11 Δεκεμβρίου 2019

«Ώρα μηδέν»: Η Άγκυρα στέλνει ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος 

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει καθώς η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης αμέσως μετά την συμφωνία αρπαγής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που υπέγραψε με το καθεστώς της Τρίπολης στην Λιβύη.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Άγκυρα βιάστηκε να επικυρωθεί η συμφωνία άμεσα από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και αμέσως μετά να την καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη το Σάββατο.

Η επόμενη κίνηση είναι η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους προς δημιουργία τετελεσμένων τα οποία αν τα επιτρέψει η ελληνική κυβέρνηση να δημιουργηθούν θα είναι υπόλογη έναντι του Ελληνισμού.

Μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών ακολουθεί η αποστολή γεωτρύπανου και μετά από αυτό, εάν δεν έχει εμποδιστεί η Άγκυρα με κάθε τρόπο και μέσον, απλά η χώρα θα έχει παραδώσει την εθνική της κυριαρχία.

Σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία βρίσκονται δυο γεωτρύπανα και δυο ερευνητικά σκάφη.

Εν ολίγοις η Άγκυρα αμφισβητεί ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και καταφέρνει να ακυρώσει την εθνική κυριαρχία και των δύο ελληνικών κρατών ταυτόχρονα!

Ο στόχος της Άγκυρας είναι μίνιμουμ να αναγκαστούμε να προσέλθουμε σε διαπραγματεύσεις για ένα συνολικό «πακέτο» συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Αιγαίου και Α.Μεσογείου. Το μάξιμουμ είναι όπου μπορεί να αρπάξει ολόκληρα τα κοιτάσματα χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν τελικά η Αθήνα αντιδράσει και πως θα αντιδράσει.

Η Αθήνα, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Κρήτης, έχει μεν ανησυχήσει για τις τουρκικές ενέργειες, θεωρεί ωστόσο ότι μπορεί να αποβεί κρίσιμο και να παρουσιασθεί ως σωσίβιο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αδειοδοτήσει την αμερικανική Exxon Mobil για τα θαλασσοτεμάχιά της αναφέρει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος»  

Κι αυτό ενισχύεται, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα και από το γεγονός ότι στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι παρενοχλούν τεμάχια όπου δραστηριοποιούνται άλλες εταιρείες, όχι όμως της αμερικανικής Exxon Mobil. 

Εν ολίγοις Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την «πλάτη» των ΗΠΑ.

Η Άγκυρα δεν έχει πρόβλημα να δημιουργήσει στρατιωτική ένταση. Ξέρει ότι θα κερδίσει από κάτι τέτοιο αφού θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις και συνεπώς θα πάρει ότι επιθυμεί.

Η Άγκυρα θέλει να έχει λύσει τα ελληνοτουρκικά και το ζήτημα των πόρων της Κύπρου μέχρι το 2023, όταν δηλαδή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια τουρκικού κράτους.
 

Δεν το έχει κρύψει ο Ρ.Τ.Ερντογάν πως θέλει η Τουρκία να γίνει μια αυτόνομη μεγάλη περιφερειακή υπερδύναμη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ενεργειακούς πόρους.
Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» η κατοχική Τουρκία έχει στρατιωτικές βάσεις στο Σουδάν και το Κατάρ. Στην Αιθιοπία έχουν στείλει αξιωματικούς και εκπαιδεύουν τον τοπικό στρατό. Στην Κύπρο έχει κατοχικό στρατό ενώ έχει στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

Στους σχεδιασμούς είναι να εγκαταστήσουν στρατιωτική βάση στη Λιβύη. Είναι σαφές πως βόρεια δεν μπορεί να επεκταθεί λόγω Ρωσίας, δυτικά είναι η Ευρώπη, δραστηριοποιείται όμως στα Βαλκάνια αυξάνοντας την επιρροή της.

Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου φαντάζει μονόδρομος.
 

