31 Ιανουαρίου 2020

Οι κόκκινες γραμμές πάνε περίπατο;

Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας 

Διαβάζω ότι με «διαρροή» της στην εφημερίδα τα ΝΕΑ η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αδερφή του πρωθυπουργού, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη μπορεί να σημαίνει «την απώλεια της ΑΟΖ του Καστελόριζου, ωστόσο θα μπορούσε να κατοχυρώσει δικαιώματα άλλων νησιών μας, όπως της Ρόδου ή της Λέρου!».

Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να δούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή με «άλλο μάτι».

Με ποιο μάτι άραγε πρέπει να τα δούμε αυτά τα ζητήματα;
Με κάποιο «γυάλινο μάτι» που θα μας χαρίσουν οι… πειρατές του Αιγαίου; Ή μήπως να αρχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια;
Να μπουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο κι εμείς να κάνουμε ότι κοιμόμαστε; Κάτι τέτοιο;
Να ερμηνεύσω την κυρία Μπακογιάννη δεν μπορώ.

Μπορώ όμως να βγάλω αυθαίρετα συμπεράσματα με τα όσα δημοσιεύει η στήλη παραπολιτικών το «ΣΤΙΓΜΑ», τα οποία, μέχρι αυτή την στιγμή (πρωινό 27/01/2020) δεν έχουν διαψευστεί από την κυρία Μπακογιάννη.

Τι προσπαθεί να μας πει η γαλάζια βουλευτής;
Ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν χάσουμε και λίγο Καστελλόριζο;

Θα μου πείτε αυτά τα έχει πει πριν από τη Ντόρα ο γίγαντας Κώστας Ζουράρις όταν ήταν υφυπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μόνο κάποια νησιά μας ζητάει ο Ερντογάν. Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει…», είχε πει ο «κορυφαίος» πολιτικός αναλυτής του Κολωνακίου κ. Ζουράρις το 2016.

Το ερώτημα που σκοπίμως διαφεύγει από τους υποστηρικτές της Χάγης είναι το ακόλουθο:
«Με ποια βαλίτσα θα πάμε στη Χάγη;».

Όλως τυχαίως ξεχνούν ότι για να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο πρέπει να υπογράψουμε συνυποσχετικό!
Τους διαφεύγει δηλαδή ότι η Άγκυρα ζητά να μπουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, που είναι αναγκαίες για τη σύνταξη συνυποσχετικού, ζητήματα πέρα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Ποιος έχει αποφασίσει ότι οι Έλληνες θα δεχθούν μέσα στο συνυποσχετικό να υπάρχουν ζητήματα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, ισχυρισμό που είχε βάλει στο τραπέζι, κατά τις διερευνητικές επαφές της περιόδου 2002-2004.

Τι ζητούν οι Τούρκοι στο συνυποσχετικό;
Θυμίζω ότι με ανάρτησή του στο twitter, προ καιρού, ο Τσαγατάι Ερτζιγιές, Διευθυντής Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, παρουσίασε τις πέντε αξιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο:

«Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανακοίνωση.

Στο κείμενο, με τίτλο «σημείωμα σχετικά με τις διαφορές του Αιγαίου» οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:

1. Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

2. Αποστρατικοποίηση των νησιών: «Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα».

3. Εναέριος χώρος: «Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.

4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων

5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και αρμοδιότητες.

Και ερωτώ ξανά:
Ποιος Έλληνας πρωθυπουργός θα υπογράψει τέτοιο συνυποσχετικό;

Υπογραμμίζω στους φίλους κυβερνητικούς βουλευτές ότι κανείς πρωθυπουργός δεν έχει την εξουσιοδότηση του Ελληνικού λαού για κάτι τέτοιο.

Απλά να ενημερώσω την κυρία Μπακογιάννη ότι αυτά που ζητάει/απαιτεί η Τουρκία μπορούν να επιβληθούν μόνο σε μια χώρα η οποία έχει βγει από συντριπτική ήττα μετά από πόλεμο. 

NewsBomb

ΣΧΟΛΙΟ

Λέει ο αρθρογράφος:
Ποιος Έλληνας πρωθυπουργός θα υπογράψει τέτοιο συνυποσχετικό;
Υπογραμμίζω στους φίλους κυβερνητικούς βουλευτές ότι κανείς πρωθυπουργός δεν έχει την εξουσιοδότηση του Ελληνικού λαού για κάτι τέτοιο.

Και του απαντώ:

Μήπως ο προηγούμενος πρωθυπουργός και οι κυβέρνησή του αλλά και η ίδια η βουλή είχαν εξουσιοδότηση του ελληνικού λαού να υπογράψουν την κατάπτυστη και προδοτική Συνθήκη των Πρεσπών που ξεπούλησε την Μακεδονία μας;

Αυτή είναι δυστυχώς η σύγχρονη Ελλάδα...
Κάποτε τους Εφιάλτες και τους Πήλιους Γούσηδες τους έψαχναν οι Ελληνες να τους σκοτώσουν για την προδοσία τους....
Σήμερα τους κάνουν βουλευτές, υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, πρωθυπουργούς και όπως αποδείχθηκε τα τελευταία 15 περίπου χρόνια και Προέδρους της Δημοκρατίας.... (συμπεριλαμβανομένης και της προσφάτως εκλεγείσας)



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.