4 Απριλίου 2020

Πεθαίνοντας από τον κορωνοϊό: Το σημείο καμπής πριν επέλθει ο θάνατος

Ο κορωνοϊός δεν είναι μια απλή γριπούλα, ή μάλλον εξαρτάται που θα χτυπήσει καθώς προκαλεί απλά έναν βήχα αν παραμείνει στην μύτη και τον λαιμό, κάτι που συμβαίνει στην πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι άτυχοι να μολυνθούν.

Όταν όμως ο κορωνοϊός φτάσει στους πνεύμονες εκεί αλλάζουν πολύ τα πράγματα. Ένας στους επτά ασθενείς με κορωνοϊό εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή και άλλες σοβαρές επιπλοκές, ενώ το 6% φτάνει σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Οι ασθενείς αυτοί υποφέρουν συνήθως από οξύ πρόβλημα στο αναπνευστικό και σε άλλα ζωτικά συστήματα και μερικές φορές αναπτύσσουν σηπτικό σοκ, σύμφωνα με από κοινού έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Κίνας, την οποία βλέπετε παρακάτω.

Πώς εξελίσσεται ο κορωνοϊός

Η εξέλιξη των συμπτωμάτων του κορωνοϊού από ήπια σε μέτρια έως σοβαρά μπορεί να συμβεί «πολύ, πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Bruce Aylward, εκ των επικεφαλής ΠΟΥ που διεξήγαγε την έρευνα επί 56.000 περιπτώσεων ασθενών με κορωνοϊό. Η κατανόηση της πορείας της νόσου και ο προσδιορισμός των ατόμων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι κρίσιμα για τη βελτιστοποίηση της περίθαλψης.

Περίπου 10-15% των ασθενών με ήπια έως μέτρια πρόοδο συμπτωμάτων εξελίσσονται σε σοβαρά περιστατικά και από αυτούς, το 15-20% φτάνει σε κρίσιμο για την ζωή τους στάδιο.

Οι ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο περιλαμβάνουν άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως υπέρταση, διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Η κλινική εικόνα δείχνει ένα πρότυπο ασθένειας όμοιο με αυτό που θα μπορούσαμε να δούμε στην κοινή εποχική γρίπη», δήλωσε ο Jeffery K. Taubenberger, ειδικός μελετητής της Ισπανικής Γρίπης, συμπεριλαμβανομένου ενός εκταφιασμένου θύματος πριν από 20 χρόνια από παγετό στη βορειοδυτική Αλάσκα.

Η νόσος COVID-19 πιθανότατα εξαπλώνεται μέσω επαφής με σταγονίδια που φέρουν το κορωνοϊό και τα οποία διαχέονται στην ατμόσφαιρα από το βήχα, το φτέρνισμα ή την αναπνοή ενός μολυσμένου ατόμου.

Η πορεία από το ανώτερο στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα

Ο κορωνοϊός ξεκινάει γενικά στην μύτη. Μόλις εισέλθει στο σώμα εισβάλλει στα επιθηλιακά κύτταρα που προστατεύουν την αναπνευστική οδό. Εάν περιοριστεί στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, συνήθως οδηγεί σε μια λιγότερο σοβαρή ασθένεια.

Αλλά αν ο κορωνοϊός κατέβει πιο χαμηλά στον αναπνευστικό σωλήνα και φτάσει στον πνευμονικό ιστό, μπορεί να προκαλέσει μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου. Αυτό οφείλεται στην πρόκληση πνευμονίας από τον ιό και στη δευτερογενή βλάβη που προκαλείται από την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στην λοίμωξη.

«Το σώμα σας προσπαθεί αμέσως να αποκαταστήσει τη βλάβη στον πνεύμονα μόλις συμβεί αυτό», δήλωσε ο Taubenberger. Τα λευκά αιμοσφαίρια που καταναλώνουν παθογόνα και βοηθούν στην επούλωση των κατεστραμμένων ιστών ενεργούν ως πρώτη γραμμή άμυνας. «Κανονικά, αν αυτό συμβεί αποτελεσματικά, μπορεί να τελειώσει η λοίμωξή σας μέσα σε λίγες μέρες», πρόσθεσε.

