31 Μαρτίου 2020

Ο σημαιοφόρος του Θ. Κολοκοτρώνη πέθανε «ως κακούργος επί της ψάθης»

Διαβάζοντας τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Γέρου του Μοριά, ο επιμελής αναγνώστης επισημαίνει πως υπάρχουν «πρόσωπα κλειδιά», τα οποία στήριζαν τις επιλογές του. Άνθρωποι της εμπιστοσύνης του, οι οποίοι αφενός γνώριζαν τον χαρακτήρα και τις διαθέσεις του, και αφετέρου υλοποιούσαν τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις του. Οι σχέσεις του γέρου με τους ανθρώπους που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού ξεπερνούσαν κατά πολύ τις τυπικότητες και τα τετριμμένα και μετατρέπονταν σε σχέσεις ζωής και συγγένειας. Εξάλλου αναλάμβαναν αποστολές που απαιτούσαν τυφλή υποταγή και σε πολλές περιπτώσεις έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ένας εξ αυτών των ανθρώπων του Θ. Κολοκοτρώνη ήταν και ο Νικόλαος Καραχάλιος, ο μπαϊρακτάρης του, όπως ο ίδιος τον αποκαλούσε. Δηλαδή ο σημαιοφόρος του, αξίωμα το οποίο βρισκόταν υψηλά στην ιεραρχία των καπεταναίων. Το μπαϊράκι, το οποίο έχει τη ρίζα του στο περσικό μπαϊράκ (=σημαία), σημαίνει το μικρό λάβαρο ή τη μικρή σημαία. Εξ ου και ο μπαϊρακτάρης (=σημαιοφόρος) από παραφθορά του μπαργιάκ = νταρ = σημαία + ο φέρων. Τα μπαϊράκια ήταν διακριτικό ομάδων της κλεφτουριάς. 

Οι σημαντικότεροι οπλαρχηγοί είχαν το δικό τους μπαϊράκι, με ιδιαίτερα χρώματα ή γράμματα για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους. Το μπαϊράκι, το φλάμπουρο, σήκωνε ο πιο ανδρείος άντρας της ομάδας που ονομαζόταν μπαϊρακτάρης ή φλαμπουριάρης. Τον ρόλο αυτό διαδραμάτιζε ο Ν. Καραχάλιος, τον οποίο ο γέρος χρησιμοποιούσε και σε διάφορες σημαντικές και επικίνδυνες αποστολές. Όπως συνέβη στην πολιορκία της Κορίνθου, όπου τις συνεννοήσεις με τους κλεισμένους στο Κάστρο ανέλαβε ο Ν. Καραχάλιος. 

Σε συνεργασία με τον αγιουτάντε του Κολοκοτρώνη, δηλαδή τον υπασπιστή του Φωτάκο, αναλάμβαναν τέτοιου είδους αποστολές. Σε μία από αυτές μάλιστα, όπως περιγράφει ο Θ. Κολοκοτρώνης, ο Ν. Καραχάλιος τραυματίστηκε στο κεφάλι. Σύντομα όμως αποκαταστάθηκε και συνέχισε τον αγώνα. Ήταν τέτοια η εμπιστοσύνη που έδειχνε στους ανθρώπους του αυτούς ο Κολοκοτρώνης, ώστε υπήρξαν περιπτώσεις που τους άφηνε στο πόδι του σε κρίσιμες στιγμές, όταν είχε ανάγκη από ξεκούραση ή έπρεπε να απομακρυνθεί.

Ο Ν. Καραχάλιος ακολούθησε τον αρχηγό του σε όλες τις πολεμικές περιπέτειες και έζησε μαζί του τις μεγάλες συγκινήσεις. Μετά την απελευθέρωση οι δρόμοι τους χωρίστηκαν. Ο μεν Θ. Κολοκοτρώνης υπέστη τις γνωστές περιπέτειες, ενώ ο Ν. Καραχάλιος, μακριά από τους μηχανισμούς εξουσίας, προσπαθούσε να επιβιώσει αξιοπρεπώς φέροντας τον βαθμό του λοχαγού και αποκτώντας πολυμελή οικογένεια. 

Εκείνο που δεν αναφέρεται στις γνωστές πηγές είναι τι απέγινε ο λοχαγός Ν. Καραχάλιος όταν απελευθερώθηκε η πατρίδα. Ακολούθησε δυστυχώς την τύχη που είχαν τόσοι και τόσοι αγωνιστές. Ο γραμματικός αγωνιστής της μεγάλης Εθνεγερσίας και εκδότης μετά την απελευθέρωση Ιωάννης Φιλήμων φρόντισε να γράψει λίγες λέξεις για το δραματικό τέλος του Ν. Καραχάλιου. 

Ήλθε στην Αθήνα για να εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειάς του, αλλά δεν άντεξε. Ο άνθρωπος που αντιμετώπισε κατά μέτωπο στα πεδία των μαχών τους Τούρκους υπέκυψε στις στερήσεις και τις κακουχίες που γνώρισε μετά την απελευθέρωση. Πέθανε στις 17 Αυγούστου 1847 σε κατάσταση απόλυτης πενίας. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Φιλήμων «απεβίωσεν ως κακούργος επί ψάθης, ένεκα δυστυχίας εσχάτης, αφήσας ταύτην και μόνην κληρονομίαν εις σύζυγον και τέκνα». Το μόνο που βρήκε στην Αθήνα ήταν ένας τάφος κοντά σε εκείνον που είχε θαφτεί πέντε χρόνια νωρίτερα ο αρχηγός του Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Οι πραγματικοί αγωνιστές έφευγαν ο ένας μετά τον άλλον, κακήν κακώς, χωρίς να απολαύσουν τα αγαθά της ελεύθερης πατρίδας. Έφευγαν πικραμένοι βλέποντας να κυριαρχούν οι άκαπνοι και χωρίς να γνωρίζουν τις οδούς των ραδιουργιών που μετέρχονταν οι άνθρωποι της εξουσίας.

πηγή 

ΣΧΟΛΙΟ

Δυστυχώς σήμερα κυβερνούν οι πολιτικοί απόγονοι των προδοτών και διεφθαρμένων εκείνων πολιτικών που μας επιβλήθηκαν εκείνη την εποχή...
Και εμείς οι απόγονοί του Γένους μας και των ηρώων και αγωνιστών του, παραμένουμε υπόδουλοι του θελήματος όλων αυτών των αισχρών ξενόδουλων υπάρξεων....Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.