9 Ιουνίου 2020

Η ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Γράφει ο Απόστολος Παπαδημητρίου

Η ρωμαίικη αυτοκρατορία, η Ρωμανία, της οποίας οι δυτικοί διαστρέβλωσαν την ιστορία αλλά και το όνομά της ακόμη, ώστε να είναι γνωστή σήμερα ως βυζαντινή, υπήρξε από τις πιο μακρόχρονες, αν όχι η πιο μακρόχρονη στην ιστορία του πλανήτη μας. Δυστυχώς οι «διαφωτισμένοι» στη Δύση ομογενείς μας, που τέθηκαν στην υπηρεσία των «προστατών» μας με το αζημίωτο, μετέφεραν, δίδαξαν και επέβαλαν στον λαό μας όλα τα ψεύδη, που κατά καιρούς χαλκεύτηκαν στην Εσπερία σε βάρος αυτοκρατορίας των Ρωμιών-Ελλήνων. Έτσι κατάντησαν κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο Κοραής, να μη τη θεωρούν καν ελληνική! Μεταξύ των ψευδών, που διέσπειραν είναι ότι υπήρξε θεοκρατική, σκοταδιστική, οι πολίτες της οποίας ασχολούνταν πρωτίστως με το φύλο των αγγέλων (σήμερα στη Δύση πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των φύλων που έπλασε ο Θεός).

Πρόσθεσαν σ’ αυτά ότι οι Βυζαντινοί κατέστρεψαν τα έργα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και αφάνισαν την αρχαία ελληνική γραμματεία. Σε τελευταία ανάλυση ουδέν το αξιόλογο προσέφεραν στον πολιτισμό, σε αντίθεση με τη Δύση, η οποία από την «Αναγέννηση» κάλπασε και έδωσε λαμπρό και σπουδαίο πολιτισμό! Ανιστόρητοι οι περισσότεροι Νεοέλληνες και μη κοπιάζοντες να μάθουν, αλλά έχοντας ως πηγή φυλλάδες συκοφαντών, αναμασούν τα ανωτέρω με την καύχηση του παντογνώστη!

Να εξηγήσουμε κατ’ αρχήν πού οφείλεται αυτή η κατασυκοφάντηση. Οι δυτικοί Φραγκογερμανοί ήδη από του τέλους του 8ου αιώνα ορέγονταν τον τίτλο της αυτοκρατορίας και από την αρχή του 11ου ποθούσαν να αφανιστούν οι αιρετικοί Γραικοί της Ανατολής. Είχαν λοιπόν οι Φράγκοι συνείδηση της εθνικότητας των πολιτών της αυτοκρατορίας μας, την οποία συνείδηση οι νεογραικύλοι δυτικόφρονες, αρνούνται στους προγόνους μας Ρωμιούς. Στο μίσος προστέθηκε και εκείνο των «διαφωτιστών» κατά της πίστης του Χριστού, ώστε να ενταθεί η πολεμική, αν και η Εκκλησία βρισκόταν από αιώνες πλέον σε αιχμαλωσία, αραβική, κατά μέρος αρχικά, τουρκική και μογγολική-ταταρική, το λοιπό.

Η Ρωμανία δεν υπήρξε ποτέ θεοκρατική. Απεναντίας οι αυτοκράτορες παρενέβαιναν συχνότατα στα της Εκκλησίας επιβάλλοντας επιθυμητό σ’ αυτούς πατριάρχη, κατά κανόνα μεγάλης, για την εποχή ηλικίας, θεωρούμενο ευδιαχείριστο. Ουδείς πατριάρχης ορέχθηκε κοσμική εξουσία, όπως ο Πάπας. Παρά τον καισαροπαπισμό, 62 σε σύνολο 124 πατριαρχών μέχρι τη δεύτερη άλωση (42%) αγιοκατατάχθηκαν. Και η αγιότητα στην Εκκλησία πρώτα αναγνωρίζεται από τον λαό, όπως συμβαίνει και στις ημέρες μας, και έπεται η αγιοκατάταξη από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου. Την αγιότητα περιφρονούν στο έπακρο οι εμπαθείς εχθροί της Εκκλησίας. Αυτοί αναζητούν σκανδαλοποιούς κληρικούς, για να εφοδιαστούν με όπλα στον πόλεμο κατά της πίστεως! 

