3 Δεκεμβρίου 2019

Η νέα γεωγραφία της παγκόσμιας διπλωματίας

Γράφει η BONNIE BLEY 

Η Κίνα προχωρά καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρούν- Καθώς το Πεκίνο γίνεται ολοένα και πιο πρόθυμο να αναπτύξει την παγκόσμια ισχύ του, έχει επενδύσει σε ενεργή και εκτεταμένη διπλωματία. Το ίδιο έχει κάνει και η Τουρκία.

Καθώς η άνοδος της Κίνας έχει γίνει μια κεντρική δύναμη στην παγκόσμια πολιτική, οι αναλυτές και οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής έχουν εντοπίσει την τροχιά της για πιθανή υπεροχή σε πολλά μέτωπα: Στο μέγεθος της οικονομίας της, στην κλίμακα και την εμβέλεια των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεών της, στις στρατιωτικές δυνάμεις της.

Όμως, από το 2019, η Κίνα έχει ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα υποτιμημένο αλλά κρίσιμο μέτρο παγκόσμιας επιρροής: Το μέγεθος του διπλωματικού δικτύου της.

Επί δεκαετίες, η Ουάσιγκτον είχε το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο. Τώρα, η Κίνα διαθέτει 276 διπλωματικά πόστα -συμπεριλαμβανομένων πρεσβειών, προξενείων και μόνιμων αποστολών σε διεθνείς οργανισμούς. Το δίκτυο των Ηνωμένων Πολιτειών, εν τω μεταξύ, ανέρχεται σε 273, μειωμένο κατά ένα πόστο έναντι του 2017.

Αυτή η μεταβολή θα μπορούσε να σημάνει ένα σημείο καμπής στον ανταγωνισμό μεγάλης ισχύος. Καθώς το Πεκίνο γίνεται ολοένα και πιο πρόθυμο [1] να αναπτύξει την παγκόσμια ισχύ του, φαινομενικά μη ενδιαφερόμενο πλέον για την οδηγία του πρώην ηγέτη Deng Xiaoping «κρύψτε την δύναμή σας, πάρτε τον χρόνο σας», έχει επενδύσει σε ενεργή και εκτεταμένη διπλωματία. Η Ουάσινγκτον, εν τω μεταξύ, έχει δει τόσο μια εσωστρέφεια [2] όσο και το να προτιμώνται άλλα εργαλεία [3]. Εκεί που κάποτε οι Ηνωμένες Πολιτείες απολάμβαναν παγκόσμια διπλωματική πρωτοκαθεδρία, το πεδίο τώρα έχει εξισωθεί.

ΠΩΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Η ΚΙΝΑ

Η άνοδος της Κίνας στην πρώτη θέση ήταν ταχεία. Ο Δείκτης Global Diplomacy του Ινστιτούτου Lowy [4] παρακολουθεί τα διπλωματικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο. Το 2011, το Πεκίνο βρισκόταν 23 θέσεις πίσω από την Ουάσινγκτον. Μέχρι το 2016, ήταν μόνο οκτώ θέσεις πίσω, στην τρίτη θέση πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία. Το 2017, ανέβηκε στην δεύτερη θέση, ξεπερνώντας την Γαλλία, προτού φτάσει στην πρώτη θέση φέτος. Ο δείκτης του τρέχοντος έτους τοποθετεί την Κίνα στην πρώτη θέση μπροστά από 60 άλλα σημαντικά διπλωματικά δίκτυα.

Το Πεκίνο έχει ανοίξει πέντε νέες πρεσβείες τα τελευταία δύο χρόνια: Στη Μπουρκίνα Φάσο, την Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, την Γκάμπια και το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε. Αυτός ο κατάλογος χωρών δεν είναι τυχαίος. Μετά από μια επίμονη εκστρατεία για αυτό που συνήθως αναφέρεται ως «διπλωματία του καρνέ επιταγών», το Πεκίνο πέτυχε να προσελκύσει μερικούς από τους τελευταίους διπλωματικούς εταίρους της Ταϊβάν.

Πρόσφατα, δύο χώρες στην περιοχή των νησιών του Ειρηνικού -το Κιριμπάτι και τα Νησιά του Σολομώντος- διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν [5] και έκαναν τη μετάβαση στην Κίνα μειώνοντας τον αριθμό των χωρών που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν από 22 το 2016 σε μόλις 15 σήμερα (οι οποίες περιλαμβάνουν την Γουατεμάλα, την Ονδούρα και την πόλη του Βατικανού). Για το Πεκίνο, η στρατηγική αυτή έχει δώσει ώθηση τόσο στην αυξανόμενη πολιτική απομόνωση της Ταϊβάν όσο και στην αύξηση της ικανότητας της Κίνας να προωθεί τα δικά της οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα. Εν ολίγοις, ήταν [μια πολιτική] win-win, μόνο που και οι δύο νίκες πήγαν στην Κίνα.

