25 Μαΐου 2020

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Του Άλκη Τζαφέρου 

«Πᾶσά τε ἐπιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης καὶ τῆς ἄλλης ἀρετῆς πανουργία, οὐ σοφία φαίνεται». 
ΠΛΑΤΩΝΟΣ, Μενέξενος [247a] 

«Να μιλήσουν οι Ειδικοί!». Να μιλήσουν, καμμία αντίρρηση. Aλλά να έχουμε στο νου, ότι η Επιστήμη επιδέχεται και διάψευσης. Συνεπώς οι Ειδικοί μπορεί και να κάνουν λάθος! Γι’ αυτό πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις και όχι να φιμώνονται. «Να μιλήσουν όλοι οι Ειδικοί»! Και πάλιν βεβαίως αλάθητο δεν υπάρχει ούτε στην Επιστήμη. 

Ενδεικτικό είναι ότι στα μέσα του εικοστού αιώνα το σύνολο των νοσοκομείων στις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία, έδιναν στα νεογέννητα βρέφη υποκατάστατα μητρικού γάλακτος. Οι δε μητέρες εφοδιάζονταν με αντί-γαλακταγωγά φάρμακα. Ο κατάλογος των παραδειγμάτων των «επιστημονικών» λαθών, ηθελημένων ή αθέλητων είναι πολύ μακρύς. 

Γι΄αυτό οι καλοί επιστήμονες λένε συχνά για δύσκολα θέματα : «Πάρε και μία δεύτερη γνώμη». Πρακτική που συνέστησε και ο άγιος Πορφύριος ο οποίος διακόνησε τριάντα χρόνια μέσα στην Πολυκλινική Αθηνών και υπήρξε και ο ίδιος θύμα επιστημονικών λαθών. Γνώρισε όμως και συγκινητική φροντίδα από γιατρούς ταπεινούς και πιστούς. Ο ίδιος ο άγιος θεράπευσε ένα σωρό ασθενείς ενώ ακτινογραφούσε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους και είπε γι’αυτό: «Δέν εἶναι ἐπιστήμη, δέν εἶναι τέχνη, εἶναι Χάρις». 

Γυμνή Επιστήμη 

To 1873 ο δαρβινιστής βιολόγος και πατέρας της ευγονικής Thomas Huxley υποστήριξε ότι η ανθρωπολογία δεν είναι παρά ένας κλάδος της Ζωολογίας! 

Λίγο νωρίτερα, το 1864, ο Τ. Huxley ίδρυσε τον κλειστό όμιλλο επιστημόνων που αργότερα ονομάστηκε X-Club με στόχο την προώθηση της απελευθέρωσης της επιστήμης από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Παρόμοιοι όμιλοι επιστημόνων έδρασαν σε διάφορες χώρες σε Ανατολή και Δύση. 

Η γυμνή καθαρή Επιστήμη γρήγορα μεταβλήθηκε σε μια Επιστήμη που εξυπηρετούσε γεωπολιτικές σκοπιμότητες και οικονομικά συμφέροντα και φυσικά απέφερε τεράστια κέρδη σε όσους ασχολήθηκαν με ετις εφαρμογές της. Ξεκίνησε μεν μια νέα «Χρυσή Εποχή» Ανακαλύψεων που οδήγησε στην επιτάχυνση της εξέλιξης. Παράλληλα όμως η ανθρωπότητα των ανεπτυγμένων χωρών για χάρη της ευημερίας της έκλεισε τα μάτια της σε μεγάλα εγκλήματα βιοηθικής που έγιναν τόσο στη Δύση όσο και στον αναπτυσσόμενο Κόσμο. Θα αναφέρουμε ένα από τα άπειρα παραδείγματα. 

Από την Αμερική με αγάπη για τον Χίτλερ 

Ο εγγονός του Huxley ένας από τους πρωτοπόρους της ευγονικής. Ο Julian Sorrell Huxley (1887-1975) σε όλη του τη ζωή υποστήριζε ότι η ευγονική είναι ένας τρόπος καταπολέμησης της φτώχειας και της ασθένειας. Σε μια ταινία με τίτλο: «Από γενιά σε γενιά» το 1937 υποστήριξε την ιδέα ότι οι εξαιρετικοί χαρακτήρες κληρονομούνται και εξέφρασε την άποψη πως μία οικογένεια που από διανοητικής πλευράς είναι ελαττωματική (mental defective) δεν θα έπρεπε να γεννηθεί! 

Πολλές από τις προτάσεις του Huxley υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν από τον Χίτλερ που αποτελεί τον ιδανικό εκφραστή μιας Επιστήμης χωρίς θεολογικές αναστολές. Ο Huxley προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση του από τους Ναζί, αλλά αυτό δεν εμπόδισε εν τω μεταξύ να εφαρμοστούν χιλιάδες υποχρεωτκές και βάρβαρες στειρώσεις σε αμερικανούς πολίτες από το 1900 ως το 1930. 

Η ιατρική δώρο του Θεού 

Η θεωρία της Μείωσης των Πληθυσμών καθώς και η Θεωρία του Οικογενειακού Προγραμματισμού και ορισμένα από όσα διδάσκονται στο μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης φέρουν πολύ έντονα την σφραγίδα του χωρισμού Επιστήμης και Θρησκείας. Σε αυτή τη θεωρία σήμερα ακουμπάει κατά βάθος και η νομιμοποίηση της ευθανασίας. Ο Huxley χαρακτηριστικά αποκαλούσε την ιατρική ώς επιστήμη ελέγχου του θανάτου! 

Η ιατρική είναι δώρο από το Θεό στο βαθμό που μας δίνει το δικαίωμα να βελτιώσουμε την υγεία των ανθρώπων. Ο γιατρός δεν είναι Θεός και δεν πρέπει να ανακατεύεται στην αρχή και στο τέλος της ζωής που ανήκουν στον Θεό. 

Δεν παύει να παραμένει αληθινή η ρήση του Πλάτωνα που πριν από τόσες χιλιάδες χρόνια διαπίστωνε ότι η Επιστήμη στερημένη από την Αρετή, είναι απλά πανουργία. 

Κλείνοντας το σημείωμα αυτό ας θυμηθούμε ότι όσο θαυμαστή και αν είναι η εξέλιξη της Επιστήμης, η βασική μας κόκκινη γραμμή δεν μπορεί παρά να συμπυκνωθεί σε δύο λέξεις: 
«ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ» 

(συνεχίζεται…) 

Πηγές: 
Τhe Oxford Handbook of the History of Eugenics 
Global Population: History, Geopolitics, and Life on Earth, Alison Bashford, Columbia University Press, 1963. (Περιέχει πλούσια βιβλιογραφία). 
Scientific Lazzaroni, Wikipedia 
Nathan Reingold, Science in Nineteenth-Century America (1964) 
The Lazzaroni: science and scientists in mid-nineteenth-century America. Library of Congress Cataloging in Publication Data Miller, Lillian B. 
Axel Jansen, Alexander Dallas Bache: Building the American Nation through Science and Education in the Nineteenth Century (2011). 
‘Julian Huxley and the Continuity of Eugenics in Twentieth-century Britain’, PMC, Professor Professor Paul Weindling Charlton BG, PubMed, May 15, 2006.


ΠΗΓΗ 
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.