7 Δεκεμβρίου 2019

Si vis pacem para bellum (αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο)

Γνωστό ρητό των Λατίνων.
Δεν θα αναφερθώ αν ψυχολογικά και πνευματικά η ελληνική κοινωνία είναι προετοιμασμένη για εικόνες γενικευμένου πολέμου ή έστω, τοπικής σύρραξης υψηλής έντασης με την Τουρκία. Με άλλα λόγια αν αντέχει η Ελλάδα να δει φέρετρα στρατιωτών και αξιωματικών της.

Νομίζω ότι η Τουρκία είναι εδώ και πολλά χρόνια έτοιμη και αυτό έχει τη σημασία του.
Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου.
Θα αναφερθώ κυρίως στον εκούσιο αυτοαφοπλισμό της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Όχι μόνο δεν αποκτήσαμε κατά τον χρόνο αυτό της τελευταίας δεκαπενταετίας μείζονα οπλικά συστήματα τεχνολογίας αιχμής, σε αντικατάσταση υλικού μονάδων, μουσειακού χαρακτήρα, αλλά δεν φροντίσαμε καλά – καλά για την συντήρηση και ολοκληρωμένη υποστήριξης του επιχειρησιακού βίου υφιστάμενων συστημάτων που, με λίγη παραπάνω προσοχή, θα μπορούσαν στο εγγύς μέλλον να σταθούν ακόμη με σχετική επάρκεια στο νέο ψηφιακό στρατιωτικό περιβάλλον.

Δεν ξέρω τι αποφάσεις θα πάρουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Μέσω του σημειώματος αυτού απευθύνομαι στον Πρωθυπουργό.
 

Ξέρω, ως Έλλην πολίτης και έφεδρος, ότι επείγει η άμεση ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με νέα υλικά και μέσα, σε αριθμούς και ποιότητες που να μπορέσουν να αντισταθμίσουν την, επί δεκαετίες προσεκτικά σχεδιασμένη, εξοπλιστική φρενίτιδα της Τουρκίας.
Νομίζω ότι η διανομή μέρους του υπερπλεονάσματος στο τέλος του έτους στους κοινωνικά ασθενέστερους, θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Όχι γιατί οι άνθρωποι αυτοί και οι οικογένειες τους δεν πρέπει να υποστηριχθούν από την πολιτεία.

Αλλά διότι για να μπορεί ένα κυρίαρχο κράτος να μοιράζει κοινωνικό βοήθημα σε μια ομάδα του πληθυσμού του, πρέπει πρώτα να έχει την θέση του μεταξύ των κυρίαρχων κρατών του πλανήτη, και όχι μεταξύ αυτών των κρατών που στη διεθνή ορολογία χαρακτηρίζονται ως Failed States / Absorbed States.

Και όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, είτε λόγω της υπεραπόδοσης των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, είτε από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού που καταφέρνουν να εξοικονομηθούν, να κατευθυνθούν προς την εξασφάλιση πιστώσεων για την πληρωμή και απόκτηση όσο πιο γρήγορα γίνεται, νέων όπλων, συντήρηση υφιστάμενων μέσων και διαμόρφωση υποδομών άμυνας.

Πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζουν μερικοί θα κληθούμε να μετρήσουμε το μπόϊ μας με τους δίπλα.
 

Πρέπει να είμαστε εξοπλισμένοι.
Καλά εξοπλισμένοι.
Αλλά αρκεί αυτό;
Διαβάζοντας Ιστορία, κλίνω στην άποψη πως δεν αρκεί.
 


Και μου έρχεται διαρκώς στο νου η Βυζαντινή Ιστορία, η εποποιΐα της Μακεδονικής Δυναστείας, με αποκορύφωμα την βασιλεία του Βασίλειου Β του Βουλγαροκτόνου. Πριν από αυτόν, ο Ιωάννης Τσιμισκής και πιο πριν, ο Νικηφόρος Φωκάς, ο ωχρός θάνατος των Σαρακηνών.
Στρατηγοί αυτοκράτορες, με αδιαμφισβήτητες ηγετικές ικανότητες, θα πει κανείς.
Σωστά, αλλά δεν κέρδισαν μόνοι τους, τους πολέμους τους.

Τους κέρδισαν, διότι κυρίως είχαν πυκνό και πιστό στράτευμα από τα Θέματα, σωστά διοικημένο τις περισσότερες φορές, άριστα εξοπλισμένο, αλλά κυρίως, ψυχολογικά έτοιμο να πεθάνει για τον ηγήτορα και την αυτοκρατορία.

Πως μπόρεσε να εξασφαλίσει τέτοιο πυκνό και πιστό στράτευμα η αυτοκρατορία;
Διότι ήδη από την Εποχή του Ρωμανού του Λεκαπηνού, η αυτοκρατορική διοίκηση επιδίωξε, όσο μπορούσε, τον έλεγχο των Δυνατών, των πλούσιων δηλαδή γαιοκτημόνων αριστοκρατών και των ομοίως πλουσίων ανωτάτων διοικητικών γραφειοκρατών της αυτοκρατορίας.

Αναδασμοί υπέρ ακτημόνων, διαγραφή χρεών, φορολόγηση γαιών των Δυνατών, υποχρέωση καταβολής των φόρων των αδυνάτων ήταν κάποια από τα μέτρα που κατά καιρούς εφαρμόστηκαν.

