Τελευταίες αναρτήσεις

18 Ιανουαρίου 2020

Αλλάζει η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος των ανθρώπων. Ξεχάστε το 36,6 με 37.

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι δεν ισχύει πια για τη φυσιολογική θερμοκρασία σώματος το όριο των 37 βαθμών που θεσπίστηκε πριν από σχεδόν 170 χρόνια.

Νομίζετε ότι η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος είναι μέχρι 37 βαθμοί Κελσίου; Αν ναι, πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η μέση θερμοκρασία σώματος μειώνεται και έτσι το όριο αυτό έχει πια αλλάξει.

«Η θερμοκρασία μας δεν είναι πια όση νομίζαμε», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Julie Parsonnet, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. «Αυτό που όλοι διδαχτήκαμε, ότι δηλαδή η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος είναι μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου, είναι πλέον λάθος».

Το όριο των 37 βαθμών θεσπίστηκε το 1851, αλλά σύγχρονες μελέτες υποδηλώνουν ότι είναι πολύ υψηλό. Πρόσφατη έρευνα σε 25.000 Βρετανούς, λ.χ., έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία σώματος είναι 36,1 βαθμούς Κελσίου.

Στη νέα μελέτη, η Dr Parsonnet και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις θερμομετρήσεις 677.423 ανθρώπων. Οι μετρήσεις έγιναν μεταξύ 1862 και 2017.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η μέση θερμοκρασία σώματος δεν παρέμεινε σταθερή όλ’ αυτά τα χρόνια. Αντιθέτως, μειωνόταν κατά 0,03 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία που περνούσε. 
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι άνδρες που γεννήθηκαν το 2000, έχουν θερμοκρασία σώματος 0,59 βαθμούς χαμηλότερη απ’ ό,τι όσοι γεννήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα.

Αντίστοιχα, οι γυναίκες που γεννήθηκαν το 2000 έχουν θερμοκρασία σώματος 0,32 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη απ’ ό,τι όσες γεννήθηκαν το 1890.

Συνολικά, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η μέση θερμοκρασία σώματος είναι σήμερα κατά 1,6% χαμηλότερη απ’ όση πριν από την βιομηχανική επανάσταση. 

Ο ρόλος της χρόνιας φλεγμονής

Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση eLife, παραθέτοντας επίσης μερικές πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτά.
Όπως γράφουν, η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι οι παρατηρούμενες διαφορές στη θερμοκρασία οφείλονται στην ελάττωση της χρόνιας φλεγμονής. Τον 19ο αιώνα τα επίπεδα της φλεγμονής ήταν ιδιαίτερα αυξημένα εξαιτίας παραγόντων όπως: 

Η οικονομική ανέχεια
Οι κακές συνθήκες διαβίωσης
Η κακή υγιεινή
Σοβαρές λοιμώξεις (π.χ. φυματίωση, ελονοσία) που προσέβαλλαν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού
Βαριές, χρόνιες μολύνσεις των τραυματιών πολέμου 


Πλέον ζούμε σε μία εποχή κατά την οποία έχουν επιτευχθεί τεράστιες βελτιώσεις στη δημόσια υγεία, χάρη στην πρόοδο της Ιατρικής και τη βελτίωση: 

Στις συνθήκες υγιεινής
Στην πρόσβαση στην τροφή
Στις συνθήκες διαβίωσης 


Είναι επίσης πιθανό να μειώνεται η θερμοκρασία σώματος επειδή τα σπίτια μας είναι πολύ πιο ζεστά απ’ ό,τι πριν από 170 χρόνια. Έτσι, ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται να δαπανά πολλή ενέργεια για να διατηρήσει ζεστό το σώμα. 

«Από πλευράς Φυσιολογίας, είμαστε πολύ διαφορετικοί σήμερα απ’ ό,τι κατά το παρελθόν», πρόσθεσε η Dr Parsonnet. «Το περιβάλλον διαβίωσής μας έχει αλλάξει, ούτε καν οι μικροοργανισμοί γύρω μας είναι πια οι ίδιοι. Αφού λοιπόν έχει αλλάξει το ανθρώπινο σώμα, έχει αλλάξει και η φυσιολογία του. Και η θερμοκρασία σώματος είναι πια χαμηλότερη απ’ όση κατά το παρελθόν».  

iatropediaShare

1 σχόλιο:

δον κιx ο τις είπε...

;!?

...σύγχρονες έρευνες
υποδηλώνουν...

...μεριές πιθανες εξηγήσεις...

...ειναι επίσης πιθανόν...

..αποδείξεις ρε φιλε...
επιστημη...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.