2 Απριλίου 2020

Κορονοϊός και αναδιάρθρωση χρέους

Γράφει ο Νότης Μαριάς*

Οι τεράστιες οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού είναι βέβαιο ότι απαιτούν τη λήψη συντονισμένων μέτρων. Οι διάφορες χώρες όμως κατά κύριο λόγο επικεντρώνονται στη διοχέτευση πακτωλού χρημάτων για δανειοδότηση των επιχειρήσεων αποφεύγοντας να αγγίξουν τον πιο αδύναμο κρίκο της παγκόσμιας οικονομίας που δεν είναι άλλος από το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Γιατί είναι βέβαιο ότι χωρίς αναδιάρθρωση του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά και με κοινωνικά δίκαιο τρόπο οι συνέπειες του κορονοϊού για την παγκόσμια οικονομία η οποία αναμένεται να υποστεί ύφεση ανάλογη με εκείνη της κρίσης του 2008, χωρίς να αποκλείεται και ένα κραχ αντίστοιχο του 1929. Φυσικά κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση χρέους θεωρείται αδιανόητη για τη Γερμανία η οποία ήδη τρίζει τα δόντια της και αρνείται (μέχρι την ώρα που γράφονται οι σκέψεις αυτές) ακόμη και την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου που διατύπωσαν 9 ηγέτες κρατών της ΕΕ (Naftemporiki.gr 25/3/2020).

Μάλιστα σε ορισμένες χώρες υιοθετείται η πολιτική του «helicopter money» δηλαδή ένα είδος «ποσοτικής χαλάρωσης για τον λαό» (QE for people). Έτσι ακόμη και η Ουάσιγκτον οδηγείται στη λύση αυτή καθώς στις ΗΠΑ το πακέτο κατά του κορονοϊού φτάνει πλέον στα 6 τρις δολάρια και ο Τράμπ δίνει σε κάθε Αμερικανό που πληροί τα κριτήρια 1.200 δολάρια συν 500 δολάρια για κάθε παιδί (euro2day 25/3/2020).

Από την άλλη πλευρά στην Ευρώπη των Δανειστών η Ελλάδα καλείται να καταβάλει 5 δις ευρώ για το πρωτογεννές πλεόνασμα του 2019, δηλαδή για την εξόφληση χρεολυσίων του 2019, συν τουλάχιστον άλλα 6,5 δις ευρώ που κατέβαλε ήδη για τόκους το 2019. Και όμως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού η κυβέρνηση όφειλε να θέσει στο Eurogroup το ζήτημα της μη καταβολής του εν λόγω ποσού των χρεολυσίων του 2019 ύψους 5 δις ευρώ προκειμένου να το διαθέσει για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας. 

Απ΄ ότι προκύπτει από τις συνεδριάσεις του Eurogroup τόσο στις 16/3 όσο και στις 24/3 τέτοιο θέμα από ελληνικής πλευράς δεν τέθηκε καν με αποτέλεσμα τα 5 δις ευρώ του πρωτογεννούς πλεονάσματος του 2019 να οδεύουν στις τσέπες των δανειστών εκ των οποίων περίπου 20% στη Γερμανία. Έτσι οι Ευρωπαίοι δανειστές αφού διέλυσαν με τα μνημόνια το δημόσιο σύστημα υγείας της Πατρίδας μας τώρα θα απομυζήσουν εν μέσω κορονοϊού επιπλέον 5 δις ευρώ από τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού για να τα ρίξουν στη δική τους μάχη κατά του κορονοϊού. Επιπροσθέτως στις εν λόγω αποφάσεις του Eurogroup δεν περιλαμβάνεται τίποτε και για τις επιστροφές των κερδών της ΕΚΤ και των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 3,6 δις ευρώ εκ των οποίων 1,2 δις ευρώ για το 2020. Όφειλε λοιπόν η κυβέρνηση επίσης να ζητήσει το ποσό αυτό προκειμένου να το χρησιμοποιήσει άμεσα για την ενίσχυση του νοσοκομειακού συστήματος της Ελλάδας ενόψει κορονοϊού. Έτσι η Ελλάδα θα μπορούσε άμεσα να έχει στη διάθεσή της 6,2 δις ευρώ καθαρό χρήμα και όχι δανεικά τα οποία θα μπορούσε χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό να τα ρίξει στη μάχη για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας για τη δημιουργία ΜΕΘ και ΜΑΘ, για την άμεση πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και για έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.


