30 Ιουνίου 2020

Βαδίζουμε πορεία υποταγής

Γράφει ο Ανδρέας Μ. Βασιλείου 

Όταν ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής τον Αύγουστο του 1974, ο Τούρκος τότε Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο αποκληθείς Πρωθυπουργός της εισβολής, διακήρυξε προς κάθε κατεύθυνση ότι για την Τουρκία «το Κυπριακό είναι λυμένο επί του εδάφους και του χάρτη».

Δεν γνωρίζω, εάν κάποιος δημοσιογράφος ή ιστορικός ερευνητής έχει καταγράψει έκτοτε τις καθημερινές σχεδόν δηλώσεις Τούρκων πολιτικών και στρατιωτικών ότι η Τουρκία δεν αφίσταται των προθέσεων και επιδιώξεών της για επανάκτηση και εσαεί ολοκληρωτικό έλεγχο της Κύπρου.

Οι διακηρύξεις μας για «μακροχρόνιο αγώνα», «όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους», «σύνορά μας οι ακτές της Κερύνειας» κ.λπ. είναι «έπεα πτερόεντα» (λόγια φτερωτά, λόγια του αέρα) όταν, αντί να δημιουργήσουμε ένα πανίσχυρο, ενιαίο, αντικατοχικό και απελευθερωτικό μέτωπο αγώνα, ακολουθήσαμε μία «πορεία υποταγής», αρχής γενομένης με τις ούτω καλούμενες «συμφωνίες υψηλού επιπέδου» (γνωστές και ως συμφωνίες κορυφής) Μακαρίου – Ντενκτάς και Κυπριανού – Ντενκτάς, με τις οποίες απενοχοποιήσαμε την Τουρκία, αποδεχθήκαμε εμμέσως τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής και μετατρέψαμε έτσι το Κυπριακό σε «δικοινοτική διαφορά».

Όταν η Ελληνική Μεραρχία αποσύρθηκε από την Κύπρο, δεν αντιληφθήκαμε ότι είμαστε πλέον στο έλεος της Τουρκίας και βαυκαλιζόμασταν τότε με διακηρύξεις περί «ευκταίου» και «εφικτού» ως συμβαίνει σήμερα.

Υπάρχουν μερικοί αφελείς, αλλά και επικίνδυνοι, που θέλουν, εδώ και τώρα, επανέναρξη των συνομιλιών/διαπραγματεύσεων για να αποκαλυφθούν, δήθεν, οι προθέσεις της Τουρκίας. Σαράντα και πλέον χρόνια με «κουβέντες του καφενείου» δεν έχουν αντιληφθεί ποιες είναι αυτές. Ούτε και όταν επισκέφθηκαν την Τουρκία, όπου τους έγινε και πλύση εγκεφάλου, δεν πήραν είδηση γι’ αυτές.

Οι εκβιασμοί και οι απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, του Ελληνισμού ως ενιαίου συνόλου θα εντείνονται και θα πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Εισβολή στην ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας, πειρατικές ενέργειες πάσης φύσεως στη θάλασσα, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, διεκδικήσεων στα νησιά του Αιγαίου, προκλήσεις στον Έβρο με αιχμή το μεταναστευτικό, απειλές για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, δημιουργία συνεχώς νέων τετελεσμένων από τα Στροβίλια μέχρι τη Δένεια, και η δική μας πλευρά να συνεχίζει την «Πορεία Υποταγής», έχοντας την ψευδαίσθηση ότι την ώρα της κρίσεως κάποιοι θα σπεύσουν να μας σώσουν. 

«Δεν είν’ εύκολες οι θύρες εάν η χρεία τες κουρταλή», λέει ο Διονύσιος Σολωμός στον «Ύμνο προς την Ελευθερία». Αλλά η Ελευθερία θέλει αρετήν και τόλμην. 

*Πρώην συνδικαλιστής 

ΣημερινήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.