17 Φεβρουαρίου 2020

To Nέο Δόγμα της Τουρκίας

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επιθεωρεί το γεωτρύπανο Γιαβούζ στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας. Φωτογραφία από το τουίτερ του Τούρκου υπουργού

Του ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΟΚΚΑΡΗ 

Η Τουρκία κλιμακώνει τις έκνομες ενέργειες της σε βάρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ). Άρχισαν το 2013 με έρευνες και από το 2019 συνεχίστηκαν με γεωτρήσεις, σε περιοχές που βρίσκονται εκτός αδειοδοτημένων θαλασσοτεμαχίων (ΘΤ) της ΚΔ, υπό την προστασία του Πολεμικού Ναυτικού της.

Η αδυναμία της ΚΔ να ανακόψει την επιθετικότητα της Τουρκίας, η απάθεια των ΗΕ και η υποτονική αντίδραση της ΕΕ, έχουν αποθρασύνει την Τουρκία, η οποία εισέβαλε και σε αδειοδοτημένα ΘΤ της ΚΔ όπως στο 7 και στο 8, στο οποίο εγκαταστάθηκε πρόσφατα το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Το ΘΤ 8 έχει αδειοδοτηθεί στις εταιρείες ENI-TOTAL οι οποίες είχαν πραγματοποιήσει έρευνες, προσδιόρισαν στόχους για εκτέλεση γεωτρήσεων, και σε έναν από αυτούς εγκαταστάθηκε παράνομα το «Γιαβούζ». Είναι μια νέα παραβίαση από την Τουρκία, της σύμβασης των ΗΕ για το δίκαιο τής θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι πειρατική πράξη της Τουρκίας, για την αρπαγή του φυσικού αερίου (ΦΑ) της Κύπρου. Τo 1974 με την στρατιωτική εισβολή, είχε προβεί στην αρπαγή του 37% του εδάφους της και του 57% τών ακτών της.

Ο υπουργός Eξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην ενέργεια του «Γιαβούζ» δήλωσε ότι η Τουρκία ενεργεί «επί του πεδίου και στο τραπέζι». Η δήλωση του πηγάζει απο τo νέο τουρκικό δόγμα «και στο πεδίο των επιχειρήσεων και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», που υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια, για να εξυπηρετήσει τους εθνικούς στόχους και την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Βασίζεται στην ταχεία ενδυνάμωση και εκμετάλλευση της σκληρής ισχύος της (hard power) και περιγράφεται στο πέμπτο περί Τουρκίας βιβλίο, του Ταξίαρχου ε.α. Χρήστου Μηνάγια του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ), με τίτλο «Μέτωπα Σύγκρουσης και Πολέμου της Τουρκίας», που εκδόθηκε το 2018 στο τυπογραφείο του ΕΣ. 

Τα βασικά στοιχεία του νέου δόγματος περιγράφονται στη σελίδα 335 του βιβλίου και τα σημαντικότερα είναι:

> Σχεδιασμός και διεξαγωγή επιχειρήσεων και πέραν των συνόρων της τουρκικής επικράτειας.
> Υιοθέτηση νέας αντίληψης για την συγκρότηση των στρατιωτικών δυνάμεων που λαμβάνουν μέρος σε ειδικές επιχειρήσεις (περιλαμβάνουν και επιχειρησιακές ομάδες της ΜΙΤ, μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας, κ.ά. σελ.113).
> Απόκτηση στρατηγικών οπλικών συστημάτων με μεγάλη πολλαπλασιαστική ισχύ.
> Προώθηση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και απεξάρτηση των εξοπλιστικών αναγκών της χώρας από το εξωτερικό (αποκτήθηκε αυτονομία σε σημαντικά οπλικά συστήματα περιλαμβανομένων και εξοπλισμένων Drones τουρκικής κατασκευής).
> Αναβάθμιση και κεντρικός συντονισμός των πληροφοριών και ψυχολογικών επιχειρήσεων.
> Επικαιροποίηση της διαδικασίας συγκρότησης παραστρατιωτικών δομών, όπως η τουρκική εταιρεία SADAT A.S. (απόγονοι του Προφήτη Μωάμεθ), η οποία πραγματοποιεί επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης σε πολλές χώρες, όπου υπάρχουν μουσουλμανικές μειονότητες (σελ.118-121).
> Επιχειρήσεις σταθεροποίησης στις καταληφθείσες περιοχές πέραν των συνόρων (αυτό που συμβαίνει σήμερα στη ζώνη που κατέλαβε η Τουρκία με την εισβολή της στη Συρία)


