Τελευταίες αναρτήσεις

23 Ιανουαρίου 2020

Αφοπλισμός Κύπρου – Ένας κακός οιωνός

Του Φοίβου Κλόκκαρη* 

Στα πλαίσια των διακοινοτικών συνομιλιών (ΔΣ) για τη λύση του κυπριακού, η Ελληνοκυπριακή (ΕΚ) πλευρά, υποστηρίζει διαχρονικά τη θέση της αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου από τα ξένα στρατεύματα, αλλά και του Κυπριακού Κράτoυς, το οποίο να μην έχει δικαίωμα διατήρησης ενόπλων δυνάμεων (ΕΔ).

Η θέση αυτή για αφοπλισμό τού κυπριακού κράτους, είναι λανθασμένη και επικίνδυνη. Επιβάλλεται να αναθεωρηθεί, γιατί υποτιμά την Τουρκική στρατηγική (που στοχεύει στον έλεγχο όλη της Κύπρου) καθώς και την αξία του συντελεστή της στρατιωτικής ισχύος για την επιβίωση ενός κράτους.

Η Τουρκική στρατηγική για έλεγχο όλης της Κύπρου πηγάζει από τον «Εθνικό Όρκο» που ψήφισε η τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1920, στα πλαίσια της αναβίωσης του νεοοθωμανικού οράματός της Τουρκίας, να ενσωματώσει στην επικράτεια της εδάφη από την Ελλάδα, την Συρία, το Ιράκ και όλη την Κύπρο. Περιλαμβάνεται στις εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ (1956), στο σχέδιο επανάκτησης Κύπρου (1957) και σε αποφάσεις του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας(ΣΕΑ) της Τουρκίας. Διατυπώνεται σε συγγράμματα Τούρκων αξιωματούχων, όπως το βιβλίο «Στρατηγικό Βάθος» του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και σε δηλώσεις τους, όπως του υπουργού εξωτερικών Ρ. Ζορλού στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου τον Αύγουστο/ Σεπτέμβριο 1955, ότι η Κύπρος δεν πρέπει να ελέγχεται από την Ελλάδα για «στρατηγικούς λόγους ασφάλειας της Τουρκίας»… «να μην κλείσει η αλυσίδα των Ελληνικών νησιών που περικυκλώνουν την Τουρκία από Δυσμάς και Νότου». 

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς την 23.7.1985 στην εφημερίδα «Μιλλιγιέτ» ότι…. «Η Τουρκία έχει στρατηγικά συμφέροντα στην Κύπρο»…. «Ακόμα και αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν υπήρχε, η Τουρκία δεν θα άφηνε την Κύπρο στην Ελλάδα»…Η στρατηγική της Τουρκίας για την Κύπρο, επιβεβαιώνεται από τα ιστορικά γεγονότα. Από τις επιθετικές και επεκτατικές δράσεις της, που ακρωτηρίασαν την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με την κατάληψη του 37% του εδάφους της, του 57% της ακτογραμμής της, του 44% της ΑΟΖ της, τον εποικισμό και την εκρίζωση του Ελληνικού στοιχείου από τις κατεχόμενες περιοχές, την τουρκοποίηση των τοπωνυμίων, όχι μόνο στις κατεχόμενες αλλά και τις ελεύθερες περιοχές. Επιβεβαιώνεται ακόμα από την στάση της Τουρκίας στις ΔΣ, στις οποίες υποστηρίζει την διατήρηση εγγυητικών δικαιωμάτων και Τουρκικών στρατευμάτων σε στρατιωτική βάση στην Κύπρο, καθώς και από τις εποικιστικές και επεκτατικές δράσεις της, που συνεχίζονται αδιάπτωτα πέραν του μισού αιώνα, σε βάρος της Κύπρου, η οποία σήμερα βιώνει νέα εισβολή στην ΑΟΖ της.

Συμπερασματικά η Τουρκία επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχο της όλη την Κύπρο για λόγους, οι οποίοι σχετίζονται με την ασφάλεια της Τουρκίας και την ενίσχυση του ρόλου της, στην Ανατολική Μεσόγειο (ΑΜ) και πέραν αυτής. Η στρατηγική της για την Κύπρο συντάχθηκε την δεκαετία του 1950 με βάση τις εκθέσεις του Νιχάτ Ερίμ και έκτοτε αποτελούν τους βασικούς άξονες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, που ακολουθείται από όλες τις τουρκικές κυβερνήσεις, με βασική επιδίωξη η Κύπρος να ελέγχεται από την Τουρκία και όχι την Ελλάδα, για να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια ης Μικρασιατικής χερσονήσου. Κύριες πτυχές των εκθέσεων Νιχάτ Ερίμ (1956): μετατροπή της τουρκοκυπριακής(ΤΚ) μειονότητας σε κοινότητα, εγκατάσταση τουρκικών στρατευμάτων στη Κύπρο, μετακίνηση του Ελληνικού πληθυσμού σε ξεχωριστή εδαφική περιοχή, μεταφορά Τούρκων στην Κύπρο πρός ανατροπή της πληθυσμιακής υπεροχής τών Ελλήνων, για να μην έχουν πλεονέκτημα σε περίπτωση δημοψηφίσματος για την τύχη της νήσου( Νιχάτ Ερίμ , βιβλίο στην Τουρκική γλώσσα "Η Κύπρος από όσα γνωρίζω και έχω δεί" Αγκυρα,1976)

