30 Μαρτίου 2020

H ήπια ισχύς της ιατρικής μάσκας

Γράφει η Τίκυ Αλεξίου 

Σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει την εικόνα της ως πηγής δύο πανδημιών του 21ου αιώνα, η Κίνα έχει ξεκινήσει μία γιγαντιαία επιχείρηση δωρεάν παροχής ιατρικού υλικού και ιατρικού προσωπικού, σε χώρες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. 

Μέχρι στιγμής αυτή η παροχή βοήθειας αφορά χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Τσεχία, Ουκρανία, Πακιστάν, Ιράν, Ιράκ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες, Καμπότζη, Σρι Λάνκα, Περού και Ναμίμπια. Επιπρόσθετα, το ίδρυμα του Τζακ Μα της Alibaba, έχει αποστείλει δωρεάν ιατρικό υλικό και εξειδικευμένο προσωπικό σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ιράν, Ιράκ, Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, ενώ έχει εκπονήσει ένα σχέδιο αποστολής ιατρικών εφοδίων στις 54 χώρες της Αφρικής. 

Με την αποστολή αυτής της βοήθειας, που οι αναλυτές ονομάζουν «διπλωματία της μάσκας» -ως του πλέον αναγνωρίσιμου συμβόλου στον αγώνα κατά της πανδημίας-, η Κίνα επιδιώκει την επανατοποθέτηση του προφίλ της ως «υπεύθυνης δύναμης». 

Με την επανατοποθέτηση αυτή, το Πεκίνο επιχειρεί να ξεπεράσει και τις θεωρίες της συνωμοσίας που διακινήθηκαν εναντίον του -ο ιός γεννήθηκε σε εργαστήρια της Ουχάν και διέρρευσε από ατύχημα-, αλλά και τις κατηγορίες ότι δεν έδρασε άμεσα και προσπάθησε να συγκαλύψει τα γεγονότα, όταν ξεκίνησε η επιδημία.

Τώρα όμως που η Κίνα φαίνεται να έχει ξεπεράσει την πανδημία χρησιμοποιώντας σκληρά και αποτελεσματικά μέτρα και αφού είχε δεχθεί βοήθεια από άλλες χώρες στην πρώτη φάση εξάπλωσης του ιού, επιστρέφει τις χειρονομίες καλής θέλησης με τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 19/3 στη «Λαϊκή Ημερησία» του Πεκίνου, με τίτλο «Η μάχη της Κίνας με τον κορωνοϊό αναδεικνύει τον ρόλο της Κίνας ως υπεύθυνης δύναμης», αναδεικνύεται η στρατηγική του Πεκίνου.

Η στρατηγική αυτή σύμφωνα με τον Σι Τζινπίνγκ αρθρώνεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την ασφάλεια και την υγεία του κινεζικού λαού ως πρώτη προτεραιότητα. Ο δεύτερος αφορά τη διεθνή συνεργασία για την ανάσχεση της πανδημίας που θα πρέπει να υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο που να αναδεικνύει την Κίνα ως υπεύθυνη δύναμη.

Σε άλλα άρθρα στον κινεζικό Τύπο αναλύεται αυτή η στρατηγική της υπεύθυνης δύναμης και των επιμέρους χαρακτηριστικών της που είναι, η «κινεζική υπευθυνότητα», το «κινεζικό πνεύμα», τα «κινεζικά μέτρα» και η «κινεζική βοήθεια».

Στα άρθρα αυτά θεωρείται ότι τα κινεζικά μέτρα, η κινεζική βοήθεια, η κινεζική ισχύς και η κινεζική ταχύτητα, αντανακλούν την υπεροχή του σοσιαλιστικού συστήματος με κινεζικά χαρακτηριστικά, το οποίο καθορίζει το ρόλο της Κίνας ως υπεύθυνης δύναμης στο παγκόσμιο σύστημα.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι στο επίπεδο των λαϊκών αφηγημάτων, η υπεύθυνη δύναμη που δείχνει την ικανότητα του κόμματος και της κυβέρνησης, συνυπάρχει με θεωρίες της συνωμοσίας για την προέλευση και τη διασπορά του ιού από ξένα κέντρα που προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις εσωτερικές κριτικές για κυβερνητική αργοπορία και λάθη στους σχεδιασμούς.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Όπως ήταν αναμενόμενο υπάρχουν αντιδράσεις σε χώρες της Δύσης και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, για την προσπάθεια της Κίνας να ενισχύσει την εικόνα της.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η διπλωματία της μάσκας δεν μπορεί να αναβαθμίσει το προφίλ της Κίνας. Η διπλωματία της μάσκας είναι ένας σημαντικός, αλλά όχι αποφασιστικός παράγοντας για να αλλάξει την εικόνα της Κίνας και τις ευθύνες της για τα θέματα της παγκόσμιας δημόσιας υγείας. 

Η πίεση που θα ασκηθεί από διάφορους φορείς της Δύσης προς την Κίνα, αφού πρώτα έχουν επιτύχει την ανάσχεση του ιού στις χώρες τους, θα είναι προς την κατεύθυνση αλλαγής από την πλευρά του Πεκίνου των πολιτικών και των ρυθμίσεών του στα θέματα της δημόσιας υγείας. 

Προς το παρόν, οι ελλείψεις σε μάσκες και τα άλλα απαραίτητα υλικά για την αντιμετώπιση του ιού, κάνουν τις κινεζικές ανθρωπιστικές χειρονομίες ευπρόσδεκτες. Όταν η παραγωγή αυτών των υλικών στη Δύση θα φτάσει το επόμενο διάστημα στο επίπεδο κάλυψης των αναγκών, τότε θα ανοίξει το πεδίο άσκησης κριτικής και πιέσεων προς το Πεκίνο. 

Στο βαθμό που η Δύση χρεώνει στην Κίνα τον SARS και τον κορωνοϊό, δύο ζωονοσογόνους ιούς που μεταδόθηκαν από τα τοπικά έθιμα και τις γαστρονομικές προτιμήσεις των Κινέζων, οι πιέσεις στο Πεκίνο θα αυξηθούν. 

Υπάρχουν όμως και αναλυτές που θεωρούν ότι η Κίνα θα ωφεληθεί από τη στρατηγική της υπεύθυνης δύναμης, ιδιαίτερα αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν απαγόρευση ταξιδιών από και προς την Ευρώπη και ακολούθως, έκλεισαν τα σύνορά τους με τον Καναδά. Αυτός ο απομονωτισμός των ΗΠΑ σε αντίθεση με το άνοιγμα της Κίνας θα δημιουργήσει προβλήματα στην κοινή γνώμη της Δύσης, η οποία φαίνεται ότι διασπάται και οι Αμερικανοί επιστρέφουν στον απομονωτισμό. 

Η Ουάσιγκτον διακινδυνεύει να καταστεί ο κορωνοϊός η πρώτη παγκόσμια κρίση χωρίς αμερικανική ηγεσία στην αντιμετώπισή της, αλλά αντίθετα με σημαντική κινεζική ηγεσία. 

Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων αλλάζει συνήθως αργά στην αρχή και σε δεύτερη φάση, μέσα από μία ξαφνική μεταβολή. Το τι και πόσο ρισκάρουν οι ΗΠΑ από το πλασάρισμα της Κίνας ως παγκόσμιας υπεύθυνης δύναμης, θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: Geoeurope
ΑΒΕΡΩΦ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.