28 Μαρτίου 2020

Ο μεγάλος ΑΠΩΝ!....

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 

Ο Αρχιεπίσκοπος απουσίασε από τον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών προχθές, ημέρα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κατά την οποία πανηγυρίζει ο συγκεκριμένος Ναός, και της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Από της ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους και της καθιέρωσης της 25ης Μαρτίου ως Εθνικής Επετείου, το 1838, είναι η πρώτη φορά που δεν τελέστηκε η Δοξολογία στην Πρωτεύουσα του Ελληνισμού από Αρχιεπίσκοπο ή οποιονδήποτε άλλον Αρχιερέα, αλλά από απλό ιερέα.  

Η εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου υποβάθμιση του διπλού πανεθνικού εορτασμού δεν έχει καμμία δικαιολογία. 

Αν ήθελε δημοσίως να τιμήσει την ημέρα και την διπλή μεγάλη εορτή και δεν ήθελε να τελέσει ο ίδιος τη Θεία Λειτουργία θα μπορούσε να ήταν παρών και να χοροστατούσε από του Θρόνου, όπως κάνει ανελλιπώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην Κωνσταντινούπολη, όπου και εκεί έχουν ληφθεί μέτρα όπως στην Ελλάδα. 

Θα έπρεπε να ήταν παρών ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και να τελούσε ο ίδιος τη Δοξολογία για την Εθνική Εορτή, έστω μόνος και με την εξ αποστάσεως παρουσία των εφημερίων του Καθεδρικού Ναού. 

Έτσι θα τιμούσε τη διπλή εορτή. 

Θα έπρεπε να ήταν παρών και για έναν ακόμη λόγο, να τον ακούσουν οι πιστοί να τους μιλάει ο ίδιος για την ημέρα, για τη δοκιμασία που περνάνε, να τους δώσει παρηγοριά και κουράγιο. 

Φτάνει πια η επικοινωνία με τους πιστούς εξ αποστάσεως και μέσω μηνυμάτων δια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Το πρόσωπο μετράει, όχι τα απρόσωπα μηνύματα. 


Και αν δεν θέλησε να παραστεί ο ίδιος και να τελέσει την Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία, μπορούσε να στείλει έναν βοηθό του Επίσκοπο να Τις τελέσει. 

Δέκα Επισκόπους έχει, που ουδείς γνωρίζει ποιό είναι το έργο τους.
Να δώσει εντολή να Τις τελέσει αυτός ΜΟΝΟΣ ο βοηθός Επίσκοπος του με έναν διάκονο και χωρίς δικηροτρίκηρα και πομπές. 


Άλλη τιμή δίδει η Εκκλησία με την παρουσία Αρχιερέως και άλλη με ένα ιερέα, έστω αρχιμανδρίτη, έστω πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής. Ακόμη και σε μικρά χωριά όταν πανηγυρίζει ο Ναός τους οι πιστοί θέλουν την παρουσία του Μητροπολίτη, γιατί γι’ αυτούς είναι ξεχωριστή ημέρα. 

Πολύ περισσότερο η διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου, με το ιστορικό και πνευματικό βάρος που έχει. 

Ο Αρχιεπίσκοπος υποβάθμισε την διπλή εορτή του Ελληνισμού και δεν είναι μόνον αυτό. Στη δοκιμασία που περνάει η χώρα μας έχει αφήσει τους ιερείς αβοήθητους και χωρίς πνευματική καθοδήγηση. 

Δεν είναι τίποτε γι’ αυτούς η αποστολή της Εγκυκλίου με τα κυβερνητικά μέτρα και τίποτε άλλο.
Οι ημέρες αυτές για τους ιερείς δεν είναι υποχρεωτικής αργίας.
Είναι σήμα κινδύνου και σειρήνα συναγερμού. 


Πρέπει εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας να ληφθούν άμεσα μέτρα, που να είναι ένας συνδυασμός των υγειονομικών κανόνων και των περιορισμών που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση από τη μία και των λειτουργικών αναγκών των πιστών από την άλλη. 

Να επιτραπεί λ.χ. να τελούνται σε ΟΛΕΣ τις Εκκλησίες οι Ακολουθίες και οι Θείες Λειτουργίες από έναν ιερέα και έναν ψάλτη και όποιος πιστός επιθυμεί να λάβει τη Θεία Κοινωνία είτε να τηλεφωνεί στον ιερέα, είτε να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πιστών, που πρόκειται να κοινωνήσουν. 

Τώρα οι ακαθοδήγητοι ιερείς κινούνται ιεραποστολικά και εκκλησιαστικά από μόνοι τους και αυτοσχεδιάζει όπως νομίζει ο καθένας... 

Οι Συνοδικοί Αρχιερείς αντί να παραμένουν άπραγοι στις Μητροπόλεις τους θα έπρεπε να είναι σε συνεχή εγρήγορση και σε μεταξύ τους επικοινωνία και να προβληματίζονται για το πώς θα αντιμετωπίσουν το πρωτόφαντο ζήτημα του αποκλεισμού των πιστών από τα Ιερά Μυστήρια.-  

http://aktines.blogspot.com/
ΟΔΥΣΣΕΙΑ TVShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.