23 Φεβρουαρίου 2020

Για μια νέα Εθνική Παλιγγενεσία

Γράφει ο Ανδρέας Μ. Βασιλείου* 

Άκουσα πριν λίγο καιρό από την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) –την οποία συστηματικά παρακολουθώ για να πληροφορούμαι τις εν Ελλάδι εξελίξεις και γεγονότα διότι κοινή γαρ η μοίρα– ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να θέσει επικεφαλής τη Γιάννα Αγγελοπούλου, που οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα (2004), της Επιτροπής που επρόκειτο να συσταθεί για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Δημοσίευσα την επόμενη άρθρο στον ημερήσιο Τύπο που προέβαινα στην εισήγηση όπως παρόμοια Επιτροπή συσταθεί και στην Κύπρο. Παρέθετα συγκεκριμένες εισηγήσεις και καλούσα την Πολιτεία, την Εκκλησία και τον πνευματικό κόσμο να συνεργαστούν για τον σκοπό αυτό και όπως η Επιτροπή αυτή συνεργαστεί στενά με την αντίστοιχη στην Ελλάδα. 

Στο μεταξύ, σε πανηγυρική συνεδρία της Βουλής των Ελλήνων πρόσφατα με την παρουσία και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, αποφασίστηκε ομόφωνα η δημιουργία της Επιτροπής αυτής που θα περιλαμβάνει διακεκριμένους πνευματικούς ανθρώπους τόσο από τη Μητροπολιτική Ελλάδα όσον και από τον απόδημο Ελληνισμό. Μετά πολλής χαράς και ηθικής ικανοποίησης πληροφορήθηκα στο μεταξύ την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας να ορίσει παρόμοια Επιτροπή ύστερα από εισήγηση του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόδρομου Προδρόμου. 

Και τούτο διότι πρώτος στην Κύπρο ήγειρα το θέμα αυτό και τόνισα ιδιαίτερα ότι θα πρέπει η Επιτροπή που θα συσταθεί να ασχοληθεί κατά πρώτο λόγο στη συμμετοχή των Κυπρίων στην Επανάσταση του 1821. Τούτο θα επιτευχθεί εάν γίνει έρευνα από ιστορικούς ερευνητές για να επισημανθούν απόγονοι των αγωνιστών αυτών που σήμερα ζουν στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ειρήσθω εν παρόδω ότι στην Ελλάδα ζουν άνθρωποι που έχουν το επώνυμο Κύπριος, Κυπραίος, Κυπριώτης και άλλα.

Παρόμοια έρευνα θα πρέπει να γίνει και για τυχόν απογόνους των σφραγισθέντων από τους Τούρκους την 9η Ιουλίου 1821 αρχιερέων, κληρικών και λαϊκών.

Οι Τουρκοκύπριοι συχνά αναφέρονται για τα όσα, δήθεν, υπέφεραν την περίοδο 1964-1974, για τα 307 χρόνια (1570-1878) κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής και τις όσες βαρβαρότητες διέπραξαν οι πρόγονοί τους σε βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού ουδείς λόγος. Ας γίνει μάλιστα και αναφορά για τη σφαγή των Κοντεμενιωτών στο Κιόνελι στις 12/6/1958 με την ανοχή των Άγγλων αποικιοκρατών.

Σε παρόμοιες βαρβαρότητες δεν υστέρησαν τα τουρκικά στρατεύματα και κατά την εισβολή του 1974.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να επαναλάβω τις κατά καιρούς εισηγήσεις στις αρθρογραφίες μου που αποδεικνύουν όχι μόνο τους ακατάλυτους δεσμούς Κύπρου-Ελλάδας αλλά και ότι στην περίπτωση ΕΝΩΣΕΩΣ οι Κύπριοι θα διαδραμάτιζαν σημαντικό και αποφασιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Μητέρας Πατρίδας. 

Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω εισήγησή μου όπως γίνει ιστορική έρευνα για τους Κυπρίους που από τη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους και της εποχής του Ιωάννη Καποδίστρια για τις δεκάδες και εκατοντάδες που διέπρεψαν και συνεχίζουν να διαπρέπουν σε όλους τους τομείς, διπλωματικούς, πολιτικούς, υπουργούς και βουλευτές, πνευματικούς ανθρώπους και εκπαιδευτικούς, των γραμμάτων και των τεχνών, του πολιτισμού, του αθλητισμού, στρατιωτικούς και πολλούς άλλους.

Ανακαλώ συχνά στη μνήμη μου την ομιλία του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη (27/10/1964) «Η Ένωσις ήλθεν, η Ένωσις έρχεται» που θεωρείτο τετελεσμένο γεγονός λόγω της παρουσίας της Ελληνικής Μεραρχίας και το εν συνεχεία όραμά του ότι «οι Έλληνες της Κύπρου προορίζονται και συνεχίζουν με ειρηνικά μέσα την πολιτιστική εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς Ανατολάς».

Αλλά οι Κύπριοι πολιτικοί το μόνο όραμα που πάντοτε είχαν είναι πώς να λυμαίνονται την Κύπρο γι’ αυτό και την οδήγησαν εκεί που βρίσκεται σήμερα.

Τέλος, εκφράζω την ευχή όπως η επέτειος των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία είναι η απαρχή μιας νέας προσπάθειας και δυναμικής εξόρμησης για την αναγέννηση του Ελληνικού Έθνους σε όλους τους τομείς και απαρχή μιας νέας περιόδου Ελληνικού πολιτισμού, μιας νέας Εθνικής Παλιγγενεσίας. 

*Πρώην συνδικαλιστής. 
Φιλελεύθερος 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.