4 Απριλίου 2020

Η επίθεση του ιού άφησε πολίτες ανυπεράσπιστους και κράτη αποδείχθηκαν ανοχύρωτες πολιτείες

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ 

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 

Η δοκιμασία, την οποία βιώνουμε με την πανδημία, είναι μεν πρωτόγνωρη, αποτελεί ωστόσο και ευκαιρία για επαναβεβαίωση κάποιων φαινομένων, που διαχρονικά «σφραγίζουν», το διεθνές αλλά και το εθνικό γίγνεσθαι. Ο κορωνοϊός, είναι επιθετικός, εξαπλώνεται ραγδαία, αλλά είναι αντιμετωπίσιμος, φτάνει να υπάρχει σχέδιο δράσης και κατάλληλους μηχανισμούς.

Ο κορωνοϊός έχει βρει απροετοίμαστα τα κράτη. Σε κάποιο βαθμό μπορεί να θεωρηθεί τούτο αναμενόμενο καθώς προφανώς και δεν ήταν αναμενόμενη η επιθετικότητα του ιού. Ο αιφνιδιασμός, ωστόσο, σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις στα δημόσια νοσηλευτήρια, προκάλεσαν τα μεγάλα προβλήματα. Οι πολιτικές «ροκανίσματος» των δημόσιων νοσοκομείων από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, έχουν καταστήσει τους βασικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης του ιού ευάλωτες και εν πολλοίς αδύνατες στη μάχη αναχαίτισης και διαχείρισης των κρουσμάτων. 
Αυτό διαπιστώνεται σήμερα και υπάρχουν και παραδοχές από υπέρμαχους του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. 

Δεν είναι, όμως, μόνο το ακολουθούμενο οικονομικό μοντέλο, που έχει επηρεάσει την μεγάλη εικόνα. Ρόλο διαδραματίζει και η διαχείριση που έγινε και γίνεται μετά την εμφάνιση και εξάπλωση του ιού. 

Ηγέτες μεγάλων κρατών λειτούργησαν στη βάση γεωπολιτικών συμφερόντων και όρων εσωτερικής πολιτικής. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λειτούργησαν σε μια λογική, υποβάθμισης των κινδύνων, σε βάρος της δημόσιας υγείας. Προτίμησαν να μην θυσιάσουν το πολιτικό τους μέλλον, τους γεωστρατηγικούς τους σχεδιασμούς, ανεξάρτητα εάν τούτο θα επέτρεπε την ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ενεργεί στη λογική της πολιτικής που διαμόρφωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σόιμπλε. Μια λογική, η οποία ενισχύει τη θεωρία της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, με το Βερολίνο να έχει την πρωτοκαθεδρία. Η στάση της Μέρκελ, όπως και συνοδοιπόρων της, όπως η Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία, έχει «τουμπάρει» τις προσπάθειες κοινής αντιμετώπισης της πανδημίας από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι λεγόμενες υπερδυνάμεις, οι χώρες που επιδιώκουν να καταστούν περιφερειακές δυνάμεις, δεν έχουν κάνει πίσω από τους γεωπολιτικούς τους στόχους. Ούτε τώρα, που το μείζον για την ανθρωπότητα είναι να αντιμετωπίσει και αναχαιτίσει τον κορωνοϊό. Ούτε τώρα είναι προτεραιότητα να σωθούν ζωές. Η διαχείριση, για κάποιες κυβερνήσεις, στηρίζεται σε «μεγαλεπήβολα σχέδια», τα οποία προδήλως δεν λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή.

Η πανδημία θα περάσει αργά ή γρήγορα. Το ζητούμενο είναι τι θα αφήσει πίσω της. Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες, πολλά θα ανατραπούν και πρωτίστως η καθημερινότητα των πολιτών. Μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Μπορούν να γίνουν ανατροπές και μάλιστα μεγάλες.

Ο κορωνοϊός, έχει κτυπήσει καμπανάκι όχι μόνο για την υγεία των ανθρώπων, αλλά και για τα πολιτικά και οικονομικά μοντέλα που εφαρμόζονται στις πλείστες χώρες και δεν έχουν ως επίκεντρο τους πολίτες. Η επίθεση του ιού άφησε στις πλείστες χώρες τους πολίτες ανεπηρέαστους και τα κράτη αποδείχθηκαν ανοχύρωτες.

Όλα αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν την επόμενη ημέρα, που θα περάσει η πανδημία.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.