26 Μαΐου 2020

Πατάτες…

Γράφει ο Θανάσης Κ.

Σπεύδω να υπογραμμίσω, πως όσα θα γράψω σήμερα για το περιστατικό στον Έβρο είναι αναγκαστικά “στρογγυλεμένα”. Γιατί δεν πρέπει να δημιουργούμε, τέτοιες ώρες, πρόσθετα προβλήματα στη χώρα. 
Αλλά δεν πρέπει να αποσιωπούμε και λάθη που γίνονται.
Ούτε να εφησυχάζουμε απέναντι σε ολοφάνερες απειλές που έρχονται…


Να δηλώσω επίσης ότι έχω υπηρετήσει τη θητεία μου στον Έβρο και – κατά σύμπτωση – στο σημείο αυτό ακριβώς. Έχω “οργώσει” όλη την περιοχή (Δορίσκος, Φέρρες, Πόρος, Αρδάνιο, Βρυσούλα, Πέπλος, Κήποι, Τυχερό ως το Φυλακτό (προς βοράν) – κι έχω κάνει “φυλακειάρχης” σε δύο παραμεθόρια φυλάκια του Νότιου τομέα. Σε εποχές “δύσκολες” (Αν και τώρα είναι δυσκολότερες, όπως φαίνεται…)
Την δε περιοχή “Μελισσουργείο” – ελληνικό έδαφος ανατολικά της κοίτης του ποταμού – την έχω περπατήσει πολλές φορές…
Και γι’ αυτό ίσως δεν αντέχω τις…“πατάτες” που γίνονται! 


Πρώτον: Είναι αλήθεια ότι εποχιακά η κίνηση των υδάτων του ποταμού, δημιουργεί προσχώσεις είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη. Αλλά αυτά πάντα θεωρούνταν προβλήματα ρουτίνας και λύνονταν με διαδικασίες ρουτίνας. Σχεδόν πάντα σε τοπικό επίπεδο… 

Όμως αυτό που έγινε στα μέσα Μαϊού δεν είναι κάτι “συνηθισμένο”. Δεν είναι περιστατικό ρουτίνας που, για κάποιους λόγους, “στράβωσε”…
Είναι κάτι άλλο… 


Δεύτερον: Όλα άρχισαν όταν η Τουρκική πλευρά προσπάθησε να αντιδράσει γιατί η Ελληνική πλευρά κατασκευάζει φράχτη στον Έβρο. Ζήτησαν, λοιπόν, οι Τουρκικές αρχές να δώσουμε στοιχείαγια την κατασκευή, οι Ελληνικές αρχές απάντησαν – σωστά – ότι το έργο βρίσκεται ολόκληρο επί ελληνικού εδάφους και δεν έχει η Ελλάδα κανένα λόγο να δώσει τα στοιχεία – αυτή ήταν η “πρώτη διακοίνωση από Ελληνικής πλευράς… 

Κι ύστερα μια μικρή δύναμη Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής βρέθηκε πολύ κοντά στο χώρο που γίνονταν οι προ-παρασκευαστικές εργασίες (μετρήσεις κατ’ ουσίαν) από ελληνικά κλιμάκια. 

Αλλά όπως επιμένουν όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες κι όπως επιβεβαιώνουν και κάτοικοι της περιοχής, οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες παρέμειναν επί τουρκικού εδάφους, αλλά σε σημείο όπου έχει συμφωνηθεί να μην υπάρχουν ένοπλες δυνάμεις εκατέρωθεν. 

Η Ελλάδα εξέδωσε δεύτερη διακοίνωση με την οποία απαιτεί να μην προκαλούν οι Τούρκοι. Μέχρις εδώ κανένα πρόβλημα από τους χειρισμούς της πλευράς μας… 

Τρίτον, μια tabloid βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε την “είδηση” (πέτσινη όπως αποδείχθηκε) ότι Τούρκοι “κατέλαβαν Ελληνικό έδαφος στον Έβρο”! Η Ελληνική κυβέρνηση το διέψευσε ως fake news. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε και ουσιαστικά υιοθέτησε τη σαχλαμάρα του “ευτελούς” βρετανικού εντύπου. 

Δεν εξέπληξε κανένα! Πρόσφατα υπήρξαν κι άλλα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου (από πολύ πιο έγκυρα έντυπα), τα οποία στρέφονταν κατά της Ελλάδας και αποδείχθηκαν όλα fake news. Στο μεταξύ όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε υιοθετήσει. Δεν ήταν η πρώτη φορά λοιπόν… 

Τέταρτον, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας έκανε τότε μια δήλωση, που έριξε λάδι στη φωτιά. Και προκάλεσε σοβαρή ανησυχία ακόμα και σε όσους δέχονται ως αληθή τα στοιχεία που έδινε ο ίδιος για το περιστατικό και απορρίπτουν τα fake news της βρετανικής φυλλάδας και του ΣΥΡΙΖΑ: 

Η δήλωση αυτή ήταν ελαφρώς… εκτός θέματος. Αναφερόταν στις συνηθισμένες τροποποιήσεις της κοίτης του ποταμού και στην πάγια τακτική να λύνονται αυτά με επιτόπιες συνεννοήσεις. Αυτό ειδικά δεν ήταν “λάθος”.

