6 Ιουνίου 2020

Γιατί ο Ερντογάν το πάει φιρί-φιρί

Ποια είναι τα συστήματα στην Τουρκία που πιέζουν την Ελλάδα σε μια σειρά από θέματα ξεκινώντας από την υφαλοκρηπίδα, θέλουν να περιορίσουν τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες σε μια περιοχή έξι μίλια γύρω απ' τα νησιά, θέλουν να κλέψουν την κυπριακή ΑΟΖ, κάνουν κινήσεις για να σφετεριστούν την περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Λιβύη, δεν αναγνωρίζουν την ελληνική κυριαρχία σε μια σειρά από νησιά του Αιγαίου, θέλουν να επιβάλλουν την αποστρατιωτικοποίηση, πιστεύουν ότι είναι δικαίωμά τους να πλημμυρίσουν την Ελλάδα με πρόσφυγες;

Είναι ένα βαθύ κράτος άσχετο και ανεξάρτητο από τον Ερντογάν το σύστημα που χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να δημιουργήσει προβλήματα στον πρόεδρο της Τουρκίας;

Χρησιμοποιούν κάποιοι στην Τουρκία τις διεκδικήσεις του βαθέος κράτους στο Αιγαίο σαν μοχλό πίεσης προς τον Ερντογάν;

Βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά σε μια διαφορετικού τύπου έμμεση ενεργοποίηση του σχεδίου «Βαριοπούλα» με το οποίο κάποιοι Τούρκοι στρατηγοί σχεδίαζαν να προκαλέσουν αναταραχή -ίσως και θερμό επεισόδιο, ή ακόμη και πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα- για να ρίξουν τον Ερντογάν;

Αυτό συμβαίνει με την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, εβδομάδες και μήνες;
Ή μήπως είναι ο Ερντογάν πίσω από τις κινήσεις που γίνονται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ;


Ποιος έδωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για καινούρια ερευνητικά πλοία;
Ο Ερντογάν και το επίσημο τουρκικό κράτος δεν ήταν;
Πιστεύει κανείς στην Ελλάδα ότι τα ερευνητικά πλοία του ο Ερντογάν τα απέκτησε για να μην κάνει έρευνες;


Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει συγκεκριμένο σχέδιο για να εγκλωβίσει τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο που βρίσκονται ανατολικά του 25ου μεσημβρινού -δηλαδή σχεδόν τα μισά νησιά μας- σε τουρκική υφαλοκρηπίδα; Πρέπει να συμβεί κάτι ακόμη για να συνειδητοποιήσουμε πως η Άγκυρα -δηλαδή ο Ερντογάν χέρι-χέρι με το βαθύ κράτος, εφ' όσον κάποιος πιστεύει ότι υπάρχουν κεμαλικοί πυρήνες που λαμβάνουν αποφάσεις- δεν δέχεται με κανέναν τρόπο ότι τα νησιά έχουν πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα ώστε η υφαλοκρηπίδα της Ρόδου να μην ενώνεται καν με την υφαλοκρηπίδα της Καρπάθου και οι θαλάσσιες ζώνες της Καρπάθου να μην επικοινωνούν με την υφαλοκρηπίδα γύρω απ' την Κρήτη;

Υπάρχουν ακόμη κόκκινες γραμμές;
Οι Αμερικανοί το αντιλαμβάνονται ότι εάν η Τουρκία κινηθεί για να υλοποιήσει τις απειλές της η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη και θα αντιδράσει;
Υπάρχουν αξιόπιστοι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία;
Πιστεύει κανείς ότι ο Ερντογάν είναι ένα θηρίο που μπορεί να εξημερωθεί;
Είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας δέσμιος του... βαθέος κράτους ή μήπως έχει καταστεί το απόλυτο αφεντικό στην γειτονική χώρα;
Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα σε αυτή την φάση προτού τα πράγματα φτάσουν στα άκρα;
Ή μήπως κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για απλές κινήσεις στην σκακιέρα που δεν παράγουν αποτελέσματα;


Θα σταματήσει η οικονομική κρίση τους σχεδιασμούς του Ερντογάν ή ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας θα συνεχίσει να το πάει φιρί φιρί;

Η ΕΕ και οι ισχυροί της Ευρώπης εξετάζουν το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν και να καταγγείλουν έστω την προσπάθεια της Τουρκίας να εξαϋλώσει την επήρεια των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες ή οι γραφειοκρατίες τους δεν λειτουργούν αν η Αθήνα δεν προχωρήσει σε αγορές των πανάκριβων οπλικών τους συστημάτων; 

Μάκης Πολλάτος
Πρώτο Θέμα

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.