Επιπλέον όπως αναλύσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση οφείλει να ξεκόψει στους δανειστές την όποια καταβολή πρωτογεννούς πλεονάσματος και τόκων και για το 2020. Διότι ακόμη και αν το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή το ποσό για την εξόφληση του κεφαλαίου των δήθεν δανεικών για το 2020, μειωθεί από το 3,5% περίπου στο 2% όπως εκτιμούν διάφοροι κύκλοι, και πάλι 3-3,5 δις ευρώ θα καταβληθούν στους δανειστές ως χρεολύσια συν 6 δις ευρώ για τόκους το 2020.

Επομένως η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει τόσο την μη καταβολή πρωτογεννών πλεονασμάτων και τόκων για τα επόμενα χρόνια όσο και την αναδιάρθρωση αυτή καθ΄ αυτή του Ελληνικού δημοσίου χρέους με διαγραφή του μέγιστου μέρους του Ελληνικού δημοσίου χρέους το οποίο άλλωστε όπως έχουμε αποδείξει είναι και επονείδιστο. 

Επιπλέον από τα 12 δις ευρώ που προσδοκά η Ελλάδα λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, (ποσό βέβαια χαμηλότερο από τα 20 δις ευρώ που δικαιούται κανονικά η χώρα μας εν προκειμένω), η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει 4,5 δις ευρώ για τη δημιουργία Ταμείου Σωτηρίας Δανειοληπτών που θα αγοράσει κόκκινα δάνεια ύψους τουλάχιστον 50 δις ευρώ στην τιμή πρώτης προσφοράς που κάνουν τα κοράκια και εν συνεχεία με βάση το κυπριακό μοντέλο οι δανειολήπτες στην ίδια τιμή να μπορούν να αγοράσουν τα δάνεια τους για να σώσουν τα σπίτια τους. Το υπόλοιπο ποσό των 7,5 δις ευρώ να δοθεί για ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων ως μερική αποζημίωση για τη ζημιά που έπαθαν λόγω PSI. 

Εννοείται βέβαια ότι τα παραπάνω δεν επηρεάζουν στο ελάχιστο το οικονομικό πακέτο των 10 δις ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

*Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ –Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

Geopolitics



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για Κορωνοϊούς και πράσινα άλογα Κε Μαριά.Εδώ η Ελλάδα χάνεται,ο πληθυσμός αντικαθίσταται από τις ορδές των Κάφρων προσκεκλημένων σας κι εσείς τα "λογιστικά" σας.
Μήπως στο πίσω μέρος του μυαλού σας έχετε σχηματίσει την εικόνα της επόμενης ημέρας? Όχι? Κακώς, πολύ κακώς,γιατι τον άλλο δρόμο τον γνωρίζετε αλλά θα είναι κλειστός αυτή την φορά.Μαντάμ Ούρσουλα von Der,συζητά αυτή την στιγμή για νέο σχέδιο Μάρσαλ από ΟΗΕ και κατ'επέκταση από Η.Π.Α.,την παραχώρηση εκτάσεων του Κοσσυφοπεδίου σε "ασυνόδευτα" κ.λ.π. Την αφίσα του "The economist" του 2015 το έχετε προσέξει καλά? Όχι δέστε την και θα τα ξανα-ματα-πούμε.Γιατί άραγε το Μιλάνο,γιατί η Μπεργκάμο?

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.