Οι μη έχοντες η απωλέσαντες την έξωθεν καλήν μαρτυρίαν πατριάρχες υπήρξαν μόλις 6 και αυτοί επιβληθέντες από τον Καίσαρα! Στη Δύση τα αίσχη των παπών έχουν προβληθεί και στον κινηματογράφο. Στην αυτοκρατορία μας, παρά τις παρεμβάσεις του Καίσαρα 31 πατριάρχες (25%) καθαιρέθηκαν, επειδή αρνήθηκαν να υποκύψουν στις ιταμές αντιεκκλησιαστικές απαιτήσεις του Καίσαρα! Δεν είναι μόνο οι λαμπροί ιεράρχες άγιοι Βασίλειος ο μέγας, Ιωάννης ο Χρυσόστομος και Αμβρόσιος Μεδιολάνων, που όρθωσαν το εκκλησιαστικό τους ανάστημα στον ιταμό Καίσαρα. Υπήρξαν και πολλοί άλλοι. Επιλείψει με διηγούμενον ο χρόνος.

Η αυτοκρατορία ανέδειξε μέγιστες θεολογικές μορφές όχι μόνο κατά τον 4ο μ.Χ. (μετά Χριστόν, για να μη λησμονούμε), αλλά και κατά τους λοιπούς μέχρι τον έσχατο (15ο). Εμείς δήθεν θαυμάζουμε τους αρχαίους προγόνους μας φιλοσόφους, το έργο των οποίων βέβαια αγνοούμε. Τους θαυμάζουμε, επειδή τους προβάλλουν οι δυτικοί, που δήθεν τους επανανακάλυψαν. Ισχυρίζονται οι ψευδολόγοι ότι τους έλαβαν από τους Άραβες, όταν αυτοί κατέκτησαν την Ισπανία! Πού τους βρήκαν οι Άραβες, δεν ασχολούνται. Δεν ήταν οι Ρωμιοί της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου, που είχαν διαρκή επαφή με το έργο των κλασικών Ελλήνων συγγραφέων; Δεν είχαν οι Ρωμιοί διαρκή την καλλιέργεια των ελληνικών γραμμάτων; Δεν είχε από την αρχή σε χρήση την ελληνική γλώσσα η Εκκλησία του ελληνικού κόσμου της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας; 

Οι Τρείς Ιεράρχες, τους οποίους νομίζουμε ότι απαξιώνουμε με τη στάση μας σήμερα, δεν υπήρξαν εμβριθείς μελετητές της ελληνικής γραμματείας; Και μόνον αυτοί. Η Άννα Κομνηνή (12ος αιών) μαρτυρεί στο έργο της «Αλεξιάς» γνώση της γλώσσας της ομηρικής εποχής. Και ο άγιος Ευστάθιος, μητροπολίτης Θεσσαλονίκης (1115-1195 μ.Χ.), που έζησε τη φρίκη της κατάκτησης της έδρας του από τους βάρβαρους Νορμανδούς, θεωρείται ο καλύτερος υπομνηματιστής του Ομήρου.

Εκείνο, το οποίο αγνοούν και αγνοώντας το περιφρονούν οι πολέμιοι της Εκκλησίας είναι το μεγαλείο του θεολογικού έργου των Πατέρων της Εκκλησίας από τον 4ο μέχρι τον 15ο αιώνα. Πατέρες λαμπροί με θαυμάσιο θεολογικό έργο έζησαν σ’ όλους τους αιώνες. Πέρα από τους Τρεις Ιεράρχες και τον μέγα Αθανάσιο, προβάλλουν οι άγιοι Μάξιμος ο ομολογητής, μέγας Φώτιος (το λεξικό του βρέθηκε στη μονή της Ζάμπορντας), Θεόδωρος Στουδίτης, Συμεών ο νέος θεολόγος, Γρηγόριος Παλαμάς (14ος αιών μ.Χ). Άνθρωποι, που δεν ανέγνωσαν από περιέργεια την Καινή Διαθήκη, περιφρονούν στο έπακρο όλους αυτούς, αλλά και αγνοούν το πανεπιστήμιο της Μαγναύρας στην Κωνσταντινούπολη, ιδρυμένο το 425 μ.Χ. και με μεγάλη άνθιση κατά τον 9ο αιώνα. Προβάλλουν ως «πρώτο» πανεπιστήμιο της Δύσης ιδρυμένο αιώνες μεταγενέστερα! Αποστρέφουν το πρόσωπό τους από το θαυμάσιο έργο των ιεραποστόλων μεταξύ των σλαβικών φύλων. Η διάδοση της χριστιανικής πίστης δεν συνιστά έργο πολιτισμού σε αντίθεση με τη διάδοση της αθεΐας! 

