18 Φεβρουαρίου 2020

Οι αλλαγές στο Ε1, τα προσυμπληρωμένα πεδία και τα «κλειδιά» για τις νέες φορολογικές δηλώσεις

Στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, το οποίο θα υποβάλουν 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι την άνοιξη μέσω του συστήματος TAXISnet, θα εμφανίζονται, για πρώτη φορά φέτος, σε προσυμπληρωμένα νέα πεδία τα ποσά των δαπανών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι το 2019, προκειμένου να εξοφλήσουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νοσήλια, δάνεια και πιστωτικές κάρτες, καθώς και τα ποσά των εισοδημάτων που απεκόμισαν πέρυσι από επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Τα αναλυτικά στοιχεία των δαπανών που έκαναν οι φορολογούμενοι για πληρωμές ΔΕΚΟ, ασφάλιστρα, κινητή τηλεφωνία, δάνεια και καταναλωτικές αγορές σκοπεύουν να αξιοποιήσουν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να διαμορφώσουν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέξουν τις υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος. 

Ύποπτο το «αρνητικό» ισοζύγιο 

Ολα αυτά τα στοιχεία θα έχουν ήδη σταλεί από τους τρίτους (εταιρίες κοινής ωφέλειας, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες κ.ά.), οι οποίοι τα έχουν στη διάθεσή τους, και θα έχουν διασταυρωθεί από τις αρμόδιες φορολογικές Αρχές, προκειμένου αυτές να διευκολυνθούν στον προσδιορισμό των πραγματικών φορολογητέων εισοδημάτων εκατομμυρίων φορολογουμένων και να επιβάλουν τους φόρους που αναλογούν σε αυτά.

Τα ποσά των πάσης φύσεως δαπανών των φορολογουμένων, όπως θα αποτυπώνονται αναλυτικά σε προσυμπληρωμένα πεδία του νέου e-E1, θα συγκρίνονται με τα ποσά των πάσης φύσεως εισοδημάτων και εσόδων των φορολογουμένων, όπως αυτά θα αποτυπώνονται στο ίδιο έντυπο και, εφόσον προκύπτει «αρνητικό» ισοζύγιο, εφόσον δηλαδή τα δηλωθέντα εισοδήματα και έσοδα δεν καλύπτουν τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες, οι δηλώσεις των φορολογουμένων θα παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αν και οι περισσότερες από τις παραπάνω δαπάνες δεν αποτελούν τεκμήριο (με την εξαίρεση των διδάκτρων), αποτελούν τη βάση για την εφαρμογή των λεγόμενων «έμμεσων τεχνικών προσδιορισμού του εισοδήματος ελεγχομένων», όπως είναι η τεχνική του «ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών με μετρητά» του φορολογουμένου. 

Και το Airbnb στη «φάκα» της ΑΑΔΕ 

Στη φορολογική δήλωση (Ε1) και την αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων (Ε2) σχεδιάζεται να αναρτηθούν και τα στοιχεία από το εισόδημα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από τη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών. Για να γίνει αυτό, στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο πέρασε διάταξη, με την οποία η φορολογική διοίκηση υποχρεώνει τις σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες να της παραδώσουν τα στοιχεία των πληρωμών που έχουν κάνει σε φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας. 

Αν δεν συνεργαστούν, τότε η λειτουργία των σχετικών πλατφορμών θα διακοπεί στην Ελλάδα, με «μαύρο» που θα πέσει στο ίντερνετ, κατόπιν εντολής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προς τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου. Οι ιδιοκτήτες που θα εμφανιστούν να έχουν λάβει πληρωμές από τις πλατφόρμες και δεν δηλώσουν τα σχετικά ποσά θα είναι υποψήφιοι για φορολογικό έλεγχο.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει για φέτος αύξηση των φορολογικών εσόδων πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η ανάρτηση στη φορολογική δήλωση πρόσθετων δεδομένων, αλλά και η αύξηση στο 30% του εισοδήματος των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών των φορολογουμένων με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Το TAXISnet αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά πάνω από 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι τις φορολογικές δηλώσεις 2020 και τη φορολόγηση των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2019.
Χωριστές δηλώσεις για σύφωνα συμβίωσης


Οι σύζυγοι μπορεί να έχουν και φέτος τη δυνατότητα να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, αλλά υπάρχουν κάποια ζευγάρια που θα πρέπει υποχρεωτικά να χωρίσουν… τους δρόμους τους προς την Εφορία! 

Συγκεκριμένα, οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, καθένας για τα εισοδήματά του, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
  • Εχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση ή έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Για τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης, το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος. 
  • Όταν ο ένας από τους δύο συζύγους ή ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση
Υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχουν: 
  • Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. 
  • Οι φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης. 
  • Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος. 
  • Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων. 
  • Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα. 
  • Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. 
  • Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του, μέχρι την ημέρα του θανάτου του.
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.