20 Φεβρουαρίου 2020

Μικρά Ασία 1046: «Ο στρατηγός Κεκαυμένος αποκρούει την Τουρκική εισβολή»

Γράφει ο Μανώλης Χατζημανώλης 

Το 1045/46 ο πατρίκιος και στρατηγός Στέφανος Λειχούδης, που είχε διοριστεί από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ’ Μονομάχο διοικητής της επαρχίας Βασπουρακάν στην Αρμενία, αιφνιδιάστηκε και συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Τουρκομάνους του σελτζούκου φύλαρχου Κουτουλμούς, χάνοντας όλες του τις δυνάμεις και καταλήγοντας στην σελτζουκική πόλη Ταμπρίζ όπου γδάρθηκε ζωντανός.

Ενθαρρυμένος από το αποτέλεσμα αυτής της πρώτης ελληνο-τουρκικής σύγκρουσης, ο Σελτζούκος σουλτάνος Τογρούλ μπέης έστειλε το 1048 τον ανιψιό του εμίρη Ασάν επικεφαλής 20.000 ανδρών να καταλάβει την πλούσια και ευάλωτη, όπως φαινόταν, βυζαντινή επαρχία.

Από την άλλη πλευρά, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Θ’, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της απειλής, έδωσε εντολές για πολεμική ετοιμότητα στις διοικήσεις της Ανατολής. Στο “ορφανό” πλέον κατεπανάτο (διοίκηση) του Βασπουρακάν στάλθηκε ο στρατηγός Ααρών Ραντομίρ, γιος του τελευταίου Βούλγαρου τσάρου που είχε υποταχτεί στον Βασίλειο Β’ Βουλγαροκτόνο το 1018. Καθώς ο Ραντομίρ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει με τις δυνάμεις του μόνο την μεγάλη σελτζουκική στρατιά, έσπευσε σε βοήθειά του ο δουξ Ιβηρίας και Ανίου, Κατακαλών Κεκαυμένος.

Ο δούκας είχε ήδη πίσω του μια λαμπρή σταδιοδρομία. Γόνος στρατιωτικής οικογένειας από την Κολώνεια, διακρίθηκε για πρώτη φορά στην σικελική εκστρατεία του Γεωργίου Μανιάκη, όπου, με το βαθμό του πρωτοσπαθάριου, διοικούσε ένα στρατιωτικό απόσπασμα από το Θέμα Αρμενιακών, ενώ υπερασπίστηκε επιτυχώς την σικελική πόλη Μεσσήνη από την αραβική αντεπίθεση του 1040, μετά την ανάκληση του Μανιάκη από την Σικελία. Το 1043 νίκησε τους Ρως στην επιδρομή τους κατά της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας και ονομάστηκε βέστης και άρχοντας των παραδουνάβιων πόλεων, ενώ λίγο αργότερα κατέκτησε για λογαριασμό της αυτοκρατορίας την αρμενική πόλη Άνιον, εκδιώκοντας τον ηγεμόνα της Γκακίκ Β’ το 1044.

Επιβεβαιώνοντας την φήμη του ως στρατιωτική μορφή πρώτου βεληνεκούς, ο Κεκαυμένος παρέσυρε με τέχνασμα τον σελτζουκικό στρατό, που στο μεταξύ ισοπέδωνε και έκαιγε στο πέρασμά του τα πάντα, σε ενέδρα. Αφήνοντάς τους σκόπιμα να λεηλατήσουν το στρατόπεδό τους, οι δύο στρατηγοί επέπεσαν αιφνιδιαστικά πάνω στους ανυποψίαστους Τούρκους στρατιώτες σφαγιάζοντάς τους όλους ανηλεώς. Την ίδια τύχη είχε και ο εμίρης Ασάν, ο οποίος απέκτησε μετά θάνατον το προσωνύμιο “Κωφός”, λόγω της ανικανότητάς του να αντιληφθεί την παγίδα των Βυζαντινών.

Ο σουλτάνος Τογρούλ, έξαλλος από την σφαγή των στρατιωτών του, έστειλε τον επόμενο χρόνο νέα εκστρατευτική δύναμη 100.000 ανδρών υπό τον ετεροθαλή αδερφό του Ιμπραήμ Ινάλ. Παρά το αμφίρροπο αποτέλεσμα αυτής της νέας σύγκρουσης, καθώς πριν αναγκαστούν σε υποχώρηση οι Σελτζούκοι κατάφεραν να καταστρέψουν τις πόλεις Άρτζε και Θεοδοσιούπολη, ήταν σαφές πως το ρωμαϊκό σύνορο στην ανατολή άντεχε και πως ο βυζαντινός στρατός εξακολουθούσε να είναι πανίσχυρος. Τις πρώτες αυτές μάχες θα ακολουθούσαν πολλές άλλες.

Δυστυχώς για τον ελληνισμό η νέα λαίλαπα από την ανατολή συνέπεσε με μια εποχή δυναστικής και οικονομικής κρίσης για την αυτοκρατορία, με αλλεπάλληλα στασιαστικά κινήματα από φιλόδοξους πολέμαρχους και την ανάδυση νέων θανάσιμων απειλών σε κάθε σημείο του ορίζοντα, των νομάδων Πετσενέγκων στον βορρά και των σκληροτράχηλων Νορμανδών στην δύση. Η αυτοκρατορία θα περιερχόταν σε μια περίοδο βραδείας και επώδυνης παρακμής, με την σύντομη αναλαμπή της λαμπρής βασιλείας των Κομνηνών αυτοκρατόρων να καθυστερεί απλά το μοιραίο, που ήρθε τελικά περίπου τέσσερεις αιώνες αργότερα… 

Πηγή: Cognosco Team 
ΑΒΕΡΩΦ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.