Ανάλογα με το προφίλ του αυτοκράτορα, τα μέτρα ήταν, ή αποσπασματικά, ή καθολικά.
Ο Βασίλειος Β Βουλγαροκτόνος πχ., κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή, νίκησε τρεις πολέμους Δυνατών εναντίον του, μεγάλες οικογένειες των οποίων, ουσιαστικά εκμηδένισε. Την ίδια στιγμή που οι Σλαύοι κυρίως αλλά και οι Νορμανδοί και οι Άραβες τον παρενοχλούσαν.
 

Ο σκοπός δεν είναι να κάνω ιστορική αναδρομή.
Ο σκοπός είναι να καταδείξω στην Κυβέρνηση ότι για τα εξοπλιστικά θέματα, οι σύγχρονοι Δυνατοί πρέπει να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί στην άμυνα της χώρας.
Εθελοντικά, όπως ο δωρητής Λασκαρίδης, εκ των πλέον επιφανών Ελλήνων του εφοπλισμού.
Πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι πολλοί, φανερά, επώνυμα.

Πρέπει και η πολιτεία να ενθαρρύνει αυτές τις δωρεές, να τις θεσμοθετήσει, να τις καταστήσει προνομία αριστείας και τεκμήριο φιλοπατρίας και διάθεσης στη χώρα, την ώρα της ανάγκης.
Ας δοθούν τα ονόματά τους σε πολεμικά πλοία, σε αεροπορικές μοίρες, σε ίλες τεθωρακισμένων κλπ.

Ένα παράδειγμα.
 

Να μείνει στην αιωνιότητα της σύγχρονης ελληνικής πολεμικής ιστορίας ότι η πρώτη φρεγάτα Βellh@ra που θα αποκτήσουμε θα είναι κλάσεως «Λασκαρίδης».
Εκμεταλλευτείτε την ωραία τρέλα των Ελλήνων Δυνατών, αυτών που γονάτισαν τον διεθνή ανταγωνισμό και οργώνουν θάλασσες και γη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας.
Τους λίγους παραδόπιστους Δυνατούς, αυτούς που νοιάζονται μόνο για τα του οίκου τους, όσους βάζουν την προσωπική οικονομική και επιχειρηματική επιβίωσή τους πάνω από πατρίδα και Έθνος, απλά στείλτε τους το λογαριασμό.

Ένα παράδειγμα.
Ο Πρωθυπουργός καλεί στο τηλέφωνο τον Δυνατό, κύριο Χ.
«Αγοράζω νέο πυραυλικό σύστημα εδάφους – εδάφους και εδάφους – θαλάσσης. Κάθε μια συστοιχία κοστίζει 400 εκατομμύρια ευρώ. Θα πάρουμε 3 συστοιχίες. Κύριε Χ, η ελληνική πολιτεία σε θεωρεί χρεωμένο με μία συστοιχία. Τα χρήματα θα πρέπει να καταβληθούν σε Ψ χρόνο, στον Ω Λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία».


Αν δεν παραδώσει τη συνεισφορά του, δημοσιοποίηση και αποδοκιμασία.
Ο Πρωθυπουργός θα αποδείξει ότι είναι πραγματικός πατριώτης, που δεν άγεται και φέρεται, ούτε από τους Δυνατούς, ούτε από άλλους.
 

Και ο Δυνατός που κιοτέψει, θα δει το οικοδόμημά του να καταρρέει, όχι λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω χλεύης.
Ο πένητας θα νιώθει υπερήφανος διότι δίνει το ευρώ που του λείπει, για την άμυνα της χώρας του και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.
 

Ο Δυνατός κύριος Χ, όμως, ούτε στην Ελβετία δεν θα μπορεί να πάει και να κρυφτεί στα σαλέ του και τα παλάτια του.
Πως θα αντικρύζει τα βλέμματα των Λασκαρίδηδων εκεί;
Αυτών που, μπαινοβγαίνουν στα σαλέ με την ίδια ευκολία που πίνουν το ουζάκι τους στην Πειραϊκή;


Ιεροφάντης 
AntiNews

ΣΧΟΛΙΟ

Ενταξει σε γενικές γραμμές συμφωνώ οτι πρωτεύει να εχουμε δυνατές και εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις, όμως βρίσκω λίγο βλακώδες να συμβουλεύει ο κ Ιεροφάντης να κοπεί το κοινωνικο μέρισμα των φτωχών για αυτό...
Είναι τόσα πολλά άλλα γελοία έξοδα που μπορούν να κοπούν που αυτο το κοινωνικο βοήθημα όπως και τα υπόλοιπα είναι ασήμαντο...

Να δουμε μισθούς και διευκολύνσεις βουλευτών και Υπουργών πρώτα...
Να δουμε τι χρωστάνε οι πλούσιοι απατεώνες φοροφυγάδες...
Και εντέλλει να δούμε γενικώς τα έξοδα του δημόσιου τομέα...
Ετσι που τα κατάφεραν οι προδότες δεν μπορούμε ούτε να αξιοποιήσουμε την δημόσια περιουσία για να ενισχύσουμε τον στρατό μας... τα εχουν όλα στο Ταμείο Αξιοποίησης που ελέγχουν οι ξένοι τοκογλύφοι δανειστές....

Και τώρα βγαίνουν μερικοί και μιλάνε για το βοήθημα των φτωχών...
Κύριε Ιεροφάντη να φρόντιζε ο Σαμαράς ο φίλος σας να μην συνέχιζε την πολιτική των μνημονιακών προδοτών....



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.