26 Φεβρουαρίου 2020

Ο Coranavirus, η Cosco και το ελληνικό θρίλερ με Έλληνες μεγαλοεισαγωγείς κινεζικών προιόντων

Ο «μαύρος κύκνος» που κοκκινίζει την ελληνική οικονομία 

Η εξάπλωση του κοροναϊού στη γειτονική Ιταλία με επιβεβαιωμένους ήδη 4 θανάτους ενεργοποίησε πλέον επισήμως «κόκκινο συναγερμό» καθώς η επιδημία που τείνει να χαρακτηριστεί πανδημία πλήττει ευθέως και αναπτυγμένες αγορές πέραν των ασιατικών.

Γράφει ο Δανιήλ Λοίζος

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραφαν απώλειες ενώ το ελληνικό Χρηματιστήριο αντέδρασε σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με βίαια πτώση που αγγίζει το 6%. Πέρα από την ανησυχία για τη δημόσια υγεία, οικονομικοί αναλυτές και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα μετά την αρχική αμηχανία, αντιμετωπίζουν πλέον με αγωνία τις εξελίξεις.

Η απόσταση που χωρίζει γεωγραφικά την Ευρώπη από την Ασία λειτούργησε αρχικά ανακουφιστικά, ωστόσο ήδη από τις αρχές του 2020 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις παρακολουθούν τις εξελίξεις προσπαθώντας να σχεδιάσουν μέτρα άμυνας.

Το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στην πτώση της κινεζικής παραγωγής τόσο σε επίπεδο πρώτων υλών όσο και τελικού προϊόντος, καθώς τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η ελληνική αγορά εξαρτάται εν πολλοίς από εισαγωγές από την Κίνα.

Τα κλειστά εργοστάσια σε διάφορες περιοχές της Κίνας έχουν ήδη δημιουργήσει καθυστερήσεις στην παράδοση προιόντων. Την ίδια ώρα το μεταφορικό έργο έχει σημαντικά μειωθεί λόγω των καθυστερήσεων στις εγκρίσεις απόπλου εμπορικών πλοιών από τις ασιατικές αγορές.

Ήδη η Cosco και οι θυγατρικές της ΟΛΠ και ΣΕΠ –που ελέγχουν τη μεγαλύτερη πύλη εμπορευμάτων προς την Ευρώπη- αναμένουν επιβράδυνση, και ενδεχομένως ακόμα και μείωση, του αριθμού των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά. Προς στιγμήν ότι εισάγεται στην ελληνική και ευρωπαική αγορά αποτελεί ήδη παραχθέν στοκ.

Μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν και την πανευρωπαϊκή εικόνα αρχίζουν να καταγράφουν αδυναμία επιβεβαίωσης τόσο του χρόνου αποστολής παραγγελιών όσο και του χρόνου παραγωγής εμπορευμάτων. Προς το παρόν σημειώνουν πως δεν έχουν καταγραφεί ελλείψεις στο ράφι η τις αποθήκες τους, ωστόσο, θεωρούν βέβαιες τις καθυστερήσεις παράδοσης προϊόντων.

Η ανησυχία ωστόσο πολλαπλασιάζεται, όταν στην περίμετρο του ιού έχουν μπει και περιοχές που έως πρότινος αποτελούσαν πιθανές εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς της παραγωγής. Για παράδειγμα πολλές εταιρίες ένδυσης αύξησαν τις παραγγελίες τους σε εργοστάσια που εδράζονται στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα από τα κλειστά κινεζικά εργοστάσια. Ωστόσο, η εγκαταστημένη παραγωγική δυναμικότητα δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες ενώ παραμένει ο κίνδυνος να υπάρξουν κλειστά εργοστάσια και στην Ευρώπη. Οι φωτογραφίες με άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας (χώρας που έχει το 20% της ευρωπαϊκής παραγωγής και σε ότι αφορά το τρόφιμο αυτοεξυπηρετείται στο 80%) δείχνουν τον πανικό, που αρνούνται μεν να αποδεχθούν οι επιχειρήσεις αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν πλέον να αγνοήσουν.

Σε ότι αφορά Έλληνες μεγαλοεισαγωγείς κινεζικών προϊόντων, προς το παρόν παραμένουν στοκαρισμένοι με προϊόντα και δεν ανησυχούν άμεσα με ελλείψεις ωστόσο παρακολουθούν με αμηχανία τα τεκταινόμενα, που πλέον κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Το βέβαιο είναι πως ο «μαύρος κύκνος»- δηλαδή ένα γεγονός ευρείας επίδρασης που δεν μπορεί να προβλεφθεί σε κανένα επιχειρηματικό μοντέλο- έχει αρχίσει να επιδρά σημαντικά και στην οικονομία.

Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη κάνει λόγο για εξάντληση του στοκ εμπορευμάτων και την αναπόφευκτη ανατίμηση σε προϊόντα σε βάθος εξαμήνου.

Πηγή: kourdistoportocali
ΑΒΕΡΩΦShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.