4 Απριλίου 2020

Ιστορίες φτώχιας από του Ιταλούς που σταμάτησαν να τραγουδούν στα μπαλκόνια

«Δεν τραγουδούν πλέον ούτε χορεύουν στα μπαλκόνια. Τώρα οι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο – όχι τόσο τον ιό, αλλά και τη φτώχεια. Πολλοί είναι χωρίς εργασία και πεινούν. Υπάρχουν τώρα μεγάλες ουρές στις τράπεζες τροφίμων».» 

Ο Σαλβατόρε Μελούζο είναι ιερέας στην Caritas Diocesana di Napoli, μία φιλανθρωπική οργάνωση της εκκλησίας και μίλησε στον Guardian. 

Αν και, όπως τονίζει η εφημερίδα, σημειώθηκαν πολύ λιγότεροι θάνατοι στον νότο της Ιταλίας σε σχέση με πιο βόρειες περιοχές που επηρεάστηκαν χειρότερα, η πανδημία έχει σοβαρό αντίκτυπο στα μέσα διαβίωσης. 

Ξεμένουν από τρόφιμα 

Στις νότιες περιοχές της Καμπανίας, της Καλαβρίας, της Σικελίας και της Απουλίας οι εντάσεις αυξάνονται καθώς ο κόσμος ξεμένει από τρόφιμα και χρήματα, ενώ σύμφωνα με τον Guardian υπάρχουν αναφορές ότι οι ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων δέχονται πιέσεις να δίνουν τρόφιμα δωρεάν, και η αστυνομία κάνει περιπολίες σε σούπερ μάρκετ σε ορισμένες περιοχές προκειμένου να μειωθούν οι κλοπές. 

Οι αυτοαπασχολούμενοι ή όσοι εργάζονται με συμβάσεις που δεν εγγυώνται κοινωνικές παροχές, έχουν χάσει τους μισθούς τους και πολλές μικρές επιχειρήσεις μπορεί να μην ξανανοίξουν ποτέ. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Paride Ezzine που εργάζεται ως σερβιτόρος στο Παλέρμο της Σικελίας, δεν λαμβάνει πλέον τον μισθό του. «Προφανώς λόγω του lockdown (γενική απαγόρευση κυκλοφορίας), το εστιατόριο έκλεισε», λέει ο ίδιος μιλώντας στον Guardian. «Έχω γυναίκα και δύο παιδιά και ζούμε από τις αποταμιεύσεις μας. Αλλά δεν ξέρω πόσο θα κρατήσουν. Ζήτησα από τις τράπεζες να αναβάλλουν της δόσεις πληρωμής, είπαν όχι. Αυτή η κατάσταση μάς γονατίζει». 

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, οι συνέπειες της απαγόρευσης κυκλοφορίας η οποία πρόκειται να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, επηρεάζουν επίσης έναν εκτιμώμενο αριθμό 3,3 εκατομμυρίων ατόμων στην Ιταλία που εργάζονταν χωρίς να έχουν δηλωθεί, εκ των οποίων πάνω από 1 εκατομμύριο ζουν σε στην Καμπανία, τη Σικελία, την Απουλία και την Καλαβρία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της CGIA Mestre, μιας μικρής ένωσης επιχειρήσεων με έδρα τη Βενετία. 

«Ψίχουλα» τα χρήματα προς τους δήμους 

Εν μέσω της κοινωνικής αναταραχής, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι 4.3 δισ. ευρώ από ένα ταμείο αλληλεγγύης θα προωθηθούν αμέσως σε όλους τους δήμους και επιπλέον 400 εκατ. θα παραχωρηθούν σε δήμους για τη διάθεση κουπονιών για τρόφιμα. Ωστόσο, οι δήμαρχοι διαμαρτυρήθηκαν ότι τα κονδύλια, ειδικά τα 400 εκατ. για κουπόνια τροφίμων είναι ανεπαρκή. 

Μιλώντας στον Guardian ο Salvo Pogliese δήμαρχος της Κατάνια, δήλωσε κατηγορηματικά ότι τα ποσά αυτά δεν είναι αρκετά. «Περιμέναμε περισσότερα και ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα βρει έναν τρόπο. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά λεπτή, καθώς ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού έχει μηδενικό εισόδημα. Αυτοί που πριν ζούσαν με αξιοπρέπεια, τώρα βρίσκονται σε δυσκολία».

Σύμφωνα με τον Guardian, ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν είναι ότι τα 4,3 δις. ευρώ θα χορηγούνταν στους δήμους τον Μάιο, και μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης είχε ήδη προβλεφθεί να ανατεθεί σε άλλους τομείς. «Αν η κυβέρνηση περιμένει ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να τραφεί ο κόσμος, τότε οι δήμοι δεν θα έχουν χρήματα για άλλα πράγματα», εξήγησε ο Τζιοβάνι Ορσίνα. «Και η νέα δόση των 400 εκατ. ευρώ, αν την χωρίσεις μεταξύ των δήμων, είναι ψίχουλα. Το πρόβλημα έχει μετατεθεί στους δημάρχους. Οι Ιταλοί θα πηγαίνουν να τους ζητούν χρήματα που δεν μπορούν να δώσουν. Δημιουργήθηκαν προσδοκίες και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν», συνέχισε. 

Ανησυχία για την μαφία 

Αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης ότι η μαφία θα επωφεληθεί από την αυξανόμενη φτώχεια και θα σπεύσει να στρατολογήσει ανθρώπους. «Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν πολλά χρήματα και άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλήξουν να εργάζονται γι ‘αυτές, και μόλις αρχίσουν, δεν θα γυρίσουν πίσω», δήλωσε ο Ορσίνα. 

Οι φόροι και η γραφειοκρατία 

Εν τω μεταξύ, οι φόροι για τις μικρές επιχειρήσεις έχουν απλώς ανασταλεί και δεν έχουν καταργηθεί, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρουν χρήματα για εισφορές σε μεταγενέστερο στάδιο, παρά την απώλεια εισοδήματος κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Και εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης, έχουν να αντιμετωπίσουν την γραφειοκρατεία να τους πνίγει. 

«Η γραφειοκρατία είναι ο πραγματικός εχθρός αυτής της χώρας και σε μια κατάσταση κρίσης είναι αδύνατο να λυθεί αυτό το πρόβλημα» δήλωσε ο Massimiliano Panarari, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Luiss. «Ο κόσμος μπορεί να έχει προσπαθήσει να διατηρήσει το ηθικό του υψηλό στην αρχή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά τώρα οι σκέψεις τους επιστρέφουν προς την πικρή πραγματικότητα μιας τρομερά εύθραυστης χώρας». 

Πηγή: Politis Online
ΑΒΕΡΩΦ

ΣΧΟΛΙΟ

Βλέπουμε την Ιταλία και προετοιμαζόμαστε στην Ελλαδα...
Παιδιά μαζέψτε τρόφιμα όσο μπορείτε ελαττώστε μερίδες...
Η φτώχεια χτύπησε τους Ιταλούς μετά από 2 μήνες εγκλεισμού... εμάς θα μας χτυπήσει γρηγορότερα...



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.