Η Ρωμανία δεν διέκοψε ποτέ τις επαφές της με την αχάριστη Βενετία. Οι Βενετοί δεν έρχονταν στην Ανατολή μόνο για εμπορικές υποθέσεις. Μεταλαμπάδευαν τον πολιτισμό στην Ιταλία, που κινδύνευε από τις βαρβαρικές επιδρομές. Από τη Βενετία οι δυτικοί γνώρισαν αρχικά τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Και οι ριψάσπιδες Έλληνες λόγιοι κατέστησαν τη Φλωρεντία (15ος αιών) πρώτο αναγεννησιακό κέντρο. Και πού έβρισκαν τα χειρόγραφα; Ασφαλώς τα αγόραζαν, για να τα μεταπωλήσουν, οι Βενετοί, να τα διδάξουν στα τέκνα της πλουτοκρατίας επ’ αμοιβή οι λόγιοι. Ποιοι όμως υπήρξαν οι αντιγραφείς; Κυρίως οι άκρως απαξιωμένοι μοναχοί, στους οποίους επιρρίπτεται ακέραια η ευθύνη για την πτώση της αυτοκρατορίας. Η μονή Στουδίου στην Κωνσταντινούπολη υπήρξε σπουδαίο αντιγραφικό κέντρο. 

Αγνοούν οι πικρόχολοι επικριτές ότι στη Ρωμανία δεν ήταν υποχρεωτική η θητεία, όπως σήμερα, για τον απλό λαό βέβαια και όχι για τους γυιούς των πολιτικών, κάποιους καλλιτέχνες, τους χιλιαστές και τους «αντιρρησίες συνείδησης»! Να γίνονταν άραγε μοναχοί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Ρωμανίας; Ασφαλώς και ο μοναχισμός, κατά την περίοδο της παρακμής, ακολούθησε την πτωτική πορεία, την οποία πρώτοι επισημαίνουν και καυτηριάζουν εκκλησιαστικοί άνδρες. 

Όταν η πριγκίπισσα Θεοφανώ συζεύχθηκε τον Όθωνα της Γερμανίας (10ος αιών μ.Χ) έφερε στην Κολωνία κουτάλια και πηρούνια, για να μη τρώνε στην Αυλή με τα χέρια. Και όμως ακόμη και το 1204 οι Φράγκοι δεν κατανοούσαν την αξία ενός έργου τέχνης! Από την άλλη αγνοούσαν παντελώς την ιατρική, γι’ αυτό και οι Άραβες ιστορικοί εκφράζονται με ακραία περιφρόνηση για τους «σταυροφόρους». Οι Ρωμιοί, κληρονόμοι του Ιπποκράτη και του Γαληνού, καλλιέργησαν και ανέπτυξαν την ιατρική και ανέδειξαν σπουδαίους γιατρούς. Και όχι μόνο αυτό έπραξαν, αλλά ίδρυσαν πολύ ενωρίς νοσοκομεία. Δεν είναι μόνο η Βασιλειάδα (4ος αιών) και τα ξενοδοχεία (=νοσοκομεία) του αγίου Σαμψών (6ος αιών), αλλά και το νοσοκομείο της μονής Παμμακαρίστου (12ος αιών), στο οποίο εργάζονταν ειδικευμένοι ιατροί ακόμη και γυναίκες. Οι δυτικοί, αιώνιοι κλέφτες, εμφανίζουν τη σχολή του Σαλέρνο ως την πρώτη ιατρική σχολή! 

Υπάρχουν και άλλα πολλά, πάρα πολλά. Πόσα να χωρέσουν σε ένα άρθρο; Θα ασχοληθούμε σε άλλο με την κοινωνική πρόνοια. 

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.