24 Φεβρουαρίου 2020

Η δυσκολία ευρέσεως εργαζομένων με δεξιότητες...

Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκεται η έλλειψη ταλέντων παγκοσμίως, με τους εργοδότες να δυσκολεύονται πολύ σοβαρά, όταν αναζητούν εργαζόμενους με τις κατάλληλες δεξιότητες.

Η έλλειψη ταλέντων, μάλιστα, έχει σχεδόν διπλασιαστεί, παγκοσμίως, την τελευταία δεκαετία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο “top five” των χωρών, όπου οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πρόσληψη στελεχών με τα κατάλληλα προσόντα, γεγονός που είναι ενδεικτικό της αδυναμίας της χώρας μας να γεφυρώσει το υφιστάμενο χάσμα δεξιοτήτων. Σύμφωνα με τη έρευνα της ManpowerGroup, το 54% των επιχειρήσεων αναφέρει ελλείψεις των απαιτούμενων δεξιοτήτων.

Οι εργοδότες σε 36 από τις 44 χώρες, που διεξήχθη η έρευνα, απαντούν πως η δυσκολία προσέλκυσης εξειδικευμένων ταλέντων έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2018.

Ενδεικτικά, οι τέσσερις χώρες στις οποίες οι εργοδότες αναφέρουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες είναι:
η Ιαπωνία (88%), η Ρουμανία (86%), η Ταϊβάν με 77% και η Ελλάδα εξίσου με 77%. 


Η έρευνα “Τι αναζητούν οι εργαζόμενοι” αποκαλύπτει τους παράγοντες προσέλκυσης και διακράτησης των ανθρώπων στους οργανισμούς, ώστε οι ίδιοι να μπορούν να βρουν, να οικοδομήσουν δεξιότητες και να διακρατήσουν τα ταλέντα υψηλού δυναμικού. 

Ενώ οι ανάγκες των εργαζομένων ποικίλουν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, το φύλο και τα διαφορετικά στάδια καριέρας, οι πιο σημαντικές ανάγκες των εργαζομένων είναι σχεδόν κοινές: αυτονομία ως προς το χρονικό διάστημα και τον χώρο υλοποίησης της εργασίας, ευεξία μέσα από την ισορροπία μεταξύ εργασίας – προσωπικής ζωής, επαγγελματική εξέλιξη.

Τι αναζητούν οι εργαζόμενοι 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ανάγκες των εργαζομένων διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, το φύλο, αλλά και τα διαφορετικά στάδια καριέρας. Για παράδειγμα, η «Gen Z», ήτοι τα άτομα ηλικίας 18-24, είναι φιλόδοξη και αναζητά τις οικονομικές απολαβές και την επαγγελματική εξέλιξη, αν και οι ανάγκες μεταξύ γυναικών και ανδρών διαφέρουν. Για τις γυναίκες, οι οικονομικές απολαβές είναι δύο φορές πιο σημαντικές από την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενώ για τους άντρες, οι οικονομικές απολαβές είναι εξίσου σημαντικές με την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την επαγγελματική εξέλιξη. 

Οι “Millennials”, από την άλλη, δηλαδή τα άτομα ηλικίας 25-34 ετών, επιθυμούν ευελιξία και μια εργασία με προκλήσεις. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες αναφέρουν πως η ευελιξία είναι απαραίτητη, με τους άντρες να τη θεωρούν λιγότερο. 

Ισορροπία και ευελιξία

Οι “Younger Xers”, δηλαδή οι εργαζόμενοι ηλικίας 35-44 ετών, αναζητούν την ισορροπία. Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, δίνουν προτεραιότητα στην ευελιξία και προτιμούν την εργασία εξ αποστάσεως, αναζητώντας, επίσης, δικαίωμα σε γονικές άδειες, καθώς και σε ευέλικτο ωράριο εργασίας. 

Οι “Older Xers”, οι εργαζόμενοι δηλαδή στην ηλικιακή κατηγορία των 45-54 ετών, φαίνεται να δίνουν σημασία στις οικονομικές απολαβές, αλλά αυτό που θα τους προσελκύσει σε μια εργασία είναι μια εργασία με προκλήσεις. Όταν όμως εξετάζουμε ποιοι παράγοντες είναι καθοριστικοί για την διακράτηση τους εντός ενός οργανισμού, πρωταρχικό ρόλο κατέχει η ομάδα εργασίας (συνάδελφοι) και η ευέλικτη εργασία. 

Τέλος, οι “Boomers” (ηλικία 55-64 και 65+) κινητοποιούνται από τις οικονομικές απολαβές, την εργασία με προκλήσεις και την ευελιξία. Δίνουν, όμως, μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ηγεσία και διαχείριση ομάδας. Οι εργαζόμενοι άνω των 65 ενεργοποιούνται από το όραμα με στόχο.  

sepe 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.