2 Απριλίου 2020

Οι «Δαίμονες» της Ευρώπης

Η πρόκληση είναι αν τελικά η Ευρώπη θα καταφέρει να δαμάσει τους «δαίμονές» της ή θα παραδοθεί -ακόμα μια φορά- σε αυτούς, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξή της 

Γράφει η Βικτωρία Πιστικού*

Ο κορωναϊός είναι η αφορμή. Όπως και η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ωστόσο, οι αιτίες παραμένουν και έρχονται ακόμα μια φορά στην επιφάνεια για να υπενθυμίσουν τις αντιθέσεις και τα συγκρουόμενα συμφέροντα των κρατών - μελών της Ευρωζώνης. 

Η στάση της Γερμανίας, η οποία είναι αναμφισβήτητα η ηγεμονική οικονομική δύναμη, παραμένει η ίδια όσον αφορά στο ευρω-ομόλογο καθώς δεν θέλει να «φορτωθεί» ένα κοινό χρέος με τις πλέον υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της EUROSTAT, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία είναι πάνω από το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή το χρέος τους είναι πάνω από το 100% του ΑΕΠ, ενώ αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία είναι κάτω από το μέσο όρο όχι μόνο της ευρωζώνης αλλά και τον ευρωπαϊκό, καθώς το χρέος τους κινείται στο 50-70% του ΑΕΠ. 

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δημιουργήθηκε προκειμένου να παρέχει δάνεια σε όποιο μέλος έχει χάσει την πρόσβαση στις αγορές, υπό την αίρεση της δημοσιονομικής προσαρμογής δηλαδή την εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Συνεπώς, αυτό σημαίνει ότι οι εννέα χώρες που σήμερα ζητούν την έκδοση ευρω-ομολόγου, εφόσον αυτό δεν πραγματοποιηθεί, είναι πολύ πιθανό να αναγκαστούν να καταφύγουν στον ESM και στην υιοθέτηση νέων μέτρων και δομικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία τους.

Δηλαδή, η ευρωζώνη, ενώ απαριθμεί δεκαεννέα κράτη-μέλη, τα εννέα εξ αυτών -σχεδόν τα μισά- θα δεσμεύονται σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Το πρόβλημα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων είναι γνωστό, ωστόσο σε αυτή τη συγκυρία υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας ακόμα πιο έντονων τριβών και αντιθέσεων εξαιτίας της άμεσης σύνδεσης προτεραιοτήτων της Ε.Ε. με τα συμφέροντα της Γερμανίας και της αδιαλλαξίας που δείχνει όσον αφορά στη συζήτηση εναλλακτικών μέτρων που αιτούνται τα υπόλοιπα κράτη, προκειμένου να περιορίσουν το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της πανδημίας.

Αλλά ακόμα κι αν δεχθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες να μπουν σε καθεστώς ESM, οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες, καθώς η ύφεση θα είναι μακροχρόνια, η ανεργία θα αυξηθεί, θα υπάρχει μείωση του ΑΕΠ και ταυτόχρονη αύξηση του χρέους.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, ήδη στην Κίνα η παραγωγή μειώθηκε κατά 13,5% ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί στο μισό εντός του 2020. Αυτό θα εντείνει τις ανισότητες στο εσωτερικό των κρατών-μελών καθώς θα δημιουργηθεί πόλωση εντός της περιφέρειας και μεγαλύτερη οικονομική ασυμμετρία. Η κοινωνική αστάθεια που μπορεί να προκύψει λόγω και του δυσμενούς διεθνούς εξωτερικού περιβάλλοντος, θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις φωνές του ευρωσκεπτικισμού, τη στιγμή που η Ευρώπη καλείται να αποδείξει -γιατί ακόμα δεν τα έχει καταφέρει- το διεθνή της ρόλο στα ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν στην ευρύτερη περιοχή. 

Η ισχύς και το εθνικό συμφέρον είναι αναμφισβήτητα οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις διεθνείς σχέσεις και τα ζητήματα υψηλής πολιτικής, ωστόσο ακόμα και στα ζητήματα χαμηλής πολιτικής, όπως η οικονομία, η συνεργασία επιτυγχάνεται στη σύμπτωση και όχι στην έκπτωση συμφερόντων. 

Η πρόκληση είναι αν τελικά η Ευρώπη θα καταφέρει να δαμάσει τους «δαίμονές» της ή θα παραδοθεί -ακόμα μια φορά- σε αυτούς, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξή της. 

*Επίκουρος Καθηγήτρια Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 

Huffington Post
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.