Σε ορισμένες πιο σοβαρές λοιμώξεις από κορωνοϊό, η προσπάθεια του σώματος να αυτο-θεραπευθεί μπορεί να είναι πολύ ισχυρή, οδηγώντας στην καταστροφή όχι μόνο των μολυσμένων από ιό κυττάρων, αλλά και υγιούς ιστού, δήλωσε ο Taubenberger. Η βλάβη του επιθηλίου των κυττάρων, που επικαλύπτουν την τραχεία και τους βρόγχους μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της προστατευτικής βλέννας που παράγουν τα κύτταρα καθώς και των μικροσκοπικών τριχών που φιλτράρουν τις βρωμιές και τις αναπνευστικές εκκρίσεις από τους πνεύμονες.

«Αν γίνει αυτό, το σώμα δεν έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει ιούς και βακτήρια από το φτάσουν στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα», δήλωσε ο Taubenberger. Ως αποτέλεσμα, οι πνεύμονες γίνονται ευάλωτοι σε μια δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη. Οι πιθανοί “υπαίτιοι” για δευτερογενή λοίμωξη είναι τα μικρόβια που συνήθως βρίσκονται στην μύτη και τον λαιμό και τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτηρίδια που αναπτύσσονται στα νοσοκομεία (ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις).

Κορωνοϊός: Το σημείο καμπής πριν επέλθει ο θάνατος

Οι δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις αντιπροσωπεύουν μια ιδιαίτερα σοβαρή απειλή υγείας, επειδή μπορούν να σκοτώσουν τα βλαστικά κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος που επιτρέπουν στον ιστό να αναζωογονηθεί. Χωρίς αυτά, «δεν μπορείτε να επισκευάσετε φυσικά τους πνεύμονές σας», δήλωσε ο Taubenberger. Οι κατεστραμμένοι πνεύμονες στη συνέχεια στερούν άλλα ζωτικά όργανα από το οξυγόνο που χρειάζονται, βλάπτοντας τους νεφρούς, το ήπαρ, τον εγκέφαλο και την καρδιά.

«Όταν πάθετε μια τέτοια συντριπτική λοίμωξη, όλα τα συστήματα του οργανισμού αρχίζουν να καταρρέουν το ένα πίσω από το άλλο», δήλωσε ο David Morens, ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. «Ο ασθενής περνάει το σημείο καμπής όπου τα πάντα πηγαίνουν προς το χειρότερο και, σε κάποιο σημείο, δεν υπάρχει πιθανότητα αντιστροφής της κατάστασης”.

Αυτό το σημείο καμπής πιθανότατα συμβαίνει και νωρίτερα στους ηλικιωμένους, όπως έχουν δείξει πειράματα σε ποντίκια, δήλωσε ο Stanley Perlman, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα, ο οποίος μελετάει κορωνοϊούς εδώ και 38 χρόνια.

Εντούτοις, ακόμη και υγιείς νεότεροι ενήλικες έχουν υποκύψει στη νόσο COVID-19. Ο Li Wenliang, 34χρονος οφθαλμίατρος που ήταν ένας από τους πρώτους που προειδοποίησε για τον κορωνοϊό στην Wuhan, πέθανε παρά το γεγονός ότι είχε λάβει αντισώματα, αντιιικά, αντιβιοτικά, οξυγόνο και είχε μπει σε μηχανική υποστήριξη κυκλοφορίας του αίματος.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι γενετικά πιο ευαίσθητοι, πιθανώς επειδή έχουν περισσότερους πρωτεϊνικούς υποδοχείς στα αναπνευστικά επιθηλιακά κύτταρα, τα οποία και στοχεύει ο κορωνοϊός, δήλωσε ο Taubenberger.


πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.