Η Λευκωσία είναι έτοιμη εδώ και χρόνια και είναι η Αθήνα που δεν θέλει καν να συζητείται γιατί φοβάται την τουρκική αντίδραση. Σημειώνεται συναφώς πως η κυπριακή πλευρά έχει προετοιμαστεί με συντεταγμένες και χάρτες και αναμένει το πράσινο φως από την άλλη πλευρά.

Η Τουρκία αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη απέστειλε πυραύλους και drones για στρατιωτική χρήση προς σωτηρία του καθεστώτος.
Ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει το καθεστώς πως σε περίπτωση που δεν θα υπέγραφε το κείμενο συνεργασίας, τότε θα διακοπτόταν κάθε βοήθεια από την Τουρκία.

Ελλάδα και Αίγυπτος μπορεί να έχουν συμφωνήσει, κατά το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, να επιταχύνουν τις συζητήσεις για τον καθορισμό των μεταξύ τους ΑΟΖ, ωστόσο αυτό αντιμετωπίζει δυσκολίες. 

Για χρόνια η Αίγυπτος ήθελε τον καθορισμό ΑΟΖ και η Ελλάδα ήταν επιφυλακτική. Τώρα το επιδιώκει η Αθήνα, αλλά το Κάιρο εγείρει ζητήματα. Όπως, για παράδειγμα, ότι ζητά μεγαλύτερη ΑΟΖ επειδή διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή.

Βλέπετε τα επιχειρήματα της Άγκυρας περί... ακτογραμμής έπιασαν «τόπο» και στην Αίγυπτο διότι όλοι στο τέλος (εκτός από εμάς) κοιτάνε το δικό τους σπίτι...
Η Τουρκία είναι έτοιμη να καταπατήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Η Γενική Διεύθυνση υποθαλάσσιων ερευνών (MTA), ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια βαθυσκάφους παρακολούθησης για το σεισμογραφικό πλοίο MTA Oruç Reis, στις 17 Δεκεμβρίου στην Άγκυρα, αφήνοντας υπόνοιες για προετοιμασίες νέας αποστολής στη Μεσόγειο.

Η προμήθεια του σκάφους παρακολούθησης για το ερευνητικό σκάφος ORUC REIS θα προκηρυχθεί με ανοικτή διαδικασία υποβολής προσφορών σύμφωνα με το άρθρο 15 αναφέρει η επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως.

Η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά θα καθοριστεί μόνο με βάση την τιμή. Η προσφορά θα είναι ανοιχτή σε όλους τους εγχώριους και αλλοδαπούς διαγωνιζόμενους, αλλά θα δοθεί προτεραιότητα στις εγχώριες εταιρείες.

Το πλοίο ανήκει στο Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας και πρόκειται για το πρώτο πλοίο σεισμικών ερευνών που κατασκευάζει η Τουρκία.

Πάντως όλα αυτά είναι δευτερεύοντα. Αυτό που είναι πρωτεύουσας σημασίας είναι τι θα πράξει η Αθήνα όταν η Άγκυρα αποστείλει το ερευνητικό πλοίο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για δισταγμούς. Πρέπει να γίνει κατανοητό στην Άγκυρα ότι θα ασκηθεί ένοπλη βία και ότι δεν θα υπάρξει καμία αμφιβολία για αυτό.

Απώλεια ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι ως απώλεια εθνικού εδάφους και αποτελεί αιτία πολέμου.

Ήδη με την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης δεν τίθεται καν θέμα υφαρπαγής της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ διότι έχουν αφαιρέσει και θέσει υπό τουρκική κατοχή ολόκληρη την ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά της Ρόδου, Κάρπαθου και Κρήτης ενώ έχουν «καταπιεί» εδαφικά ολόκληρο το σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου και άμεσης καταβύθισης οποιουδήποτε τουρκικού αεροναυτικού μέσου πλησιάσει στην περιοχή προκειμένου να επιβεβαιωθεί de facto η ελληνική κυριαρχία, τότε μιλάμε ήδη για εθνικό ακρωτηριασμό στον οποίο δεν έχει αντιδράσει η Αθήνα.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.