23 Μαΐου 2020

Κινήσεις της Αθήνας στον «μύλο» της Λιβύης, ενώ η κρίση κλιμακώνεται

Διπλή κίνηση πραγματοποιεί η Αθήνα στο Λιβυκό με αποστολή ρηματικής διακοίνωσης στην κυβέρνηση της Τρίπολης για το τουρκολυβικό Μνημόνιο και με παρέμβαση προς τους Αμερικανούς για την ανάγκη συμμετοχής της Ελλάδας στις ειρηνευτικές διαδικασίες για την κρίση στην Λιβύη.

Η Αθήνα όπως ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας αποκάλυψε σε συνέντευξη του (στην ΕΡΑ) πρόκειται τις επόμενες ημέρες να επιδώσει ρηματική διακοίνωση στην λιβυκή πρεσβεία στην Αθήνα με την οποία θα παρουσιάζει αναλυτικά το σημείο στο οποίο είχε φθάσει η διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο χωρών πριν διακοπούν το 2010 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Βασικό σημείο στο οποίο είχε επέλθει συνεννόηση ήταν η αποδοχή της μέσης γραμμής ως βασική αρχή για την οριοθέτηση και φυσικά πλήρη επήρεια στην Κρήτη. Ατύπως η ρηματική αυτή διακοίνωση δηλώνει ότι η διαπραγμάτευση αυτή μπορεί να συνεχισθεί στην βάση φυσικά της παραδοχής της ακυρότητας του Τουρκολυβικού Μνημονίου.

Γιατί είναι προφανές ότι καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση δεν θα μπορούσε να υπάρξει με το Τουρκολυβικό Μνημόνιο στο τραπέζι καθώς το κείμενο αυτό όχι μόνο δεν αποδέχεται την μέση γραμμή ,αλλά αφαιρεί από τα νησιά ακόμη και του μεγέθους της Κρήτης οποιαδήποτε επήρεια πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ.. Αυτή η Ρηματική Διακοίνωση ουσιαστικά θα απαντά στην επιστολή της κυβέρνησης Σαράτζ στον ΟΗΕ (27 Δεκεμβρίου 2019) που είχε αναφορά στις ελληνολιβυκές διαπραγματεύσεις και συγχρόνως θα έχει καταγραφεί η διάθεση της Ελλάδας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις όπως προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών με έναντι ακτές. Μια κίνηση που κοιτάζει κυρίως στην επόμενη ημέρα της λιβυκής κρίσης.

Συγχρόνως όμως η Αθήνα δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να επιδιώξει την συμμετοχή της στις ειρηνευτικές διαδικασίες και κυρίως στο «Berlin Process» κάτι που τυπικά είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς η Τουρκία που συμμετείχε στην συγκρότηση της μπλοκάρει την συμμετοχή της Ελλάδας.

Παρ' όλα αυτά η Ελλάδα με παρεμβάσεις όπως αυτή με την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Λιβύη Ρ. Νόρλαντ, παρουσία του πρεσβευτή στην Ελλάδα Τ. Πάιατ, εξήγησε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η λιβυκή κρίση αφορά άμεσα την Ελλάδα. Η τελευταία έχει ρόλο εποικοδομητικό, ενώ και με δικές της πρωτοβουλίες επιτεύχθηκε η συμφωνία για την συγκρότηση της ναυτικής αποστολής IRINI για την επιτήρηση και εφαρμογή του εμπάργκο μεταφοράς όπλων στην Λιβύη.

Η Αθήνα είναι σταθερά υπέρ της εκεχειρίας και της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης, καθώς με τον τρόπο αυτό εξυπηρετείται και ο στόχος της ειρήνευσης στην σημαντική αυτή χώρα της βόρειας Αφρικής με την οποία η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα. Ταυτόχρονα, μέσω μιας πολιτικής διευθέτησης στην οποία φυσικά δεν θα συμμετέχει μόνος του ο κ. Σαράτζ και με μια νέα κυβέρνηση, η επιβίωση της οποίας δεν θα εξαρτάται από την στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας, θα είναι δυνατή η επανεξέταση του τουρκολυβικού Μνημονίου και η συνεννόηση με την Ελλάδα στην βάση του διεθνούς δικαίου και του δίκαιου της Θάλασσας.