Το νέο δόγμα της Τουρκίας τέθηκε σε εφαρμογή στις εκτός συνόρων επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Κύπρο.
Ειδικά για την Κύπρο, προκαλεί τετελεσμένα στο πεδίο των επιχειρήσεων με παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της ΚΔ υπό την κάλυψη του Πολεμικού Ναυτικού της, προκειμένου να τα αξιοποιήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βασικές επιδιώξεις:
· Να ενταχθεί στις συνομιλίες για το Κυπριακό το θέμα του ΦΑ, το οποίο να τύχει συνδιαχείρησης και διαμοιρασμού στις δυο κοινότητες, ανεξαρτήτως του εάν λυθεί ή όχι το Κυπριακό
· Να εξαναγκασθεί η ΚΔ να αποδεχθεί συρρίκνωση της ΑΟΖ τής προς όφελος της Τουρκίας (η οποία διεκδικεί και κατέλαβε με το ναυτικό δυναμικό της το 44% της έκτασης της) αλλά και προς όφελος των γειτονικών χωρών της ΚΔ (να τις δελεάσει να επανακαθορίσουν την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, σε βάρος της ΑΟΖ της ΚΔ, κατά το πρότυπο της συμφωνίας της με τη Λιβύη, σε βάρος της ΑΟΖ της Ελλάδας.)
· Να αποκτήσει η Τουρκία ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου (AM), να καταπολεμήσει την δημιουργία του αγωγού EastMed και να επιτύχει την διακίνηση του ΦΑ της ΑΜ μέσω Τουρκίας.


Ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος

Το νέο δόγμα της Τουρκίας βασίζεται στην εκμετάλλευση της ενδυνάμωσης της στρατιωτικής ισχύος της. Επειδή οι επεκτατικές διεκδικήσεις της αντιβαίνουν προς το διεθνές δίκαιο, χρησιμοποιεί την ισχύ της, για να προκαλεί κρίση και τετελεσμένα με επιχειρήσεις επί του εδάφους, στη θάλασσα και τον αέρα (εκεί όπου εκτιμά εκ του ασφαλούς, ότι έχει την δυνατότητα να το πράττει, όπως στην περίπτωση της ΚΔ), προς εκμετάλλευση τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από θέσεως ισχύος. Είναι ένας συνδυασμός, της στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος της Τουρκίας, στον οποίο πρυτανεύει το συμφέρον έναντι του δικαίου και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τον Ελληνισμό.

Ιδιαίτερα η ΚΔ πρέπει επειγόντως να ενδυναμώσει τον συντελεστή της στρατιωτικής ισχύος της [ενίσχυση Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), αναζωογόνηση δόγματος ΕΑΧ Κύπρου – Ελλάδας, ανάπτυξη αμυντικών συμμαχιών] και να μην περιορίζεται μόνο στον συντελεστή της διπλωματικής ισχύος, αφού οι δύο συντελεστές αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοϋποστηρίζονται.

Η ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος, προϋποθέτει χρήματα και πολιτική βούληση. Χρήματα υπάρχουν από το ΤΑΘ. Πρέπει να διατίθενται όλα στην ΕΦ και όχι μόνο μικρό μέρος, όπως είναι η πρακτική των κυβερνήσεων μας. Η πολιτική βούληση προυποθέτει:

> Συνειδητοποίηση του θανάσιμου κινδύνου που διατρέχει η ΚΔ από την τουρκική στρατηγική, η οποία υλοποιείται αδίστακτα και μεθοδικά βάσει μακροχρόνιου σχεδιασμού από την δεκαετία του 1950, με στόχο τον έλεγχο όλης της Κύπρου.
> Κατανόηση της αξίας της στρατιωτικής ισχύος για την επιβίωση ενός κράτους. Η στρατιωτική ισχύς είναι αναγκαία για την ενίσχυση της δυνατότητας αυτοάμυνας της ΚΔ, την αποτροπή της τουρκικής επέκτασης, την ενδυνάμωση της διπλωματικής ικανότητας της ΚΔ και τη δυνατότητα της να συνάπτει αμυντικές συμμαχίες, που απαιτούν και κοινή συνεισφορά στην ασφάλεια (κυρίως διάθεση αεροναυτικών δυνάμεων).


Συμπερασματικά, πρέπει να ενισχύσουμε την δυνατότητα αντίστασης μας για να διασφαλίσουμε την ελευθερία μας (Θουκυδίδης Δ92). 

*Aντιστράτηγος ε.α.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.