχεται να αλλάξει χάρη σε μια επιστημονική έρευνα που δίνει στο ηφαίστειο Puhahonu τη θέση που του αξίζει.

Με μόνο δύο κορυφές να προεξέχουν κάτι περισσότερο από πέντε μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, το σβησμένο πλέον ηφαίστειο Pūhāhonu στη βορειοανατολική Χαβάη δεν γεμίζει ιδιαίτερα το μάτι. 

Πόσω μάλλον όταν στο ίδιο αρχιπέλαγος τα ηφαίστεια Mauna Kea και Mauna Loa επισκιάζουν κάθε άλλο ηφαίστειο καθώς φτάνουν τα 4.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Όπως αναφέρει το CNN.gr, οι επιστήμονες στο ερευνητικό Πανεπιστήμιο Hawai’i at Manoa κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα φαινόμενα απατούν. 

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Earth and Planetary Science Letters» ενθρονίζει το Pūhāhonu ως το μεγαλύτερο σβησμένο ηφαίστειο στον κόσμο, παίρνοντας τον τίτλο από το Mauna Loa.

Ανατροπή 

Ερευνώντας τον πυθμένα του ωκεανού και χρησιμοποιώντας ποσοτικά μοντέλα, οι επιστήμονες κατάφεραν να καθορίσουν ότι το ηφαίστειο, το οποίο έχει μήκος περίπου 52 μέτρα και πλάτος 17 μέτρα, είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το Mauna Loa. 

«Το Puhahonu είναι τεράστιο», λέει η μελέτη. 
Τόσο πολύ που αναγκάζει τον φλοιό της Γης να βυθιστεί. 

«Το βάρος (σ.σ. του ηφαιστείου) κάθεται πάνω στον φλοιό και δημιουργεί καθίζηση», λέει ο Μάικλ Γκαρσία, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, στο CNNi. «Όταν σχηματίζεται ένα γιγαντιαίο ηφαίστειο, ο ζεστός μανδύας ρέει μακριά υπό το βάρος επιτρέποντας στο ηφαίστειο να βυθιστεί». 

Περίπου 1.000 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χονολουλού, το όνομα του Puhahonu σημαίνει «αναδυόμενη χελώνα», ενώ οι δύο κορυφές του πάνω από το επίπεδο της θάλασσας είναι γνωστές επίσης ως «μεγάλες κορυφές». 

Και το πιο ζεστό 

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε το 1820 από τον Αμερικανό φαλαινοθήρα Maro, ενώ το πλήρωμα ενός ρωσικού σκάφος πάτησε για πρώτη φορά επάνω του το 1828. 

Πλέον, το ηφαίστειο είναι μέρος του Ναυτικού Εθνικού Μνημείου Papahānaumokuākea, που ιδρύθηκε το 2006. 

Το νησί φιλοξενεί μόνο ένα είδος φυτών, τη θαλάσσια γλιστρίδα, ένα παχύφυτο, αλλά είναι ένας ιδανικός βιότοπος για ένα ευρύ φάσμα ψαριών, κοραλλιών και εντόμων. 

Μια μελέτη του 1974 αρχικά θεωρούσε το Pūhāhonu ως το μεγαλύτερο ηφαίστειο στην αλυσίδα της Χαβάης, έχοντας στη διάθεσή της περιορισμένα στοιχεία έρευνας. 

Μετέπειτα μελέτες, οι οποίες εξέτασαν τόσο τι βρίσκεται επάνω όσο και τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Mauna Loa ήταν το μεγαλύτερο ηφαίστειο. 

Η τρέχουσα μελέτη ανατρέπει αυτό το συμπέρασμα. 

Το Pūhāhonu δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο, αλλά είναι και το πιο ζεστό. Τα δύο στοιχεία είναι αλληλένδετα, λέει ο Γκαρσία. «Ο όγκος και η θερμοκρασία πηγαίνουν χέρι με χέρι. Ο μεγάλος όγκος προέρχεται από ζεστό μάγμα. Είναι πιο πιθανό να εκραγεί εάν είναι ζεστό», δήλωσε ο Γκαρσία στο CNN. 

Μια ανάλυση πετρωμάτων από το ηφαίστειο χρησιμοποιήθηκε ως δείγμα για τον προσδιορισμό της θερμοκρασίας του μάγματος και διαπιστώθηκε ότι ήταν περίπου 1.700 βαθμοί Κελσίου. 

«Η εύρεση του μεγαλύτερου ηφαιστείου της Γης στον 21ο αιώνα είναι μια εκπληκτική ανακάλυψη, καθώς ξέρουμε περισσότερα για την επιφάνεια του Άρη από ό, τι βρίσκεται κάτω από τον ωκεανό στη Γη», δήλωσε ο Γκαρσία στο CNNi. 

«Ανακαλύπτουμε ακόμα πράγματα για τον φυσικό πλανήτη μας που δεν γνωρίζαμε. Υπάρχουν πολλά να μάθουμε για τον πλανήτη Γη».


πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.