Τα λάθη ήταν αλλού: 

–Πρώτον ότι η κρίση που δημιουργήθηκε δεν είχε σχέση με τα ως τώρα “συνηθισμένα” που αντιμετωπίζονται με συνηθισμένο τρόπο. Είχε σχέση με μετρήσεις που έκαναν ελληνικά κλιμάκια για την κατασκευή του φράχτη. 

–Δεύτερον λάθος: ανέφερε την Τουρκία ως “φίλη και σύμμαχo” χώρα!
Την ώρα που η Τουρκία μόλις πριν δύο μήνες εξαπέλυσε επίθεση υβριδικού πολέμου εναντίον της Ελλάδας, την κατήγγειλε επίσημα η Ελληνική κυβέρνηση, την κατήγγειλαν τελικά και πολλά άλλα κράτη – της Ευρώπης και εκτός Ευρώπης – τώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προεξοφλεί δημόσια ότι θα υπάρξει και δεύτερο κύμα τέτοιας υβριδικής επίθεσης (με “εργαλείο” λαθρομετανάστες) και πολύ πρόσφατα υπήρξαν και πυροβολισμοί από την τουρκική πλευρά, σε αυτήν την περιοχή, κατά χερσαίων περιπόλων της Frontex στην Ελληνική πλευρά, πυροβολισμοί που τους κατήγγειλε δημόσια η Γερμανία… 


Σε τέτοιες συνθήκες – πώς να το κάνουμε; – δεν είναι και πολύ “ευφυές” να χαρακτηρίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών την Τουρκία… “ως φίλη και σύμμαχο”!
Τυπικά μπορεί να είναι “σύμμαχος”. Πρακτικά δεν φέρεται ούτε ως φίλη ούτε ως σύμμαχος!
Κι όταν σε φτύνουν και εσύ νομίζεις ότι… βρέχει είσαι ανόητος ή φοβικός.
Ή τουλάχιστον, αυτό δείχνεις. Και στέλνεις το λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά. 


–Τρίτο λάθος: ανέφερε ότι πρόκειται για” λίγες δεκάδες μέτρα”!
Εννοώντας ότι η επίδικη “διαφορά” είναι ασήμαντη…
Άλλη χονδροειδής “πατάτα” κι αυτή. 


Αφού μας διαβεβαιώνουν ότι δεν μπήκαν οι Τούρκοι στο Ελληνικό έδαφος! Άρα δεν υπάρχει πρόβλημα! Τα “λίγες δεκάδες μέτρα” πόθεν προέκυψαν…
Η εθνική κυριαρχία είναι αδιαίρετη! Ό,τι αξία έχει ένα μέτρο πάνω στη ορογραμμή έχουν και εκατό στρέμματα πιο πίσω! 


Αν αρχίσεις να δέχεσαι την “οριακή” επέκταση του αντιπάλου σου – γιατί περί αντιπάλου πρόκειται όταν σε απειλεί συνεχώς, όχι περί “συμμάχου” ή “φίλου” – τότε σε λίγο θα σου αρπάξει κι άλλα. 

Το έπαθε η Ελλάδα το 1996 στα Ίμια. Με τη λογική “σιγά να μην εμπλακούμε για μιαν ακατοίκητη βραχονησίδα” μετά από λίγα χρόνια έφτασαν οι Τούρκοι να γκριζάρουν το μισό Αιγαίο, να διεκδικούν εκατοντάδες νησίδες και να απειλούν κατοικημένα νησιά. 

Δεν αμύνεσαι του εδάφους και της κυριαρχίας σου, ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι αυτό που επιχειρούν να σου αρπάξουν. Αμύνεσαι και στον ένα πόντο, γιατί αν το αφήσεις να στον πάρουν, μετά θα σου αρπάξουν δέκα μίλια!
Αυτό δεν είναι “υπερπατριωτισμός”! Λέγεται Ρεαλισμός. Πάντα… 

Μ’ άλλα λόγια, στην εθνική κυριαρχία δεν υπάρχει “ολίγον έγκυος”!
Προφανώς ο κ. Δένδιας δεν ήθελε να πει αυτό.
Προσπαθούσε – ακόμα – να συγκαλύψει τη σοβαρότητα του επεισοδίου, επιχειρούσε να το εμφανίσει ως μια “συνηθισμένη” διαφορά ρουτίνας που σχετίζεται με την μετακίνηση της κοίτης του ποταμού (ενώ δεν είχε καμία σχέση) και αναφέρθηκε σε “διαφορά μερικών δεκάδων μέτρων”. 