Σε ότι αφορά το αποστρατιωτικοποιημένο Κυπριακό Κράτος, που θα προκύψει από την λύση η οποία συζητείται, πρέπει να επισημανθούν τα εξής αρνητικά στοιχεία:

  • Θα έχει ακρωτηριασμένη την κρατική του υπόσταση και δεν θα είναι ένα κανονικό κράτος όπως όλα τα άλλα κράτη μελη της Ε.Ε. Θα είναι το μοναδικό κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, που θα στερηθεί το δικαίωμα να έχει ένοπλες δυνάμεις. Θα στερηθεί ουσιαστικά το δικαίωμα της αυτοάμυνας, που κατοχυρώνεται από το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Η.Ε. 
  • Δεν θα έχει δυνατότητα να ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα και να αντιμετωπίζει εξωτερικές απειλές κατά των συμφερόντων του, που προέρχονται από την Τουρκία και την ασταθή περιοχή της ΑΜ. Η ένταξή της Κύπρου στις χώρες παραγωγής υδρογονανθράκων της ΑΜ, επιτείνει την απαίτηση να έχει ΕΔ.
Η θέση μας για αποστρατιωτικοποίηση του Κυπριακού κράτους, υποστηρίζεται και από την Τουρκία, προφανώς γιατί εξυπηρετεί την στρατηγική της για έλεγχο όλης της Κύπρου. Το γεγονός αυτό από μόνο του, θα έπρεπε να αποτελεί κριτήριο για την αναθεώρηση της θέσης μας, η οποία πρέπει να εστιάζεται: 
  • Στην απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, αλλά το Κυπριακό κράτος όπως όλα τα ελεύθερα και δημοκρατικά κράτη, να έχει το δικαίωμα να έχει ΕΔ, δύναμης, σύνθεσης και οργάνωσης κατά την δική του κρίση. 
  • Στην κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεως και Συμμαχίας του 1960, που παραβιάζουν την αυτονομία και ανεξαρτησία του Κυπριακού κράτους. 
  • Στην μη ενσωμάτωση στο σχέδιο λύσης, των παράνομων διμερών συμφωνιών για θέματα ασφάλειας, που έχει συνάψει η Τουρκία με το ψευδοκράτος. Οι συμφωνίες αυτές ,που είχαν ενσωματωθεί και στο σχέδιο Ανάν, σήμερα έχουν επεκταθεί και καλύπτουν όλους τούς τομείς στρατιωτικής εξάρτησης του ψευδοκράτους από την Τουρκία. 
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Τουρκία, έχει αμετακίνητο στρατηγικό στόχο, τον έλεγχο όλης της Κύπρου και ότι ο αφοπλισμός του κυπριακού κράτους μετά την λύση, αφενός εξυπηρετεί αυτό τον στόχο, και αφετέρου το καθιστά ευάλωτο στην ασταθή περιοχή της ΑΜ, επιβάλλεται να αναθεωρήσουμε τις θέσεις μας στο κεφάλαιο της ασφάλειας. 

Να μην υποστηρίζεται η αποστρατιωτικοποίηση του Κυπριακού κράτους μετά την λύση του Κυπριακού, και να υπάρξει σχετική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της ΚΔ, η οποία να ακυρώνει προηγούμενες αποφάσεις του, επί του συγκεκριμένου θέματος. Να το πράξουμε πρίν την επανέναρξη των ΔΣ .Συναφώς με το θέμα επισημαίνεται ότι είναι αντιφατικό και ακατανόητο η ΕΚ πλευρά, να υποστηρίζει λύση του κυπριακού με βάση τις αρχές και αξίες της ΕΕ για να έχουμε ένα κανονικό κράτος ,αλλά να έχει αποδεχθεί στις ΔΣ σοβαρές παραβιάσεις αρχών, που δεν επιτρέπουν την κανονική λειτουργία του όπως:
  • Παραβίαση της αρχής της ασφάλειας περί αυτοάμυνας(κράτος αποστρατιωτικοποιημένο) 
  • Παραβίαση της δημοκρατικής αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων( συγκεκαλυμένα ΒΕΤΟ Τουρκοκυπρίων) 
  • Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών(επιβολή εδαφικών ζωνών με εγγυημένες πλειοψηφίες κατοίκων και περιουσιών) 
* αντιστράτηγος ε.α. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.