Σε αυτό το κλίμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο πρόεδρος της Βουλής (που εδρεύει στο Ανατολικό μέρος της χώρας) Ακίλα Σάλεχ ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να αποσύρουν την αναγνώριση τους στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και να αποδεχθεί ως μόνη νόμιμη οντότητα στην χώρα το Κοινοβούλιο (HoR).

Στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ο κ. Σάλεχ καταγγέλλει την τουρκικά για την παράνομη μεταφορά όπλων κατά παράβαση του εμπάργκο που έχει αποφασίσει ο διεθνής οργανισμός και δηλώνει ότι τα Μνημόνια που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαράτζ και η Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο «συνιστούν παραβίαση της Πολιτικής Συμφωνίας. Καλεί μάλιστα τον ΓΓ του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσει τα «ύποπτα» Μνημόνια καθώς η νεα οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης είναι άκυρες.

Ο κ. Σάλεχ κατηγορεί ακόμη την Τουρκία ότι παραβιάζει την κυριαρχία της Λιβύης παίρνοντας υπό τον έλεγχο της λιβυκό έδαφος, εναέριο χώρο, λιμάνια και χωρικά ύδατα, ενώ δηλώνει ότι η κυβέρνηση Σαράτζ (GNA) έχει «απονομιμοποιηθεί λόγω της αποτυχίας της να σεβαστεί την ενότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης αποδεχόμενη τον ξένο έλεγχο των συνόρων και εσωτερικών υποθέσεων της».

Οι Αμερικανοί πάντως το τελευταίο διάστημα αντιλαμβάνονται ότι η εγκατάλειψη της Λιβύης ,οδήγησε στην «νομιμοποίηση» των ξένων παρεμβάσεων, που δεν περιορίζονται μόνο στην Τουρκία ή στην Αίγυπτο και στα ΗΑΕ, αλλά και στην Ρωσία τόσο με την εμπλοκή δυνάμεων της Wagner Group όσο και με την αποστολή όπλων στο στρατόπεδο του στρατηγού Χάφταρ και όλα αυτά σε μια κρίσιμη καμπή της κρίσης.

Η κατάσταση στην Λιβύη κινδυνεύει να μπει σε επικίνδυνη κλιμάκωση, καθώς ο στρατηγός Χάφταρ στριμωγμένος μετά τις εδαφικές απώλειες των τελευταίων εβδομάδων, απειλεί με γενικευμένη αεροπορική επίθεση εναντίον όλων των τουρκικών στόχων». Η επιδίωξη μιας τέτοιας επίθεσης του είναι να εκβιάσει άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας η οποία με την σειρά της θα προκαλέσει εμπλοκή και των άλλων περιφερειακών δυνάμεων ώστε έτσι να ανατραπεί το δυσμενές για τις δυνάμεις του LNA σκηνικό στο πολεμικό πεδίο..

Η Τουρκία με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ προειδοποίησε και πάλι ότι εάν οι δυνάμεις του Χάφταρ στραφούν σε στόχους τουρκικών συμφερόντων στην Λιβύη, αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και οι δυνάμεις του Χάφταρ θα θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg ο επικεφαλής ασφάλειας του λιβυκού Στρατού στην Τρίπολη δήλωσε ότι έχουν ήδη φθάσει στο ανατολικό μέρος της χώρας που ελέγχεται από τον Χάφταρ ,τουλάχιστον 6 ρωσικά μαχητικά MiG 29 και δύο Sukhoi 24 προερχόμενα από ρωσική αεροπορική βάση στην Συρία...

Νίκος Μελέτης
Liberal

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.