21 Ιανουαρίου 2020

Η Τουρκία και η δημιουργία του ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής!

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αυτοσχεδιάζει, ολόκληρος ο πλανήτης κινδυνεύει να πνιγεί στο αίμα... 

Του Μιχάλη Ψύλου 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν συνηθίζει να κρύβει τις προθέσεις του. Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από λίγες ημέρες, αποκάλυψε τα σχέδιά του να επεκταθεί η δράση του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή.

“ΝΑΤΟ, σωστά, και στη συνέχεια έχουμε ME, Middle East (Μέση Ανατολή). Θα το αποκαλούσαμε NATOME. Είμαι καλός στα ονόματα, σωστά; Τι όμορφο όνομα! NATOME» εξομολογήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, αφήνοντας μάλλον εμβρόντητους τους Αμερικανούς δημοσιογράφους για τη νέα πολιτική που χαράζει μάλλον μόνος του ο Τραμπ.

Φαίνεται, όμως, ότι έχει κυλήσει πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες του Ποτόμακ, όταν ο Τραμπ συνήθιζε να καταγγέλλει το ΝΑΤΟ ως μια «άδικη συμφωνία» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2018, μάλιστα, είχε πει αρκετές φορές ότι σκέφτεται να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ΝΑΤΟ. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει έναν διευρυμένο ρόλο για τη συμμαχία, μετά και τις δραματικές εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν.


Ο ίδιος ο Τραμπ τηλεφώνησε μάλιστα στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ και συμφώνησαν να υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, για να συνεισφέρει περισσότερο στην περιφερειακή ασφάλεια.

Ο Τραμπ ζήτησε επίσης από τις ευρωπαϊκές χώρες να συμμετάσχουν σε μια αμερικανική εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» εναντίον του Ιράν – αλλά το αίτημα αυτό είναι δύσκολο να γίνει δεκτό λόγω και των διαφορετικών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων.

Μέχρι στιγμής, μάλιστα, μόνο η Εσθονία έχει εκφραστεί επισήμως υπέρ προοπτικής Τραμπ για το «ΝΑΤΟΜΕ»

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να στηρίζουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, παρά την απόσυρση των ΗΠΑ, και μετέχουν στον μηχανισμό INSTEX, με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στο Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις με την προώθηση εμπορικών συναλλαγών ανθρωπιστικού περιεχομένου.

Όλο το Σαββατοκύριακο πάντως, όπως αποκάλυψε το αμερικανικό περιοδικό «National Interest», ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο το πέρασε στα τηλέφωνα με τουλάχιστον επτά ξένους ομολόγους του για να εξηγήσει και κυρίως να στηρίξει την πολιτική Τραμπ για το «ΝΑΤΟΜΕ»

Μεταξύ των ομολόγων του με τους οποίους είχε συνομιλία τα ξημερώματα της Δευτέρας ήταν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο «επανέλαβε την ανάγκη να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή».

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η αντίδραση της Τουρκίας στα σχέδια Τραμπ, καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις επαφές του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο. Ένα ερασιτεχνικό βίντεο που μετέδωσε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, πάντως, δείχνει τον Τζέιμς Τζέφρι να μιλά στο τηλέφωνο, ενώ περιμένει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, και να υπονοεί ότι η Άγκυρα συμφώνησε για βαθύτερη συμμετοχή στην πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τις εικαζόμενες τηλεφωνικές συνομιλίες σε ένα αεροδρόμιο και η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον απέφυγε να σχολιάσει το βίντεο.

Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία μπορεί να είχαν περάσει από φάση έντασης λόγω της προηγούμενης αμερικανικής υποστήριξης στους Κούρδους της Συρίας, αλλά μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα αυτή η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι έχει αλλάξει ρότα.

«Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα εξακολουθούν να χρειάζονται η μία την άλλη» υποστηρίζει σε κύριο άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό «Foreign Αffairs», προσθέτοντας ότι αν και οι δύο χώρες βρίσκονταν σε πορεία σύγκρουσης, και ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες, οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν δραματικά.

«Η Τουρκία είναι μια στρατηγικής σημασίας μουσουλμανική χώρα που διαθέτει και τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ. Τα αμερικανικά συμφέροντα θα πληγούν εάν η σχέση μεταξύ των δύο χωρών καταρρεύσει εντελώς ή εάν η Τουρκία καταστεί πραγματικός αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι μόνοι παράγοντες που θα επωφεληθούν από μια βαθύτερη ρήξη είναι εκείνοι -συμπεριλαμβανομένων του Ιράν και της Ρωσίας- που θέλουν να απομακρύνουν την Τουρκία από τη Δύση. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιδιώξουν να αποφύγουν» γράφει το «Foreign Affairs».

Φυσικά, υπάρχει και ο αντίλογος!

Όπως λέει ο Μάικλ Ρούμπιν, αναλυτής του συντηρητικού think tank American Enterprise Institute και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, είναι «αφελής» η μεταστροφή του προέδρου Τραμπ προς την αναθέρμανση της σχέσης του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, η οποία ενδυναμώνει έναν άνδρα που έχει διευκολύνει το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον Ρούμπιν, «ο Ερντογάν θεωρεί ότι αντιπροσωπεύει το παγκόσμιο Ισλάμ σε μια μάχη ενάντια στον δυτικό φιλελευθερισμό, ο οποίος οδεύει σε παρακμή. Σύμφωνα με την κοσμοθεωρία του Ερντογάν και του περιβάλλοντός του, οι ΗΠΑ δεν είναι εταίροι ούτε σύμμαχοι, αλλά η πρωταρχική απειλή για την Τουρκία, με αντικρουόμενα συμφέροντα που ανάγονται σε βάθος 100 χρόνων». 

HellasJournal
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.