21 Ιανουαρίου 2020

Κύπρος – Συρία – Λιβύη: πως η Τουρκία αναγνωρίζει ό,τι την βολεύει

Η Τουρκική πολιτική τα τελευταία 50 χρόνια έχει γίνει επεκτατική, κατακτητική, προσπερνώντας οποιαδήποτε έννοια διεθνούς δικαίου ή πολιτισμού με γνώμονα τον 21ο αιώνα. 

Το 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο (επιχείρηση Αττίλας Ι και ΙΙ). Με την πρόφαση της προστασίας των Τουρκικής καταγωγής πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέκτησε το 37% της χώρας και λίγα χρόνια μετά δημιούργησε ένα κράτος που αναγνωρίζει μόνο αυτή.

Οι ηγέτες του νέου Τουρκικής δημιουργίας κράτους στην Κύπρο προέρχονταν από πρόσωπα που σήμερα θα ονομάζαμε αντάρτες ή τρομοκράτες, καθώς κινήθηκαν κατά της νόμιμης κυβέρνησης και κατά του κράτους του οποίου ήταν υπήκοοι.

Τα επόμενα χρόνια, οι ηγέτες αυτοί απέκτησαν νομιμοποίηση, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα, τους αναγνώρισε ως ισότιμους συνομιλητές κατά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, αντί να τους κατηγορήσει ως προδότες.

Το πρόβλημα όμως είναι ένα και το δημιούργησε η Τουρκία: η εισβολή και η κατοχή του 37% του εδάφους της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από το 2016, η Τουρκία ξεκίνησε νέες εισβολές, αυτή τη φορά στη Συρία. Με πρόσχημα την εξεύρεση λύσης στον εμφύλιο πόλεμο, τον οποίο η ίδια εξέθρεψε με σκοπό την ανατροπή του Άσαντ, αλλά στην πραγματικότητα με σκοπό την εξόντωση των Κούρδων, η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία το 2016 (επιχείρηση ασπίδα του Ευφράτη), το 2018 (επιχείρηση κλάδος ελαίας) και το 2019 (επιχείρηση πηγή ειρήνης). Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία με σκοπό να προστατέψει και τους Τουρκικής καταγωγής πολίτες στης Συριακής Δημοκρατίας (Τουρκμένοι).

Είναι βέβαιο πως σε λίγο καιρό, εάν δεν καταφέρουν οι δυνάμεις του Άσαντ να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Συρίας, η Τουρκία θα επιβάλει ως συνομιλητές Τουρκμένους, οι οποίοι θα εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα σε βάρος της Συρίας.

Στην Λιβύη, η Τουρκία άρχισε να βοηθά με όπλα την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σαράζ, επειδή ανήκει στην Μουσουλμανική Αδελφότητα. Φυσικά, η Τουρκία υποστηρίζει πως ενεπλάκη στον εμφύλιο της Λιβύης επειδή κινδύνεψαν και πολλοί Τουρκικής καταγωγής Λίβυοι (δήλωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου) και επειδή η κυβέρνηση του Σαράζ κινδύνευε, από τον τρομοκράτη – αντάρτη όπως θέλει η Τουρκία να ονομάζεται, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Τουρκία θεωρεί τον Χαφτάρ τρομοκράτη – αντάρτη που προσπαθεί να ανατρέψει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και μέχρι πρότινος αρνούνταν να τον δεχτεί ως συνομιλητή στα διεθνή φόρα για την ειρήνη στην Λιβύη. Μάλιστα κατηγορούσε την Ελλάδα και την Αίγυπτο κάθε φορά που είχαν επαφές με στελέχη της κυβέρνησης Χαφτάρ ή τον ίδιο. Ακόμη και σήμερα που ο Χαλίφα Χαφτάρ βρίσκεται στην Αθήνα, τα Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για συνομιλίες της Αθήνας με τρομοκράτες.

Όμως, η Τουρκία αναγκάστηκε να αποδεχτεί τον Χαφτάρ ως συνομιλητή για τη Λιβύη, καθώς έχει καταλάβει το 80% της Λιβύης, ενώ ο Σάραζ παραπαίει. Για την ακρίβεια δεν θα υπήρχε ο Σάραζ, αν δεν τον είχε στηρίξει στρατιωτικά και οικονομικά η Τουρκία, με αντάλλαγμα.

Το αντάλλαγμα ήταν η υπογραφή ενός μνημονίου για κοινά θαλάσσια σύνορα, μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ένα μνημόνιο που στερείται λογικής, καθώς δεν υπολογίζει την ύπαρξη των Ελληνικών νησιών που βρίσκονται μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως γεωγραφικά η Τουρκία και η Λιβύη δεν βρίσκονται καν απέναντι, αλλά διαγωνίως!

Επίσης, η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει και στρατό στη Λιβύη, για να στηρίξει τον Σαράζ απέναντι στον Χαφτάρ. Έτσι, θα βάλει πόδι στην Βόρειο Αφρική και θα στηρίξει τα συμφέροντά της.

Τα Τουρκικά επεκτατικά σχέδια και η δημιουργία αργά, σταθερά και μεθοδικά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εφαρμόζονται. Η αρχή έγινε στην Κύπρο. Ακολούθησε η Συρία και η Λιβύη. Το επόμενο βήμα θα είναι στο Ιράκ και αμέσως μετά στη Ελλάδα.

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες είναι πως η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από διεθνές δίκαιο και συνθήκες. Για την Τουρκία δίκαιο είναι το δίκαιο του στρατιωτικά ισχυρού και εν προκειμένω το δικό της, σύμφωνα με τα συμφέροντά της.

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της Τουρκικής επεκτατικής πολιτικής είναι η ισχύς των όπλων. Μόνο ένας πανίσχυρος Ελληνικός στρατός που θα διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας όπλα στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα, θα αναγκάσει την Τουρκία να παραμείνει εντός των συνόρων της, χωρίς παραβιάσεις, χωρίς παραβάσεις, χωρίς γκρίζες ζώνες, χωρίς αναθεωρήσεις Συνθηκών (Λωζάννη, Μοντρέ κλπ).

«Αν θέλεις ειρήνη, να ετοιμάζεσαι για πόλεμο».
Βιργίλιος 

Πηγή: Cosmostatus
ΑΒΕΡΩΦ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.