Η Κίνα δεν έχει μόνο πλάτος στο δίκτυό της˙ έχει και βάθος. Ενώ το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον είναι στήθος με στήθος σε σχέση με τον αριθμό των πρεσβειών που διαθέτουν, η Κίνα είναι ασύγκριτη στον αριθμό των προξενείων, με 96 έναντι 88 των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενώ οι πρεσβείες αντανακλούν την πολιτική ισχύ, τα προξενεία αντικατοπτρίζουν την οικονομική δύναμη. Η εστίαση της Κίνας στην ενίσχυση των προξενείων της συμφωνεί με την συνεχή εστίασή της στην προώθηση των συμφερόντων της μέσω της οικονομικής διπλωματίας έναντι της παραδοσιακής διπλωματίας. Από τα 96 προξενεία της Κίνας, 41 βρίσκονται στην Ασία και 28 στην Ευρώπη. Αυτό συμβαδίζει με την κινεζική Πρωτοβουλία Ζώνη και Οδός (Belt and Road Initiative, BRI), μια θεμελιώδης ώθηση εκτιμώμενη σε τρισεκατομμύρια και η οποία επιδιώκει να συνδέσει καλύτερα την Κίνα με αυτές τις περιοχές.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΗΔΑΛΙΟ

Η διπλωματική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αρτηριοσκληρωτική από το 2017. Μετά το κλείσιμο των θυρών του γενικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη το 2018, εν μέσω εχθρικών σχέσεων με το Κρεμλίνο και χωρίς νέα ανοίγματα τα τελευταία χρόνια, η Ουάσιγκτον μείωσε τα συνολικά πόστα της σε 273. Στο μεταξύ, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει με κενά: Ακόμη και καθώς ο πρόεδρος Donald Trump πλησιάζει το τέλος μιας τετραετούς θητείας, μόνο το 73% των κεντρικών θέσεων πληρούνται, σύμφωνα με μια καταμέτρηση της Washington Post [6]. 

Προσθέστε σε αυτό την επιθυμία της διοίκησης Trump να μειώσει κατά 23% τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και της Υπηρεσίας των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη (U.S. Agency for International Development , USAID) και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η διπλωματία των ΗΠΑ φαίνεται στις άλλες κυβερνήσεις όλο και περισσότερο χωρίς πηδάλιο. Τα 11.000 tweets του Trump [7], εκ των οποίων πάνω από τα μισά προσβάλλουν κάποιον ή κάτι τέτοιο, δεν αποτελούν υποκατάστατο για ένα σωστά λειτουργικό διπλωματικό δίκτυο.

Η διπλωματία των ΗΠΑ δεν υστερεί σε κάθε μέτωπο. Η διπλωματική επιρροή δεν προέρχεται μόνο από την καθιέρωση μιας μεγάλης παρουσίας στο εξωτερικό, αλλά και από το να είναι [κάποια χώρα] σημαντικός υποδοχέας ξένων αποστολών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν με σημαντική διαφορά το πιο δημοφιλές μέρος για να διατηρούν πρεσβείες και προξενεία οι [ξένες] χώρες. Αποτελούν την έδρα περίπου 342 πρεσβειών και προξενείων που ανήκουν στις 61 χώρες που περιλαμβάνονται στον δείκτη [του Ινστιτούτου Lowy]. Η Κίνα, με 256, είναι μια μακράν δεύτερη. Όταν προστίθενται στην εξίσωση οι μόνιμες αποστολές σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο ηγετικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών ενισχύεται περαιτέρω.

Άλλες κυβερνήσεις δημιουργούν ολοένα και περισσότερες θέσεις σε δεύτερης και τρίτης βαθμίδας πόλεις της Κίνας -κάτι που αξίζει να παρακολουθηθεί προσεκτικά τα επόμενα χρόνια. Παρόλα αυτά, θα χρειαζόταν ένας σοβαρός ανασχηματισμός της παγκόσμιας διπλωματικής τάξης για το status quo σε αυτή την συγκεκριμένη μέτρηση, ώστε να αλλάξει προς όφελος της Κίνας στο εγγύς μέλλον.

ΕΝΑ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑΣ

Παράλληλα με την ανακατάταξη της αμερικανικής και της κινεζικής διπλωματικής εμβέλειας, άλλες παγκόσμιες διαταραχές ώθησαν αλλαγές στις διπλωματικές δραστηριότητες άλλων κυβερνήσεων. Ειδικότερα, το Brexit [8] οδήγησε έναν αριθμό ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να προβούν σε αλλαγές. Με τις διαδοχικές προθεσμίες του Brexit να επίκεινται, να περνούν και να ξανατίθενται, η Ιρλανδία ενίσχυσε το δίκτυό της κατά οκτώ θέσεις, προκαλώντας μια άνοδο τριών θέσεων στον δείκτη από το 2017, [κάτι που είναι] η μεγαλύτερη αύξηση από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Με την Ιρλανδία να αντιμετωπίζει ένα διαζύγιο από τον μεγαλύτερο εισαγωγικό εταίρο και τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό εταίρο της, ο υπουργός Εξωτερικών της έχει συνδέσει δημοσίως αυτή την κίνηση με την στρατηγική της χώρας για το Brexit. Η Ολλανδία έχουν επίσης συνδέσει την πρόσφατη διπλωματική ώθησή της με παράγοντες του Brexit, με επτά νέα πόστα σε δύο χρόνια και με περισσότερα να αναμένονται μέχρι το 2021.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, αντίθετα, έκλεισε ή υποβάθμισε 11 προξενεία και διπλωματικές υπηρεσίες από το 2016, πέφτοντας από την ένατη θέση πριν από τρία χρόνια στην 11η σήμερα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις για άνοιγμα τριών νέων πόστων στον Ειρηνικό και δώδεκα επιπλέον πόστων σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το τέλος του 2020. Αυτά για τις υποσχέσεις μιας «παγκόσμιας Βρετανίας»…