Οπότε άλλο εννοούσε, άλλο κατάλαβαν όλοι οι άλλοι, με δύο λόγια: τα έκανε μούσκεμα!
Ας πούμε πως ήταν “παραδρομή της γλώσσας”
Ναι, εντάξει, αλλά υπουργοί Εξωτερικών ΔΕΝ κάνουν τέτοιες “πατάτες”!
Και μάλιστα τέτοιες ώρες… 


Θανάσης Κ. 

ΥΓ. Τώρα για τις “αντιδράσεις” του ΣΥΡΙΖΑ τι να πούμε; Μιλάνε όλοι μιλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ! Που κάλυπτε και καλύπτει τη “μαύρη Διεθνή” των no borders. Που διαμαρτυρήθηκε πριν δύο μήνες, για εκείνο ακριβώς που όλοι οι Έλληνες νοιώσαμε υπερήφανοι: που η Κυβέρνηση εμπόδισε τον Ερντογάν να καταλύσει τα ελληνικά σύνορα στέλνοντάς μας δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες με το έτσι θέλω!

Ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε να μην είμαστε “μοναχοφάηδες” στο Αιγαίο και να μοιράσουμε με τους Τούρκους… τα δικά μας! 

Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά βγήκε “να πάρει το αίμα του πίσω” για τις Πρέσπες! Σου λέει “με βγάλατε μειοδότη εμένα που έδωσα το όνομα της Μακεδονίας” θα σας βγάλω “μειοδότες” και σας, που χάσατε, λέει, “εθνικό έδαφος” έστω και … λίγων δεκάδων μέτρων. Πράγμα που αποδείχθηκε fake news… 

Μωρέ φουστανέλα και τσαρούχια να φορέσουν, καριοφίλια να αρπάξουν και να ζωστούν με γιαταγάνια και φυσεκλίκια, ξέρουμε τις “εθνικές ευαισθησίες τους”.
Και δεν μασάμε… 


ΥΓ.2 Είχες και την Επιτροπή για τα 200 χρόνια του 1821 που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της απόσπασμα καταγγέλλοντας τις… φαλλοκρατικές συμπεριφορές και τα σχετικά “γαλλικά” αποφθέγματα του ήρωα της Παλιγγενεσίας, Γεώργιου Καραϊσκάκη!
Μας αποκάλυψαν ότι ο Καραϊσκάκης ΔΕΝ ήταν φεμινιστής!
Λες και δεν το ξέραμε. 


Κι ότι ήταν λέει “βωμολόχος”! Oh mon Dieu…
Αλλά κι αυτό το ξέραμε…
Ήταν όμως ήρωας και έδωσε τη ζωή του για την Ελευθερία μας!
Και το τελευταίο που μας ενδιαφέρει ήταν η στάση του απέναντι στην… “τοξική αρρενοπότητα” και στις “έμφυλες ταυτότητες”.
Άει στην ευχή πια… 


Παρεμπιπτόντως, πολύ “φαλλοκράτες” ήταν και ο Μάρξ και ο Λένιν και ο Στάλιν και ο Μάο (για τους Αριστερούς)
και ο Ρούσβελτ και ο Τζών Κέννεντυ για τους Φιλελεύθερους
και ο Μιτεράν για τους Σοσιαλιστές
και ο Αϊνστάϊν και ο Σρέντιγκερ από τους μεγάλους επιστήμονες του 20ου Αιώνα.
και ο Περικλής και ο Δημοσθένης και ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης από τους αρχαίους
και ο Μέγας Κωνσταντίνος και ο Ιουστινιανός και όλοι οι Ίσαυροι και οι Κομνηνοί από τους Βυζαντινους… 

Όλοι αυτοί δεν ήταν… φεμινιστές! Καρατσεκαρισμένο… 

Δεν μας παρατάτε με τις σαχλαμάρες σας!
Όταν συζητάμε για μια ιστορική προσωπικότητα δεν επικεντρώνουμε στις “προσωπικές” τους συνήθειες. 


Πήραν ιστορικές διαστάσεις, ακριβώς γιατί ξεπέρασαν τα προσωπικά τους όρια – και τις μικρότητες!
Αν θέλετε να μετατρέψετε σε σκουπίδια το 1821 και τους ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους, συνεχίστε καλά το πάτε. 

Βέβαια η Επιτροπή για τα 200 χρόνια κατέβασε το δημοσίευμα από τον ιστότοπό της! Το κατάλαβε. 

Αλλά είναι η δεύτερη φορά που ο ίδιος “φωστήρας” χτυπάει μέσα σε λίγες μέρες! Πρόσφατα είναι βγάλει τον πρώτο Κυβερνήτη της χώρας, τον Ιωάννη Καποδίστρια… δικτάτορα!
Άλλη “πατάτα” κι αυτή… 


Σαν πολλές πατάτες δεν μαζεύονται;
Παιδιά, μήπως να το κλείσετε το μαγαζί;
Φιλικά ρωτάω…
Αφού δεν το ‘χετε! Ας το να πάει στην ευχή… 


πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.