Η Ιαπωνία μετακινήθηκε στην τέταρτη θέση το 2019, ξεπερνώντας την Ρωσία για πρώτη φορά. Αντιμέτωπο με μια μεταβαλλόμενη ισορροπία ισχύος στην γειτονιά του, συμπεριλαμβανομένης μιας όλο και πιο δυναμικής Κίνας, το Τόκιο επενδύει ήσυχα στο διπλωματικό του αποτύπωμα επί σχεδόν μια δεκαετία. Η προσθήκη επτά νέων θέσεων σε χώρες στρατηγικής σημασίας όπως η Καμπότζη, οι Φιλιππίνες, οι Σεϋχέλλες και το Βανουάτου, ανεβάζουν τα συνολικά πόστα του Τόκιο σε 247.

Η Τουρκία επίσης ενίσχυσε το δίκτυό της, συμβαδίζοντας με την όλο και πιο φιλόδοξη εξωτερική πολιτική της και με τα βήματά της για την διαφοροποίησή της από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ [9]. Έχει προσθέσει έξι θέσεις από το 2017, κατατασσόμενη στην έκτη θέση για το διπλωματικό δίκτυό της, παρά το γεγονός ότι διαθέτει λιγότερο από το ήμισυ του ΑΕΠ της Ρωσίας που είναι πέμπτη. Παρά την τουρκική πολιτική «Ασία Πάλι» («Asia Anew») που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο, οι θέσεις αυτές δεν συγκεντρώθηκαν στην Ασία. Με εξαίρεση μια νέα πρεσβεία στο Λάος, η Τουρκία προσανατολίστηκε στην διπλωματική της επέκταση προς την Λατινική Αμερική και την Αφρική. 

Η επιλογή μιας χώρας για το πού θα επεκτείνει το δίκτυό της ποτέ δεν είναι χωρίς υπολογισμό. Η Κίνα, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία και η Τουρκία σηματοδοτούν προτεραιότητες σχετικά με το πού θέλουν να τοποθετηθούν στο μέλλον. Το πρωτόγνωρο διπλωματικό βάρος της Κίνας έχει ιδιαίτερη σημασία. Υπό τον πρόεδρο Xi Jinping [10], το Πεκίνο συνεχίζει να ξεφλουδίζει την υπεροχή των ΗΠΑ, παίρνοντας τον πρωτοπορία σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό μετρήσεων, με το διπλωματικό αποτύπωμα να είναι απλώς μια [από αυτές τις μετρήσεις]. (Οι άλλες περιλαμβάνουν τις παγκόσμιες εξαγωγές, την παραγωγή μετάλλων σπανίων γαιών, και το ΑΕΠ μετρημένο με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης [purchasing power parity]). Το προσφάτως εξέχον διπλωματικό δίκτυο είναι τουλάχιστον μια συμβολική νίκη για την Κίνα. Και ενώ τα διπλωματικά δίκτυα δεν μπορούν να πουν την πλήρη ιστορία για την επιρροή μιας χώρας στο εξωτερικό, χρησιμεύουν ως ένα βαρόμετρο των εθνικών φιλοδοξιών της. 

Σύνδεσμοι:

[1] https://www.foreignaffairs.com/articles/china/2018-05-10/how-xi-jinping-…
[2] https://www.foreignaffairs.com/articles/2019-10-14/demolition-us-diplomacy
[3] https://www.foreignaffairs.com/articles/2019-11-19/case-national-securit…
[4] https://globaldiplomacyindex.lowyinstitute.org/
[5] https://www.foreignaffairs.com/articles/china/2019-02-15/will-china-seiz…
[6] https://www.washingtonpost.com/graphics/politics/trump-administration-ap…
[7] https://www.nytimes.com/interactive/2019/11/02/us/politics/trump-twitter…
[8] https://www.foreignaffairs.com/articles/europe/2019-03-27/brexit-breakup…
[9] https://www.foreignaffairs.com/articles/2019-03-20/nato-thriving-spite-t…
[10] https://www.foreignaffairs.com/articles/china/2019-08-14/party-man 


Η BONNIE BLEY είναι ερευνητική συνεργάτις στο Asian Power and Diplomacy Program στο Ινστιτούτο Lowy στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.  

foreignaffairs.gr
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.